Ţările de Jos vor construi un oraş grădină, în următorii 10 ani
O dată la fiecare zece ani în ţara lalelelor şi brânzeturi are loc o expoziţie prestigioasă din domeniul de grădinărie, şi pentru a deveni următoarea gazdă a balului în 2022, oraşul Almere a decis să intereseze judecătorii cu un eco-proiect „Floriade”. Compania „MVRDV” a elaborat un plan privind crearea unei zone expoziţionale pe o platformă artificială, situată deasupra unui lac, pe care vor fi amplasate plante verzi şi întreaga infrastructura a clădirilor.
Almere este cel mai tânăr oraş în Ţările de Jos: prima casă a fost construită în 1976, iar lucrările de construcţii au fost finalizate doar în 1984. Dar, în ciuda vârstei sale tinere, oraşul a devenit faimos ca "capitala verde-albastru", al cărei principalele atracţii sunt zone verzi, parcuri şi paturi de flori.
Noul program „Floriade”, fondat pe principiul dezvoltării durabile, până în 2022, poate literalmente face din Almere cel mai verde oraş construit vreodată.
Planul dezvoltat de biroul de arhitectură „MVRDV” solicită să extindă centrul oraşului cu o zonă de 45 de hectare situată pe o peninsulă creată artificial. Eco-obiect va fi împărţit în mai multe blocuri, fiecare va fi consacrat diferitelor tipuri de plante şi programelor viitoarei expoziţii.
Plantele exotice care au nevoie de îngrijire şi condiţii de creştere speciale, creatorii proiectului au propus să amplaseze în grădina botanică cu sere având mai multe niveluri.
Pe o peninsulă artificială, în afară de paturi de flori şi grădini, vor fi construite locuinţe, birouri, o clădire universitară, teatru în aer liber, centru pentru reuniuni, diferite pavilioane şi un debarcader pentru iahturi.
În scopul de a oferi zonei noi o autonomie, arhitecţii vor asigura peninsula cu propriile surse de energie: se presupune că „Floriade” va folosi energia solară şi eoliană.
În plus, eco-zona are nevoie de produse alimentare proprii, oferite de proprietarii terenurilor agricole situate în partea de est a peninsulei. Fermele producătoare de produse organice vor ocupa 59% din suprafaţa totală, parcurile de recreare - 13%, diferite clădiri - 18%, drumurile - 8% şi 2% vor fi alocate resurselor acvatice.
Creatorii proiectului sunt siguri că anume această distribuţie a spaţiului garantează ca zona „Floriade” îşi va păstra aspectul semi-rural.
Cu toate acestea, arhitecţii „MVRDV”, desemnând punctele specifice, au lăsat planificarea mai detaliată pe seama localnicilor, astfel încât aceştia să poată ajusta modul de viaţă şi nevoile lor cu conţinutul planului. Compania invită locuitorii din Almere să se unească în echipe de creaţie şi să lucreze împreună pentru a localiza plantaţii, terenuri de golf, cottage individuale si alte obiecte strategice.
Astfel, un nou sistem de planificare urbană va face guvernul mediator şi nu regizor al proiectului, guvernul va ajuta doar la realizarea dorinţelor oamenilor. Şi guvernul olandez, şi dezvoltatorii „MVRDV” cred că oraşul creat în acest fel va inspira locatarii şi le va ajuta să simtă mândrie şi responsabilitate faţă de mediul de habitat.
Winy Maas, co-fondator al „MVRD” relatează despre planurile companiei: "Visăm să înverzim oraşul şi să-l facem cât mai ecologic. Acesta va fi un oraş exemplar, care produce alimente şi energie, curăţă apele, reciclează deşeurilor şi susţine biodiversitatea. Oraşul va deveni o lume simbiotică pentru oameni, plante şi animale. Poate oare proiectul nostru să fie un răspuns sigur la problemele globale de urbanizare şi de consum? În următorii zece ani vom verifica acest lucru".
Sursa: facepla.net