Tehnologie biologică unică! Cum sa faci fundul iazului impermeabil
În Germania, în permacultură există un astfel de concept "Teiche mit Spinat abdichten" - "a face fundul iazurilor impermeabil cu ajutorul spanacului"
În vremurile vechi, fundul iazurilor era compactat cu ajutorul spanacului sau a altor plante care conțin proteine. Acestea trebuie lăsate în cantități mari la putrezit fără acces la oxigen. Așa se formează Pseudogley - stratul impermeabil. În principiu, acest proces poate fi observat în toate iazurile.
Dar iată un citat dintr-o carte în limba rusă, acolo, de asemenea, se vorbește despre deșeuri vegetale și procese anaerobe de formare a stratului:
Citat din cartea "Apa este familiară și misterioasă"
Leonid Adolfovici Kulski,
Volea Vasilievna Dali,
Ludmila Grigorievna Lencina
"Straturile de plastic fără structură, impermeabile ale solului de pe fundul mlaștinii (acestea se numesc hlei) se formează în condiții naturale cu participarea activă a microorganismelor. Acest lucru a arătat oamenilor de știință calea sprea creșterea capacității de acumulare a rezervoarelor de apă artificiale. În baza studierii proceselor naturale de formare a hleiului a fost propusă o metodă biochimică simplă și ieftină, care permite reducerea semnificativă a permeabilității a lacurilor de acumulare artificiale și reduce pierderile de apă. Această metodă a fost aplicată. Pe pămîntul de la fundul iuzurilor sau șanțurilor se distribuia cu buldozerul deșeuri agricole bogate în fibre: paie, buruiene, frunze de cartofi etc, se acoperea cu un strat de pămînt gros de 15...20 cm și se turna peste acest teritoriu apă. Într-un astfel de ecran stratificat, substanța vegetală servește drept mediu de reproducere pentru bacteriile anaerobe. În procesul de viață, luînd oxigenul din particulele de pămînt, aceste bacterii modifică structura pămîntului și contribuie la formarea unui strat impermeabil. După două luni, apare un strat de lut de pînă la 5 cm grosime, iar după trei ani - până la 35 cm, iar scurgerea apei în pămînt este practic oprită. Astfel, bacteriile "îmblânzite" ajută la menținerea a sute de milioane de metri cubi de apă."