Teste nucleare efectuate în „curtea vecinului”: mărturiile oamenilor care au supravieţuit exploziilor nucleare efectuate de britanici în Australia
La mijlocul anilor '50, şapte bome nucleare au fost testate de britanici în sud-vestul Australiei. 60 de ani mai târziu, oamenii care locuiau în apropierea zonei afectate sunt încă marcaţi de experimentele în care şi-au pierdut rudele şi prietenii.
În anii ‘50, guvernul australian a autorizat testarea unor bombe nuclare britanice în Maralinga, teritoriu din sud-vestul ţării. Şapte bombe au fost detonate în perioada 1956-1963, în regiunea locuită de aborigenii australieni, iar consecinţele au fost fatale. Guvernul a plătit despăgubiri pentru terenurile contaminate, dar prea puţin sau deloc pentru persoanele afectate. În imaginile-video de arhivă, potrivit BBC, soldaţii britanici şi australieni pot fi văzuţi, în acele momente terifiante, purtând tricouri şi pantaloni scurţi, iar unicul gest pe care-l făceau pentru a se proteja era să se întoarcă cu spatele şi să-şi acopere ochii cu mâinile. Atât puteau. Unii dintre ei spuneau că lumina exploziilor era atât de puternică încât şi-au putut vedea oasele degetelor, ca şi cum ar fi prin raze X, în timp ce-şi acopereau feţele cu mâinile. Pentru mulţi, rămâne memorabilă fotografia cu un nor imens în formă unei ciuperci care se zărea deasupra Insulelor Montebello, în vestul Australiei, după ce a fost testată prima bombă atomică.
„Era ca un cancer pentru ei“
S-a scris mult despre problemele de sănătate suferite de militari, ca urmare a radiaţiilor, dar mai puţin documentată, potrivit BBC, este situaţia dificilă a aborigenilor australieni, care locuiau aproape de Maralinga la momentul respectiv.
Consecinţele exploziilor: boli pulmonare, afecţiuni hepatice, probleme cu rinichii
Mama şi bunicii lui Hilary Williams au fost victime ale exploziilor de la Maralinga. Toţi trei au murit din cauza unor probleme pulmonare.
Mima Smart, lider al comunităţii aborigenilor.
Hilary Wiliams (stânga) şi Mima Smart vorbesc despre trecutul greu al lor şi al părinţilor lor
Alţi localnicii din jurul Maralinga îşi amintesc de o ceaţă neagră de praf radioactiv care se întindea peste regiunile lor, în urma exploziilor, din cauza căreia mii de oameni s-au îmbolnăvit şi au murit. „Era ca un cancer pentru ei. Oamenii aveau boli pulmonare, sufereau de afecţiuni hepatice şi aveau probleme cu rinichii. Mulţi dintre ei au murit“, a spus Mima Smart, lider al comunităţii aborigenilor.
O acţiune secretă
Maralinga a fost aleasă pentru a fi „ştearsă de pe pământ“, cred localnicii din zonă. Învinovăţesc guvernul australian pentru că a permis ca acele teste să aibă loc şi cred că britanici au fost extrem de iresponsabili.
Robin Matthews, care este cercetător al testelor cu bombe atomice făcute în Maralinga, spune, ironic, că britanicii „nu au vrut să facă testele în propria lor curte, deoarece aceea nu era suficient de mare. Au crezut că vor alege o presupusă zonă nelocuită, în deşertul australian, doar că au greşit. Aici erau oameni“. Iar atât testele, cât şi găsirea victimelor, apoi, au fost făcute în secret, „cu uşile închise“.
Sursa: adevarul.ro