Tambomachay - un sistem acvatic unic al incașilor, care încă mai funcționează (+Foto)
Incașii, care au creat un imperiu imens pe teritoriul Americii de Sud, au lăsat în urmă o mulțime de structuri religioase și inginerești care încă uimesc contemporanii. Unul dintre acestea este complexul templier din Tambomachay, care are probabil legătură cu cultul apei și spălările ritualice.
Acest monument antic este situat pe teritoriul Peru, nu departe de orașul Cusco - fosta capitală a Imperiului Incaș. Din limba quechua, numele Tambomachay este tradus ca "loc de odihnă", de aceea istoricii cred că acest loc a fost folosit de conducători și nobili ca stațiune, unde veneau pentru ritualuri și adihnă. Se crede că Tambomachay a fost construit în jurul anului 1500, adică chiar înainte de căderea imperiului din cauza colonizatorilor spanioli.
Clădirea principală a complexului reprezintă niște terase de piatră, amenajate pe panta muntelui. În ele a fost construit un sistem destul de complex de alimentare cu apă, care încă funcționează cu succes. Apa vine în acest sistem complex dintr-o sursă naturală considerată sacră.
Rețeaua de canale și ape din interior direcționează apa apre o baie masivă de piatră, unde apa ajunge simultan din două deschizături. Interesant e faptul că volumul de apă care curge din ele într-o unitate de timp este absolut același. Apoi, apa urmează mai jos pe panta muntelui.
Potrivit istoricilor, în timpul vechiului Imperiu, aici erau grădini, care se hrăneau cu umeditatea dătătoare de viață. În condițiile unui climat uscat de munte, o sursa permanentă de apă a jucat un rol important în viața regiunii.
În prezent, Tambomachay reprezintă o atracție populară vizitată de turiștii care vin în orașul Cusco. În aceeași regiune se află și vestitele cetăți Puka Pukara și Saxayuaman.