ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Top 10 cele mai verzi țări din lume

Cercetătorii de la universitățile din Columbia și Yale, publică în fiecare 2 ani ratingul global al eficienței ecologice (EPI) din 180 de țări ale lumii, precum și măsurile întreprinse pentru protejarea ecosistemelor și a sănătății omului. Principalul scop al ratingului este crearea unui instrument practic de influență asupra politicilor fiecărei țări și aprecierea nivelului de reacție a țărilor în cazurile de protecție a mediului.

Ratingul din 2016 menționează ameliorări globale în domeniul climei și energeticii, impactul asupra sănătății, aprovizionarea cu apă și nivelul sanitar. Aceasta este o noutate bună. Țările din toată lumea și-au concentrat eforturile asupra prospectării noilor surse de apă potabilă și infrastructurii apelor de canalizare, au redus brusc mortalitatea prin maladiile, răspîndite cu ajutorul apei. Este un fapt remarcabil, deoarece din 2000, numărul oamenilor ce nu au acces la apă potabilă s-a redus aproape de două ori - de la peste un miliard pînă la 550 de milioane. Deși și această cifră e mare, tendința este încurajatoare. De asemenea, s-a schimbat atitudinea țărilor față de mediu și acum multe popoare au devenit mai conștiente la îndeplinirea sarcinilor internaționale privind protecția mediului, se arată în raport.

Pe de altă parte, comunitatea internațională mai are multe de făcut în alte domenii. Potrivit raportului universității de la Yale, în 23% din țările lumii apele reziduale nu sunt epurate. Pescuitul se află într-o stare disperată, iar rezervele de pește se află în pragul epuizării. Și poluarea aerului a ajuns la un nivel critic, astfel că aceasta a devenit cauza a 10% din mortalitate (în comparație cu 2% din mortalitatea din cauza apei poluate). Statistica arată că peste jumătate de in populația planetei trăiește în țările cu nivel periculos de poluare a aerului.

„În timp ce multe probleme ecologice sunt o consecință a industrializării, datele noastre arată că atît țările sărace, cît și cele prospere suferă din cauza poluării aerului”, spune Angel Hsu, docent al școlii silvice și cercetări ecologice din Yale (F & ES) și coordonatorul raportului. „EPI arată că sunt necesare eforturi coordonate, concentrate pentru atingerea unui progres global și salvarea vieții”

Iar acum să vedem, cine a s-a plasat în topul ratingului privind lupta pentru salvarea mediului, potrivit Indicelui Performanței ecologice EPI.

10 cele mai stabile țări din lume în 2016

Pe primul loc s-a situat Finlanda, care a obținut rezultate remarcabile privind impactul asupra sănătății, aprovizionarea cu apă și nivelul sanitar, biodiversitate și habitatul, obținînd cel mai mare indice de 90,68.

1. Finlanda (90.68)

2. Islanda (90.51)

3. Suedia (90.43)

4. Danemarca (89.21)

5. Slovenia (88.98)

6. Spania (88.91)

7. Portugalia (88.63)

8. Estonia (88.59)

9. Malta (88.48)

10. Franța (88.20)

Rusia a ocupat locul 32, principalele probleme fiind atestate în domeniul biodiversității și tăierii pădurilor. Ucraina sa plasat pe locul 44, obținînd progrese în domeniul resurselor acvatice, agriculturii și calității aerului și regrese în domeniul pescuitului. Moldova ocupă locui 55, iar Kazahstanul – locul 62.

Indicele performanței ecologice este un indicator complex comparativ al succesului politicilor ecologice din țările lumii. Metodologia indicelui este bazată pe nivelul de apropiere de sarcinile trasate. Rezultatul la fiecare indicator este calculat în funcție de poziția țării în rating. În coada clasamentului se află țările cu cei mai proști indicatori, iar în top – cu cei bai buni. În calitate de scopuri sunt utilizate sarcinile trasate în acordurile internaționale, recomandările organizațiilor internaționale sau concluziile experților. Dacă statul a atins sau a depășit scopul, atunci ea primește o sută de puncte la un indicator.

„Ratingul EPI trimite semnale clare pentru politicieni privind starea mediului și le furnizează date privind dezvoltarea, care trebuie îmbunătățite”, spune coautorul Kim Samuil, profesorul Institutului universității McGill de cercetare a dezvoltării internaționale.

„Miza e supraviețuirea planetei”, adaugă Samuel, „sperăm că liderii noștri vor fi motivați să acționeze”.

 

 Sursa: rodovid.me

ABONAȚI-VĂ
Luni, 12 septembrie 2016 11:00
Vizualizări: 2683

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
163
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
132
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
124
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
322