Sursele regenerabile de energie au ajutat Scoției să devină una dintre cele mai bogate țări din lume
Scotia dispune mai mult de un sfert de energie eoliană și marină din Europa. În conformitate cu o nouă analiză publicată recent, acest lucru i-a ajutat să devină una dintre cele mai bogate țări din lume. Datele noi, prezentate de guvernul scoțian, arată că Scoția, cu beneficii economice largi, este estimată ca a 14-lea din lista celor mai bogate țări din lume pe cap de locuitor, în cadrul OECD.
Conform rating-ului Financial Times, Scoția ocupă locul 19 în lista celor mai bogate națiuni din lume, în timp ce Marea Britanie se plasează pe locul al 23-lea.
Ministrul Finanțelor din Scoția, John Swinney, a confirmat aceste cifre în discursul său la Universitatea de oportunități economice din Edinburgh.
El a spus: "Nu există nici o îndoială că Scoția își poate permite să fie un stat independent de succes. Cu resursele noastre vaste naturale, forța de muncă calificată și capacitatea de producție, Scoția se opune ferm confruntării internaționale. Și cu eforturi independente, am putea folosi această bogăție pentru beneficiul oamenilor din Scoția.
Șapte din cele 10 țări membre ale OCDE au o populație mai puțin de 10 milioane de oameni, demonstrând posibilitatea țărilor mici independente de a gestiona propriile economii.
Scotia are cinci din primele 200 universități din lume, boom-ul de producere a alimentelor și băuturilor la un volum mai mare de 13 miliarde de euro pe an, o piață uriașă pentru turism, 25 % din energia eoliană și energia mareelor în Europa și potențialul de creștere în domenii cum ar fi științele biologice, producția cu
emisii scăzute de carbon în economia noastră rurală și insulară".