Top 10 culturi bio in Romania

/ Vizionări: 3292
Tag-uri:

Топ-10 БИО продуктов в Румынии

 

Produsele bio sunt la mare cautare in randul romanilor si nu numai. Stilul de viata sanatos a inceput sa fie adoptat de tot mai multe persoane, iar antreprenorii au inceput sa profite la maximum de aceasta nevoie.

Totusi, cei care produc produse bio le exporta in mare parte. Cu toate acestea, Ministerul Agriculturii a realizat un top al culturilor bio, care pot reprezenta si urmatoarea ta afacere:

1. Cereale certificate ecologic

Acestea sunt graul, soia, porumbul si orezul. Pentru ele exista cereri foarte mari, mai ales pe piata americana si canadiana. Poate fi o afacere foarte profitabila, mai ales ca o tona de soia ajunge si la 1.000 de euro. Din aceste culturi deriva produse precum painea sau pastele fainoase, exportul ajungand la un procent de 50% al acestor cereale.

2. Cereale furajere bio

Cel mai cautat este porumbul, America prezentand o cerere enorma pentru acesta, fiind folosit la hranirea animalelor crescute in sistem biologic.

3. Oleaginoase ecologice

Semintele, nucile, alunele de padure, samburii de caise sau dovleac s.a. au o pondere de 22% din productia totala din Romania. Cu toate acestea, floarea-soarelui si inul se numara printre preferate in ceea ce priveste productia de ulei.

4. Fructe ecologice

Sunt reprezentate de visine, cirese, nuci, zmeura, mere, pere, caise si sunt foarte cautate la export.

5. Struguri si produse de vinificatie

Au inceput sa fie produse si dupa metodele bio, cele mai apreciate fiind cele din Muntenia, Subcarpati si din nordul Romaniei. In parteneriat cu Domeniile Viticole Franceze s-au pus bazele viticulturii “bio-lunare”.

6. Fructe de padure

Afinele, murele, macesele, zmeura si multe altele sunt printre cele mai vandute in Europa. Acestea, de multe ori, se intorc in Romania la preturi triple.

7. Legume bio

Rosiile, ardeii, vinetele, cartofii s.a. sunt comercializate la preturi foarte mari. Cum cererea nu poate fi acoperita, astfel se pot explica si preturile practicate.

8. Ciuperci

Acestea sunt foarte cautate, fiind vandute atat uscate, cat si crude. Profiturile rapide au dus si la infiintarea mai multor micro-ferme in ultimii ani.

9. Plante medicinale si aromatice

Sunt folosite in industria medicamentoasa, a suplimentelor alimentare, dar si in cea cosmetica si reprezinta o afacere de mare succes in Romania.

10. Produse bio nealimentare

Reprezentate de textilele ecologice, bumbacul in special, de produse naturiste pentru igiena personala, pentru aromaterapie, toate acestea nu au inca o pondere prea mare, dar sunt in crestere.

 

Sursa


Dacă acest articol de pe site-ul nostru ecology.md a fost util pentru Dvs., atunci vă propunem cărțile geniului Parmaculturii și a agriculturii naturale, fermierului-milionar din Austria Sepp Holzer.