Terra va rămîne fără apă către anul 2025
Oamenii de știință consideră că nu a mai rămas mult timp pînă cînd apa și nu petrolul va deveni cea mai scumpă substanță de pe Pămînt. Circa 1,1 milliarde de oameni care trăiesc pe glob deja suferă de o insuficiență acută de apă potabilă. Către anul 2025 acest număr va crește pînă la 3 milliarde, peste 40 % din numărul total al populației, scrie cbsnews.com. Lumea s-ar putea confrunta cu o criză de apă fără precedent.
Problema actuală nu este una de resurse, ci de o distribuție și o gestionare eficientă a apei la nivel global. În următoarea perioadă se dorește și folosirea eficientă a apei de ploaie la nivel mondial, aceasta reprezentînd 4% din totalul cantității de apă de pe Terra.
Deficitul de apă și distribuția ei va afecta cel puțin jumătate din populația globului, începînd cu anul 2030. Astfel, pot apărea conflicte majore în rîndul populației afectate.
Probleme cu apa există acum în diferite țări de pe glob. Exemple bune ar fi bazinul Amazonului și Africa. În multe locuri de pe planetă, agricultura se bazează pe irigații. Așa se întîmplă și în centrul Asiei, iar scăderea rezervelor de apă are efectul unui bulgăre de zăpadă care se rostogolește și mărește criza și mai mult.
Un conflict în această zonă a planetei pare iminent, iar lipsa apei ar putea fi cea mai mare problemă cu care oamenii se confrunăa aici. O altă mare problemă este rata crescută a natalității. Acesta este și motivul pentru care multe state din centrul Asiei au luat măsuri pentru a limita numărul de copii pe familie.
Savanții deja lucrează asupra proiectelor de transportare a aisbergurilor din Antarctica în peninsula Arabia. Șeihii arabi investesc mulți bani în desalinizarea apei de mare, ceea ce este o tehnologie foarte costisitoare. De remarcat că Canada de ja utilizează aisbergurile din Groenlanda în calitate de apă potabilă.