ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Tipuri şi caracteristici ale celulelor solare pentru instalaţia energetică individuală




 

 

Utilizarea energiei solare ne ajută să salvăm energia electrică costisitoare furnizată în case de companiile energetice şi chiar să facem bani în urma livrărilor energiei în reţeaua de energie electrică, dacă acest lucru este prevăzut de legislaţia locală.

Principala componentă a unei centrale electrice solare de casă - panourile solare sau panourile fotovoltaice, cum le numesc. Scopul lor - transformarea directă a energiei solare în energie electrică.

Panoul solar este alcătuit din celule fotovoltaice individuale care, conectate împreună, asigură puterea necesara a bateriei. În prezent pe piaţă pot fi găsite cinci tipuri de celule solare realizate din diferite materiale, din care sunt fabricate elementele lor.

 

Tipuri şi caracteristici ale celulelor solare pentru instalaţia energetică individuală 

 

Panourile solare realizate din celulele fotovoltaice policristaline sunt cele mai frecvente, din cauza raportului optim între preţ şi eficienţă. Randamentul lor este de 12-14%. Elementele care alcătuiesc panoul au o culoare albastră caracteristică şi o structură cristalină.

Panouri solare realizate din celulele fotovoltaice monocristaline sunt mult mai eficiente, dar, de asemenea, şi mai costisitoare, recalculând în waţi. Eficienţa lor este, de obicei, în intervalul de 14-16%.

 

Tipuri şi caracteristici ale celulelor solare pentru instalaţia energetică individuală 

Panoul solar monocristalin

 

De obicei, elemente cu un singur cristal sunt realizate în formă de poligoane, cu care este greu de a umple întreaga suprafaţa panoului. Ca urmare, puterea specifică a celulelor solare este un pic mai mică, decât puterea specifică a componentelor sale individuale.

 

Celulele solare din siliciu amorf au o eficienţă foarte scăzută. De obicei, randamentul lor este în intervalul de 6-8%. Cu toate acestea, ele produc cea mai ieftină energie din toate tehnologiile fotovoltaice.

 

Tipuri şi caracteristici ale celulelor solare pentru instalaţia energetică individuală 

Panoul solar pe bază pe siliciu amorf

 

Panourile solare din telurură de cadmiu (CdTe) se creează după tehnologie cu membrană. Stratul semiconductor subţire se aplică de câteva sute de micrometri. Eficacitatea elementelor din telurură de cadmiu este scăzută, randamentul este de aproximativ 11%. Cu toate acestea, în comparaţie cu panouri de siliciu, W acestor baterii costă cu câteva zeci de procente mai puţin.

 

Tipuri şi caracteristici ale celulelor solare pentru instalaţia energetică individuală 

Panou solar pe bază de telurură de cadmiu

 

Panourile solare pe bază de CIGS. CIGS este un semiconductor compus din cupru, indiu, galiu şi seleniu. Acest tip de celule solare este, de asemenea, efectuat după o tehnologie de film, dar în comparaţie cu panouri din telurură de cadmiu are o eficienţă mai ridicată, randamentul ajunge la 15%.

 

Tipuri şi caracteristici ale celulelor solare pentru instalaţia energetică individuală 

Panou solar pe bază de CIGS

 

Potenţialii cumpărători de panouri solare deseori îşi pun întrebarea, dacă un anumit tip de celule fotovoltaice poate asigura capacitatea necesară a sistemului. Ar trebui să se înţeleagă faptul că eficienţa celulelor solare nu afectează în mod direct cantitatea energiei fabricate de instalaţia energetică.

Aceeaşi putere poate fi obţinută, utilizând orice tip de panouri solare, însă celulele fotovoltaice mai eficiente vor ocupa mai puţin spaţiu, pentru găzduirea lor va fi nevoie de o suprafaţă mai mică. De exemplu, dacă pentru un kilowatt de energie electrică sunt necesari aproximativ 8 mp de celulă solară pe bază de siliciu monocristalin, panourile de silicon amorf, vor ocupa 20 mp.

Exemplul adus, desigur, nu este absolut. Generarea energiei electrice de celulele fotovoltaice este afectată nu numai de suprafaţa totală a panourilor solare. Parametrii electrici ai oricărei celule solare sunt determinaţi în aşa-numite condiţii de testare standard, şi anume atunci când intensitatea radiaţiei solare este de 1000 W / mp şi temperatura de funcţionare a panoului - 25 ° C.

În Europa Centrală şi de Est, intensitatea radiaţiei solare ajunge rar la valoarea nominală, astfel încât, chiar în zilele însorite, panourile fotovoltaice lucrează cu subîncărcare. Se poate părea că temperatura de 25 ° C, de asemenea, nu se întâlneşte foarte des. Însă este vorba de temperatura panoului solar, ci nu de temperatura aerului.

În cadrul unei tendinţe generale de reducere a puterii restituite cu temperatura de funcţionare în creştere, fiecare tip de celulă solară se comportă diferit. De exemplu, la celulele de siliciu capacitatea nominală scade cu fiecare grad de creştere a temperaturii nominale cu 0,43-0,47%. În acelaşi timp, elementele din telurură de cadmiu pierd doar 0,25%.

 

 

Sursa: facepla.net

 

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 25 martie 2012 14:01
Vizualizări: 5690

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
169
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
141
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
128
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
326