Tehnologie nouă – oglindă în loc de climatizor
O echipă de oameni de știință din SUA a dezvoltat și a introdus conceptul unui nou sistem de răcire pentru clădirile urbane. Conform cercetătorilor, datorită proiectului său clădirile urbane în curând vor fi în măsură să renunțe la utilizarea aparatelor de aer condiționat. La o astfel de concluzie ei au ajuns reconsiderând unele dintre aspectele tehnice.
După cum știți, în orașe în sezonul cald aerul se încălzește mult mai rapid, decât în mediul natural. Motivul pentru aceasta este utilizarea diferitelor materiale "ne naturale", care acumulează căldură și o radiază încet, încălzind astfel atmosfera. O contribuție majoră în ceea ce privește încălzirea aerului aduc asfaltul și acoperământul clădirilor, care este proiectat pentru a le proteja de intemperii.
Un acoperiș acoperit cu material negru se încălzește cu 60 de grade Celsius mai mult, decât aerul ambiant. Acoperișul cu un strat de aluminiu ne vopsit se încălzește cu 40 de grade mai mult, iar acoperișul cu oglinzi - devine cu 5 grade mai rece, decât temperatura atmosferică.
Deci, oamenii de știință au propus ca acoperișurile clădirilor și blocurilor să fie acoperite cu oglinzi. Nu este atât de scump și chiar profitabil, pentru că soarele, încălzind acoperișul încălzește și întreaga clădire, aerul într-însa și în jurul acesteia, ceea ce provoaca ca locuitorii săi să pornească aparate de aer condiționat. Și în perioada caldă a anului acestea consumă circa 15% din totalul energiei electrice.
Oglinda reflectă până la 97% din lumină, iar capacitatea sa de răcire este de până la 40 de wați pe metru pătrat. Spre exemplu, în casele cu trei etaje astfel se va salva cel puțin 100 de megawatt-oră de electricitate. Se subînțelege să pentru un astfel de proiect este nevoie nu de oglinzi obișnuite. Fiecare dintre ele trebuie să fie acoperită cu un strat suplimentar de argint, dioxid de siliciu și oxid de hafniu. Ultimele două substanțe transformă oglinda într-un emițător termic. În ciuda folosirii a multor substanțe "specifice", oamenii de știință susțin că din punct de vedere economic, acest proiect oricum este profitabil.
Sursa: eco-mir.org