ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ţâpova — cea mai cunoscută zonă de anomalie în MoldovaŢâpova - cea mai cunoscută zonă de anomalie în Moldova

 

 

Rezervaţia peisagistică din Ţâpova este situată la graniţa dealurilor Cinişeuţi şi câmpiei Susleni, pe malul stâng al Nistrului. Râul, este considerat unul dintre cele mai vechi de pe planetă – valea lui a început să se formeze cinci milioane de ani în urmă, după ce de pe teritoriul actual al Republicii Moldova a dispărut marea Sarmat.

 

Ţâpova - cea mai cunoscută zonă de anomalie în Moldova

 

Cheiul prohibit uimeşte prin frumuseţea neatinsă, stâncii de calcar ajung la o înălţime de sute de metri. Nu oricare vegetaţie este capabilă să  lupte pentru viaţă  în astfel de condiţii extreme. S-au dovedit a fi cei mai robuşti stejari stâncoşi şi desişuri de netrecut de salcâm. Pe trasee turistice din aceste locuri, unice prin frumuseţea lor, nu veţi întâlni un animal sălbatic mare, dar ciripitul păsărilor, aerul curat surprinzător, murmurul fluxurilor şi cascadelor răsunătoare abundă. Acest plai binefăcător din cele mai vechi timpuri a atras omul.

 

Ţâpova - cea mai cunoscută zonă de anomalie în Moldova

 

Aici vin în excursii, aici se află mănăstirea, sculptată în roci. Stâncile de pe coastă, care se încadrează abrupt până la Nistru, fac pantele practic inaccesibile. Prin urmare, aceste locuri au devenit un adăpost sigur pentru primii călugări sihaştri. Mulţi ani au trecut pentru a sculpta în stâncă abruptă o mulţime de încăperi spaţioase: o biserică cu clopotniţă, celule, sala de mese, scări şi pasaje care leagă cele trei niveluri ale celei mai mari mănăstiri rupestre din Europa.

 

Ţâpova - cea mai cunoscută zonă de anomalie în Moldova

 

Nu toţi turiştii, care vizitează locurile sfinte, tratează cu respect acest monument de arhitectură. Pereţii, tavanul şi chiar acoperişul cupolei din biserica rupestră sunt mâzgălite cu numele vandalilor care au  fost aici. Şi totuşi, timpul a păstrat pentru noi pe tencuiala aproape distrusă nişte simboluri misterioase, care încă urmează să fie descifrate de oameni de ştiinţă. În 1988 grupul "Phoenix", reunind tinerii entuziaşti, a  făcut bilanţul cercetărilor multianuale, efectuate pe muntele Grimidon. Au fost găsite aproximativ 500 de imagini, semne, picturi rupestre şi obiecte făcute de strămoşi, care au locuit pe acest pământ înainte de era noastră. Enigma valorilor materiale şi spirituale ale mănăstirii, inclusiv biblioteca, rămâne nerezolvată.

 

Ţâpova - cea mai cunoscută zonă de anomalie în Moldova

Ţâpova - cea mai cunoscută zonă de anomalie în Moldova

 


Atracţiile complexului rupestru din Ţâpova:

a) vizibile şi sonore:

  • Fantoma "Călugărul negru". La noapte - un fenomen destul de regulat în mănăstire. Mai ales pentru cei care ştiu de existenţa acestuia. Se furişează în linişte. Dar nu atinge pe nimeni. Este tăcut.
  • Bile strălucitoare şi scântei de diferite culori – albastru închis-deschis, alb, galben (mai rar) - peste tot.
  • Ceaţa luminoasă deasupra pământului şi pietrelor, este vizibilă peste tot şi chiar în alte locuri. La Ţâpova această viziune se petrece fără tensiune.
  • Un oraş antic - este vizibil în vale, în special, în luna plină. Face o impresie de neuitat. Dar, în luna plină la Ţâpova totul este incredibil.
  • Corul polifonic (masculin), se aude de sub sol - poate fi auzit ocazional înainte de apusul soarelui în zona cascadelor ale afluenţei drepte.
  • Cercuri geometrice regulate în iarba de o culoare diferită şi specie botanică diferită - sunt întotdeauna vizibile în valea de căpşuni, în formă de cupă, după dealul rotund, vizavi de izvor.


b) invizibile:

  • Efectul eliberării de temerile profunde şi durabile (înălţimi, întuneric, şerpi, etc), declarat, în mod repetat, la o şedere relativ lungă (câteva zile) în mănăstire şi în vale.
  • Senzaţii şi sentimente ciudate şi inexplicabile, uneori amintiri.

 

Ţâpova - cea mai cunoscută zonă de anomalie în Moldova

 

 

Şi mănăstirea, şi valea în vară sunt pline de oameni tineri şi nu prea, care caută ceva şi aşteptă ceva de la acest loc. O mulţime de narcomani şi alcoolici. Se spune că vin şi sataniştii, deşi ar putea fi un camuflaj - mai puţini curioşi se agaţă.

 

Ţâpova - cea mai cunoscută zonă de anomalie în Moldova

 

În prezent, Ţâpova a devenit un laborator în care contactează reciproc dificil, comunică şi se unesc adepţii orientărilor ezoterice, magice, cu miturile şi viaţa lor. Astfel, se nasc noi sensuri şi noi moduri, muzică nouă şi noi orizonturi.

 

Ţâpova - cea mai cunoscută zonă de anomalie în Moldova

 

Ţâpova este  unul dintre cele mai frumoase locuri de pe pământ. Şi nu numai mănăstirea constituie această splendoare. Mult mai atractivă şi binefăcătoare este valea râului Ţâpova, cu dealuri, canioane, stânci şi cascade nespus de frumoase. Sau Stonehenge din Ţâpova  - o clădire incredibilă după energie, parcă transportată din miturile celtice.

 

Ţâpova - cea mai cunoscută zonă de anomalie în MoldovaŢâpova este unul din locurile cele mai magice de pe pământ. Poate că din cauza că aici timp de multe mii de ani oamenii au căutat putere, cunoştinţe şi libertate. Dar chiar şi forţele naturale, nedeterminate de oameni sunt  suficiente pentru a reda unele lucruri uimitoare – o gură de aer; o briză tăcută deasupra văii; o nişă a liniştei transparente în inima văii lângă izvor, care vindecă sufletul; un curcubeu sub cascada, care  vibrează ca o avalanşă, lovind în vârful capului; ecouri pentru voci, cântând în amfiteatrul aceleiaşi cascadei; o colilie sclipitoare care trece în cerul înstelat; o claritate de viaţă; vânturile din smarald verticale; bărci solitare; nemărginirea lumii şi a modalităţilor în ea; inspiraţie, şi singurătate; dragoste şi tristeţe; bucurie şi înviorare.

 

Ţâpova - cea mai cunoscută zonă de anomalie în MoldovaEste un pământ, în care nimic nu este imposibil. Deosebirile peisajului din Ţâpova, liniile sale de forţă principale desenează o hartă a înţelepciunii şi a libertăţii autentice. Şi această hartă nu are limite - Bine ati venit!

 

Ţâpova - cea mai cunoscută zonă de anomalie în Moldova

 

Auror foto: Valentin Boldesco

Sursa: 1, 2, 3

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 04 iunie 2011 15:34
Vizualizări: 23325

Citiţi de asemenea

Unguentul "Steluța" este unul dintre cele mai cunoscute unguente. A devenit vestit datorită eficacității sale în trata...
511
1. Shosha. Hibridul se autopolenizează. Începe să dea roadă în a 40-a zi. Coaja este subțire, cu spine și pubescență. Ca...
499
"Vă prezint mărul fericit (stînga) și mărul trist (dreapta). Acestea sînt două jumătăți ale unui măr. Pe 20 mai le-am pu...
524
O companie rusească care prestează servicii de telecomunicații, servicii digitale și media în Rusia, Armenia și Belarus ...
246