ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Telefon. Confort vs. securitate.Telefon. Confort vs. securitate.


Telefonul mobil şi comunicaţiile mobile au intrat rapid şi irevocabil în vieţile noastre. De obicei, nu ne gândim că telefonul mobil  este un dispozitiv complex tehnic, utilizarea abilă a căruia nu se limitează la cunoaşterea butoanelor şi a funcţiilor. Neatenţia la parametri şi caracteristici tehnice de bază ale telefonului dvs., poate avea consecinţe neplăcute pentru sănătate, deoarece el este o sursă de radiaţii electromagnetice.

Deocamdată, la noi lumea nu-şi face multe griji de radiaţia electromagnetică a telefoanelor mobile, cum în Europa avansată (în medie, potrivit unui studiu recent al Eurobarometer, 41%  din cetăţenii UE cred că telefoanele mobile au o influenţă oarecare asupra sănătăţii umane).

Numeroasele studii şi teste, efectuate de către oamenii de ştiinţă din diferite ţări, inclusiv Rusia, au confirmat faptul că organismul uman "răspunde" la prezenţa radiaţiei telefonului mobil. Efectul biologic al câmpurilor electromagnetice în condiţii de expunere de ani de zile se acumulează şi ar putea duce la dezvoltarea consecinţelor pe termen lung, inclusiv a proceselor degenerative ale sistemului nervos central, cancerului de sânge (leucemie), tumorilor cerebrale, bolilor hormonale. Câmpurile electromagnetice pot fi deosebit de periculoase pentru copii, femei gravide (embrioni), persoane cu afecţiuni ale sistemului nervos central, endocrin, cardiovascular, care suferă de alergii şi persoane cu sistem imunitar slăbit.

Cele mai timpurii efecte clinice ale radiaţiilor electromagnetice asupra oamenilor sunt tulburări funcţionale ale sistemului nervos, care se manifestă, în primul rând, sub formă de disfuncţie vegetativă a sindromului nevrotic şi astenic.

Persoana, care o lungă perioadă de timp se află în zona radiaţiilor electromagnetice, se plânge de oboseală, iritabilitate, slăbirea memoriei, tulburări de somn.

Tulburările sistemului cardiovascular apar, de obicei, în formă de distonie neurocirculatorie: labilitatea presiunii pulsului, tendinţa spre hipotensiune arterială, dureri de inimă, etc. Se observă, de asemenea, modificări de fază periferice ale sângelui cu dezvoltarea ulterioară a leucopeniei moderate, neuropeniei, eritrocitopeniei.

Modificări în măduva osoasă poartă un caracter de tensiune reactivă compensatorie a procesului de regenerare. De obicei, aceste schimbări apar la persoane, care lucrează în mod constant sub influenţa radiaţiilor electromagnetice cu o intensitate destul de mare. Oamenii, care lucrează cu câmpuri magnetice şi câmpuri de radiaţii electromagnetice, precum şi persoanele, care locuiesc în zona câmpurilor electromagnetice, se plâng de iritabilitate, nervozitate.

În scopul de a reduce riscurile cauzate de radiaţiile electromagnetice, utilizatorilor de telefoane mobile se recomandă să poartă telefonul cât mai departe de organele vitale, deoarece cu creşterea distanţei scade intensitatea radiaţiei.

Recomandări pentru selectarea şi utilizarea telefoanelor mobile.

Serviciul Federal recomandă:

  • Toate telefoanele mobile ar trebuie să aibă un aviz sanitaro-epidemiologic privind conformitatea standardelor de sănătate.
  • Minimizaţi timpul pentru utilizarea telefonului mobil.
  • Limitaţi posibilităţile de utilizare a telefoanelor mobile de către persoane sub 18 ani, femei în timpul sarcinii, persoane cu stimulator cardiac implantat.

Utilizatorii ar trebui să ştie că telefoanele mobile, care funcţionează în standard IMT-MC-450(CDMA450), emit mai puţine radiaţii, decât cele, care funcţionează în standard GSM.

Astfel, utilizarea unei garniture Hands Free este o protecţie foarte bună împotriva radiaţiilor.

Cu cât mai mic este SAR (Specific Absorption Rate) – coeficient de absorbire, cu atât mai bun este telefonul mobil. În Europa nivelul admis constiuie 2W/kg.

În paşaportul fiecărui model trebuie să fie specificată capacitatea. Capacitatea autorizată - 100 mkVt/sm2. Orice model, care emite mai multe unde electromagnetice, este ilegal.

 

 

Sursa

Marţi, 21 decembrie 2010
Vizualizări: 2117

Citiţi de asemenea

Băutura de sfeclă este capabilă să învingă hipertensiunea, să îmbunătățească metabolismul în organism și chiar să facă...
152
Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilității Globale de Mediu (GEF), implementat de PNUD Moldova, lansează azi, 21 se...
135
Studiile efectuate în diferite țări ale lumii au infirmat mitul precum că copiii răspîndesc virusul COVID-19 și au demon...
172
William James Sidis a fost, de mic copil, o persoană specială. S-a născut în Statele Unite pe 1 aprilie 1898 şi a murit ...
513