Tehnologiile pieţii: investiţii în aer proaspăt
În Europa, costul construcţiei eco-caselor este acelaşi, ca şi caselor montate anterior.
Reprezentanţii companiilor străine care activează în Rusia, recunosc că exploatarea eco-caselor este mult mai economică. Suporterii dezvoltării sănătoase în ţările occidentale ar trebui să mulţumească restricţiilor juridice (inclusiv referitor la emisiile CO2), beneficiile fiscale, precum şi costul înalt al resurselor. În Rusia, dezvoltarea verde este doar un tribut adus modei emergente.
Folosirea tehnologiilor moderne creşte volumul investiţiilor de capital al proiectului cu 5-8% în comparaţie cu construirea clădirilor tradiţionale, o selecţie corespunzătoare a designerilor şi antreprenorilor generali poate minimiza diferenţa de cost, speră Babur Dicker, vice-preşedinte al companiei Storm Properties. Compania lui a decis să construiască un noul parc de afaceri K2 (autostrada Kaluga, la 2 km de şoseaua de centură din Moscova, 70.000 de metri pătraţi) ca un birou verde. Antreprenorul planifică, că sistemele de recuperare de căldură, cazanele de condensare şi de răcire ulterior vor reduce costul de întreţinere cu 20%. Potrivit lui Dieker, înainte de criză, profitul obţinut în urma proiectelor investiţionale de construcţii în Rusia a fost atît de mare, încît investitorii nu s-au gîndit la economie. Acum, situaţia s-a schimbat, Alex de Valukhoff, preşedintele companiei de stat "Lafarge" din Rusia comentează: "Tot mai mulţi investitorii ruşi manifestă interes pentru tehnologiile inovatoare, în special, în rîndul bancherilor.
Omenirea nu are altă cale, decît să caute noi abordări în proiectarea şi construirea clădirilor şi treptat, să se îndepărteze de utilizarea resurselor neregenerabile,- consideră dlui. ”Cimentul, de asemenea, poate fi un material ecologic, dacă s-ar putea reduce consumul energiei şi emisiilor de CO2 la producerea acestuia, creând suplimente necesare care vor contribui la o ardere de mai puţin calcar”, - relatează Alex de Valukhoff. Grupul "Lafarge", alocă multe mijloace pentru cercetări şi dezvoltări ştiinţifice, creând în anii 1990, în centrul de cercetare din LIsle-dAbo (Franţa) un laborator specializat în studierea materialelor de construcţii. Grupul foloseşte termenul de "construcţie durabilă" care înseamnă un impact mai mic posibil asupra mediului, din partea obiectului şi include toate aspectele legate de construcţii, de la proiectare pînă la funcţionare. Grupul foloseşte materiale de construcţii cu "emisii reduse de carbon", surse de energie regenerabile, tehnologii de recuperare a căldurii, lucrează pentru a reduce pierderile de căldură a obiectului etc.
Dezvoltarea construcţiilor ecologice din Rusia este încetinită de mai mulţi factori, spune Alexei Poliacov, directorul general al companiei "Prosperities”. În primul rînd, lipsa politicii de stat menite să sprijine iniţiativele în acest domeniu, precum şi preţurile relativ joase la toate tipurile de resurse naturale non-regenerabile. În plus, companiile care tind spre inovare nu au din ce alege: în Rusia activează un număr neglijabil de mic de furnizori de eco-tehnologiil, servicii şi materiale.
Acum, vorbind despre construcţiile verzi din Rusia, în primul rînd, se presupune instalarea în clădire a pompei de căldură şi utilizarea materialelor ecologice, spune Andrei Beloedov din Consiliul de administrare Rehau în regiunea Eurasia: „Nimeni nu propune un set complet pentru crearea eco-birourilor care ar fi în întregime auto-suficiente".Dlui explică acest lucru prin faptul că "ruşii nu sunt obişnuiţi să economisească". Cu toate acestea, Beloedov speră că preţurile în creştere la resursele de energie vor schimba status quo-ul. Green Office este mai scump decît cel obişnuit, dar numai în costul construcţiilor. În general, în ciclul de viaţă al clădirii, ele constituie doar 20% din costurile totale. 80% revin la exploatarea ulterioară. Constructorii încep să înţeleagă acest lucru. La Rehau se apelează tot mai mult la produsele eficiente energetic, care ajută la reducerea costurilor de exploatare.
În următorii 3-5 ani Beloedov, anticipează creşterea cererii pentru birourile verzi, dar acestea vor fi proiecte individuale pentru marile companii străine. Rehau, are o experienţă legată de proiectarea biroului verde. Compania a întocmit conceptul de reconstrucţie a clădirii WWF din Moscova: iniţial se presupunea instalarea panourilor solare, pardoselii cu încălzire, holurilor de intrare şi a pompei de căldură, a spus Beloedov. Însă Comisia de demolare a clădirilor de pe lîngă guvernul din Moscova, a interzis distrugerea clădirii istorice vechi cu sediul WWF, situate în centrul oraşului şi proiectul a fost îngheţat.
"Chiar şi schimbările inexistente sunt mai bine, decît nimic", - a declarat Frank Neal, din consiliul de administrare al companiei CBRE. Dlui a spus că recent a reuşit să convingă un client să înlocuiască acoperişul: "Am dovedit că, cheltuind doar cu 5% mai mult pentru un material de acoperiş alb, care în lunile de vară va reduce încălzirea clădirii, în final el va reuşi să reducă costurile de exploatare". Construind iniţial o clădire convenţională de birouri, apoi în procesul de finisare sau de reconstrucţii, este posibil de a aduce casa la o stare verde, - este convins Frank Neal. - În cadrul sistemelor de certificare BREEAM şi LEED există tehnici de evaluare a clădirilor deja construite, acestea pot fi refăcute dacă nu complet ecologice, cel puţin, mai ecologice", - adaugă dlui.
În Rusia, economiile în consumul energiei şi apei încă nu sunt atît de necesare pentru a face construcţia clădirilor verzi atractivă, din punct de vedere financiar, pentru dezvoltatori. Interesul crescut în ultimii ani are un caracter mai mult publicitar. Tot mai răspîndit devine fit-aut verde, adică proiectarea încăperilor individuale sau etajelor în centre de afaceri, conform standardelor LEED sau BREEAM. Această cerere provine, în principal, de la companiile internaţionale, al căror politica globală presupune sprijinul iniţiativelor ecologice.
Compania Pridex, a construit un eco-birou, înregistrat oficial pentru obţinerea unui certificat de "aur" LEED, într-un centru de afaceri non-certificat "Marr Plaza". Potrivit partenerului principal al comaniei Pridex, Serghei Kudriavţev, biroul verde de la zero va costa dezvoltatorului 75 000 de ruble pentru 1 m ², "fără a ţine cont de procesul de conectare la instalaţii comunicaţii centrale şi energie electrică". Amenajarea biroului verde, în conformitate cu standardele internaţionale, într-o clădire obişnuită non-certificată va costa 30 000-39 000 de ruble pentru 1 m ². (1000-1300 $ pentru 1 mp.) şi este posibil de a-l realiza pe o suprafaţă relativ mică (aproximativ 800 mp.).
Uniunea administratorilor şi dezvoltatorilor, al doilea an va organiza concursul Green Awards, la care sunt selectate cele mai bune proiecte de dezvoltare din Rusia, evaluate din punct de vedere al eficienţei energetice şi protecţiei mediului. La ultimul concurs nici -o companie participantă nu a putut trece procedura de selecţie. Însă dezvoltatorii nu-şi pierd speranţa.Pentru mai mult de 40 clădiri comerciale aflate în construcţie sau deja construite, s- au depus cereri, pentru a obţine certificatul verde corespunzător. Deocamdată au fost certificate „Ducat plies III”, sediul Siemens, "Casa japoneză", fabrica SKF în regiunea Tver.
Sursa: cleandex.ru