Toalete, care produc compost, în clădirile publice
Toalete, care produc compost, în clădirile publice
Schema funcţionării toaletei cu un container pentru compost
Procesul de compostare se poate desfăşura la temperaturi ridicate (compostarea termofilă) şi joase (compostarea mezofilă). Compostarea termofilă este mai rapidă şi mai eficientă pentru inactivarea agenţilor patogeni.
Condiţiile optime pentru acest proces sunt:
- buna aerisire
- gradul de umiditate de la 50 la 60%
- temperatura 50-65 C
- proporţiunea C / N (dioxid de carbon/azot) este de 30 sau de 35.
Proporţiunea carbon/azot (C / N) în fecale, inclusiv urină, de obicei constituie 7 sau 8 şi pentru compostare termofilă nu este suficientă. Adăugarea hârtiei, aşchiilor de lemn, rumeguşului, cenuşei, sau altor materiale similare, după fiecare utilizare a toaletei, precum şi a deşeurilor menajere organice creşte nivelul de C/N până la cel necesar. Materialul friabil, de asemenea, absoarbe excesul de umezeală, eliminând mirosurile neplăcute şi muştele. Deoarece urina conţine o cantitate mare de azot, în sisteme de canalizare a urinei este necesară o utilizare a cantităţii mai mici de materiale friabile şi nivelul mai mare de C / N.
Introducerea excesivă a materialelor care conţin carbon, este periculoasă, prin faptul că nivelul C / N poate depăşi indice de 30-35. Atunci procesul de compostare se încetineşte, temperatura dorită nu este atinsa.
Toaleta, care produce compost, modelul "skyloo", şi toaleta din cărămidă cu un container mobil. Sursa: MORGAN (2007)
În casele particulare eficacitatea compostării termofile este discutabilă, deoarece nu întotdeauna temperatura creşte suficient de înaltă. Prin urmare, nu toate organismele patogene pier. În acest caz, este necesar să asiguraţi coacerea compostului în afară de toaletă, înainte de a începe utilizarea acestuia.
Exemple de construire a toaletelor care produc compost în clădirile publice şi case cu multe etaje
Un exemplu – aşezarea ecologică în or.Bielefeld (Germania), cu 270 de locuitori - un proiect care a fost început în 1994. De atunci astfel de toalete au fost construite în mai mult de 100 de apartamente, inclusiv în casă cu 4 etaje şi grădiniţă.
Al doilea exemplu - o vilă veche în centrul oraşului Rostock (Germania), care în 1995 a fost reconstruită pentru a fi utilizată ca birouri, magazine şi restaurant cu toalete, care produc compost.
Aşezarea ecologică Bielefeld-Valdkel
În Germania, toaletele, care produc compost (Clivus Multrum şi alte sisteme similare), sunt în vânzare din 1980 şi mai des sunt instalate în case particulare. În 1986 a fost întemeiată prima aşezare ecologică pentru a demonstra sistemele descentralizate cu utilizarea toaletelor, care produc compost, rezervoarelor artificiale pentru tratarea apelor menajere (Hamburg Allermohe). Apoi au urmat proiecte în Kiel, Berlin, Bielefeld, însă proiectul în Bielefeld poate fi considerat cel mai mare din Europa (70 de containere).
În 1988, un grup de familii, orientate ecologic, şi o firmă de arhitectură Bulmann, au început proiectarea aşezării în Bielefeld-Uelle. În perioada 1994-1999 au fost ridicate case private şi clădiri cu multe etaje, inclusiv o casă cu 4 etaje şi o grădiniţă cu un sistem de latrine, care produc compost, TerraNova.
Sistemul TerraNova, proiectat în baza sistemului suedez Clivus Multrum, este completat cu un container, sigilat ermetic, pentru compost, conectat cu fiecare toaletă printr-o ţeavă verticală cu un diametru de 300 mm. Containerul este ventilat în mod constant şi conectat la o conductă de aerisire cu un diametru de 150 mm, ieşind pe acoperiş. Ventilatorul electric şi eolian alimentează procesul de compostare cu oxigen şi oferă o presiune negativă ca o barieră în calea mirosurilor.
Pot fi instalate până la patru toalete. Ele sunt închise ermetic şi echipate cu o inserţie care poate fi eliminată în timpul curăţării. Înainte de lansare într-un recipient este plasat un biofiltru pentru a facilita descompunerea biologică a materialelor organice, inclusiv deşeuri organice de bucătărie timp de doi ani.
Clădirea cu patru etaje şi o grădiniţă în Bielefeld
Testele bacteriene au arătat că compostul rezultant, lichidul filtrat şi aerul evacuat nu conţin germeni patogeni. Cu toate acestea, calitatea produsului final depinde în mare măsură de întreţinerea tehnică a sistemului. Pentru a asigura o siguranţă igienică completă compostul ar trebui să continue să se coace pe parcurs a încă unui an într-o casetă exterioară înainte de a-l folosi în grădină. În orice caz, produsul final nu ar trebui să fie aplicat la plante utile pentru a evita un ciclu alimentar închis. Pentru alte plante, compostul poate să nu fie steril.
Instalarea toaletei care produce compost în casă, presupunea formarea rezidenţilor. Cineva ar trebui să fie responsabil pentru întreţinerea tehnică a sistemului, care include nivelarea şi măcinarea materiei crude cu ajutorul unui mecanism special, precum şi introducerea mijloacelor structurale şi de compensare, în funcţie de umiditate şi activitate biologică a procesului. O parte a lucrului îşi pot asuma râmele, dacă veţi crea condiţiile adecvate pentru ele. În acest caz, costurile pot fi reduse, dar ar trebui să monitorizaţi periodic starea mediului.
După 2-3 ani, volumul deşeurilor se reduce la 10% din cel total, iar produsul obţinut poate fi extras pentru prima dată. De atunci, în fiecare an, ar trebui să faceţi o devastare parţială.
Container pentru compost TerraNova
Vasul de toaletă, scaunul şi inserţia sunt concepute astfel încât curăţarea o dată pe săptămână, folosind un volum mic de apă şi de săpun, este suficientă.
Instituţia publică Okohaus în Rostock
La scurt timp după schimbările politice din RDG, un grup de 15 persoane a fondat o asociaţie pentru sprijinirea mediului, fundamentelor democraţiei şi solidarităţii. Ei au găsit o vilă veche, care a fost reconstruită pentru magazine, birouri şi un restaurant. Toate clădirile ar trebui să funcţioneze în conformitate cu standardele ecologice, astfel toaletele, care produc compost, au devenit un proiect major, sprijinit de Fundaţia Germană de Mediu (Deutsche Stiftung Umwelt).
Toate toaletele publice au fost instalate sub formă de toalete uscate, conectate la patru recipiente pentru compost. În conformitate cu normele sanitare chelnerul din restaurant a fost obligat să utilizeze toaleta cu un dispozitiv pentru spălare. Soluţia a fost combinaţia toaletei cu utilizarea eficientă a apei (4 litri) şi un separator, care separă apa de spălare de fecale, astfel că particulele solide ar putea nimeri în containere de compostare. Containerele sunt asigurate cu un dispozitiv pentru spălare, destinat pentru drenarea excesului de lichid şi conectat la sistemul de canalizare. Fiecare două containere pentru compost sunt conectate la un coş de fum care se extinde de-a lungul peretelui până la acoperiş.
Toaletă cu o inserţie negru şi o supapă mobilă
În timpul realizării acestui proiect a fost testată igiena toaletelor, scaunelor în comparaţie cu toaletele standarde. Rezultatele bune ale testării au dus la ceea că a fost primită aprobarea de a continua proiectul.
Aşa cum demonstrează exemplele de mai sus, utilizarea sistemelor de toaletă, care produc compost, în clădirile publice şi case cu multe etaje, este posibilă. Totodată, este extrem de importantă instruirea rezidenţilor în vederea folosirii corecte a toaletelor, întreţinerii recipientelor pentru compost şi, cel mai important lucru, explicării de ce se face acest lucru pentru a creşte motivaţia participanţilor.
Sursa: facepla.net cu link-uri pe: