Top 10 descoperiri din 2012 de la National Geographic
Revista National Geographic a publicat un top 10 al celor mai citite știri din ediția sa online de anul acesta. Crocodilul gigantic, zahărul din spațiu și o nouă specie de maimuțe sunt cîteva dintre cele mai accesate subiecte prezentate de prestigioasa revistă.
Locul 1. În luna mai, oamenii de știință au anunțat descoperirea mult căutatului Templul al Soarelui Nopții în jungla din Guatemala. În urmă cu 1.600 de ani, templul era vizibil de zeci de kilometri depărtare și era decorat cu măști gigantice al zeului Soare venerat de mayași.
Locul 2. În timpul excavațiilor în ultima metropolă Maya descoperită, arheologii au găsit o pictură murală ce contrazice total profețiile privind sfîrșitul lumii, care, în opinia unor interpreți ai calendarului maya, ar avea loc luna aceasta.
Locul 3. Oamenii de știință au descoperit, în nord-estul Indiei, o specie nouă de amfibieni, fără membre, potrivit unui studiu publicat în februarie.
Locul 4. O nouă specie de maimuțe nocturne a fost descoperită, împreună cu alte șapte specii de mamifere, în timpul unei expediții în nordul statului Peru, au anunțat oamenii de știință în luna septembrie.
Locul 5. O stea asemănătoare Soarelui, aflată la 127 de ani lumină de Pămînt, în constelația Hydrus, ar putea avea nouă planete-satelit, cu una mai mult decît sistemul solar.
Locul 6. O specie necunoscută de crab Yeti, anemone și chiar o caracatiță au fost filmate de o cameră subacvatică la peste 2.400 de metri adîncime în Antartica, acesta fiind o nouă "lume dispărută", potrivit unui studiu din ianuarie.
Locul 7. În iulie, două echipe de cercetători au anunțat că, în proporție de 99%, au descoperit bosonul Higgs (denumit și particula lui Dumnezeu) sau o nouă particulă ce se afla exact acolo unde estimau cercetătorii că este bosonul Higgs.
Locul 8. Potrivit unui studiu publicat în luna mai, o planetă nouă s-ar afla în zona mai întunecată a sistemului solar, fiind prea departe de Pămînt însă pentru a fi văzută cu telescopul. Singurele semne ale existenței sale fiind niște anomalii observate de oamenii de știință în orbitele corpurilor cerești ce fac parte din Centura Kuiper, aflată dincolo de orbita planetei Neptun.
Locul 9. Astronomii au descoperit, în luna august, molecule simple de "zahăr (mai exact, este vorba despre carbohidrați) plutind în masa de gaz din jurul unei planete aflate la 400 de ani lumină de Terra. Chiar dacă nu demonstrează existența unor forme de viață extraterestre, descoperirea oamenilor de știință arată că nu există totuși motive să credem că acest lucru ar fi imposibil.
Locul 10. Crocodilul uriaș, capturat în septembrie anul trecut în apropierea unui oraș din Filippine, a intrat anul acesta, în luna iulie, în Cartea Recordurilor. Reptila cu o lungime de 6,17 metri deține recordul de cel mai mare crocodil în captivitate din lume.
Sursa: moldovenii.md