ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Teme de iarnă: încălzire din subsol



Teme de iarnă: încălzire din subsol


Aţi auzit că pentru încălzire poate fi folosită căldura pământului? Se pare ca acest lucru nu este atât de rar. Şi nu în Valea Gheizerelor la Kamchatka, ci în Europa noastră. Companiile europene reputate (Buderus, de exemplu) produc echipamentul special - pompe de căldură, care încălzesc încăperile, folosind căldura pământului.

 



Odată cu dezvoltarea civilizaţiei, problema utilizării energiei din sursele regenerabile devine din ce în ce mai importantă. Energia pământului, apei, vântului sau soarelui este o soluţie excelentă a problemei energetice în contextul ecologiei. În loc de energie tradiţională, care foloseşte drept combustibil petrol, gaze naturale sau cărbune, ecologiştii recomandă să dezvoltăm şi să implementăm instalaţii energetice alternative.

Unul dintre exemple cele mai frapante de utilizare a energiei alternative pot servi pompele de căldură, extrem de eficiente, care utilizează în loc de combustibil căldura pământului, acestea nu numai că nu poluează mediul înconjurător, dar, de asemenea, sunt mult mai economice, decât omologii lor convenţionale.

Peste hotare, pompele de căldură sunt folosite pentru organizarea sistemelor autonome de încălzire şi sistemelor de ventilaţie de aproape de o jumătate de secol. În acest timp, acest tip de încălzire alternativă a devenit atât de popular, incat, deseori, prevalează asupra frecvenţei de folosire a sistemelor de încălzire convenţionale. Pompele de căldură sunt atât de convenabile şi economice în funcţionare, că pe fondalul unei creşteri generale a preţurilor pentru surse de energie din hidrocarburi, par să fie aproape singura soluţie corectă la această problemă.

Principiul de pompă de căldură se bazează pe transferul căldurii din sol, din apele subterane şi din aer la  agent termic cu o temperatură mai mare. Când utilizaţi pompe de căldură în sistemul de încălzire, costurile pentru încălzire se reduc de 4-10 ori. În plus, ei au o viaţă lungă şi funcţionează într-un mod complet automatizat. Termenul de funcţionare al pompei de căldură, fără o reparaţie capitală constituie 15-25 de ani.

Din punct de vedere tehnic, pompa de caldura se aseamănă cu un frigider, care funcţionează în mod invers. El obţine energia din mediul înconjurător şi o concentrează în agentul termic. În vreme caldă se include regimul de condiţionare, în sezonul rece - de încălzire. Şi, deşi, iniţial, pompele de căldură au fost create exclusiv pentru încălzirea încăperilor, funcţia de aer conditionat în condiţiile schimbărilor climatice la latitudinile noastre le conferă un accent special.

Apropo, în ziua de azi în Suedia funcţionează mai mult de o jumătate de milion de pompe de căldură, şi în Japonia -  mai mult de 3 milioane.

În funcţie de sursă de căldură, sunt distinse mai multe tipuri de pompe de căldură. Cel mai frecvent sunt utilizate agregate de tip "apă-apă", cu o eficienţă de aproximativ 2,5-5,4 de ori. Aceste cifre pot varia în funcţie de tipul de pompă şi temperatura sursei de căldură, cum ar fi apele subterane.
Termenul convenţional de recuperare a unei pompe medie - 4-5 ani.

Pompele de căldură sunt viitorul energeticii alternative autohtone, precum şi un exemplu viu de grijă pentru mediul înconjurător.

 

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Joi, 21 octombrie 2010 10:05
Vizualizări: 5932

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
169
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
141
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
128
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
327