ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

TopinamburAcest articol a fost tradus prin intermediul Google translate

Anghinare Ierusalim Despre poate găsi o mulţime de speculaţii şi declaraţii nefondate - prin ignorarea completă a panaceas stigmatizarea entuziast şi a cartofilor de al doilea. Cu toate acestea, important multe nuanţe mod accidental sau deliberat ocultate - din cauza a ceea ce oamenii sunt sau nu sunt utilizaţi napi, în cazul în care ar putea fi folosit cu mare succes - sau, deţinând la inceput cu mare entuziasm, nu obţine ceea ce v-aţi aşteptat, frustrat şi aruncaţi această cultură. Ca urmare, şi în vara rezidenţi, şi în zonele rurale poate fi adesea vazut pe undeva într-un colţ, cu botul complot suspendat napi sălbatice, rămase de la experienţele din trecut, abandonat şi inutil. Şi nimic, de fapt, utilizat în mod corespunzător, anghinare de Ierusalim poate aduce multe beneficii.

În acest articol vom încerca să dea informaţii corecte şi complete despre această plantă cele mai interesante, subliniind faptul că testat şi dezvoltat pe cont propriu experienţa lor.


Privire de ansamblu anghinare

Ei o numesc anghinare de Ierusalim în oameni în moduri diferite. Cele mai multe dintre anghinare Ierusalim, dar în sate este adesea numit sa "naveta", deşi această navetă cu el, desigur, nu are nimic în comun. Ea a primit numele de, printr-o neînţelegere - el a fost adus la Paris în secolul al XVII-lea, simultan cu indienii, tribul Tupinambus brazilian. Pentru acelaşi motiv, a domiciliului său pentru o lungă perioadă de timp, Brazilia este considerată, deşi exclude originea de inghet ţările calde. Această locul de nastere al topinambur - America de Nord, în apropierea Marilor Lacuri, unde specii sălbatice, deoarece creşte în zone mari.

Napi (latină numele Helianthus tuberosus L.) este o rudă apropiată de floarea-soarelui. Se pare minunat plantelor adulte - solide înălţimea stem drepte de 2-4 metri, care nu se tem de nici un vant, acoperite cu frunze frumoase din larg stem lasă o multime de muguri laterale (în special pentru bush în picioare singur sau într-o aterizare rare). La sfârşitul verii, pe partea de sus a uneia sau mai multor infloreste galben flori frumoase.

În ciclul de viaţă se aseamănă cu napi de cartofi - de primăvară din planta creste tubercul, care în forme toamna tuberculii noi şi moare în timpul iernii. Dar în contrast cu cartofi termofile el poate petrece iarna în prezent - napi are un îngheţ unic. plantele verzi pot rezista la inghet la -5, şi tuberculii în pământ, acoperite cu zăpadă, îngheţ tolera prelungită până la -40.

Tuberculi de topinambur forme neregulate, cu procese şi movile. Masa de la 10 g la 300 g, medie 150 g. În ţara să se afle compact şi superficiale.

Randament

anghinare Ierusalim este capabil să ofere randamente foarte ridicate. El a înregistrat randamente de masă verde de peste 2000 kg / ha şi tuberculi 1,500 kg / ha. Dar asta, desigur, un randament record, si media, normale - aproximativ 350-500 kg / ha de masă verde şi 250 kg / ha de tuberculi.

În creştere

Nu putem cita Kozlovsky VI, un agricultor proeminent începutul secolului, care, în-revoluţionare perioada de pre adus o contribuţie uriaşă la introducerea acestei culturi în ferme: "Aceasta este de plante decât a tuturor de crescătorie, care dă un randament de aproape nici o costurilor forţei de muncă, fără frică sau rece, nici seceta, nici ploaie, nici solul sărac şi la epuizarea acestuia, nu fără a gunoiului de grajd, o multime de ursi din acelaşi loc de zeci de ani, şi că, pentru noi important, de asemenea, necesită aproape nici o întreţinere şi nu pedepseste, ca alte plante, pentru neglijenţă în vara lucrări despre el sau nevykapyvanie sale pentru perioada de iarnă. Într-un cuvânt, deşi este împotriva voinţei de sunete ironic, dar este ideal, însăşi soarta ne-a trimis, slavii, plantelor ". Adăugat aproape nimic.

Plante anghinare de Ierusalim au un teren cultivat, sau după arătură adâncă a solului virgine. După ce că - despre asta puteţi (şi ar trebui) să uitaţi să scadă. Napi Tek furnică saulužė la mijlocul lunii mai, la fel de repedeîn creştere, iar la sfârşitul lunii iunie a ajuns deja la o înălţime de un metru, produce muguri de multe feţe şi complet se închide, umbrire a solului, chiar si cu plantarea rare (cele mai bune pe suprafaţă pentru o planta este 3000 cm patrati, astfel încât să poată fi plantaţi în cadrul schemei de 50x60 cm sau 40х70 cm - cu toate acestea, aveţi posibilitatea de plante şi mai groase, efectul de a nu dăuna îngroşat culturile de până la 45 impusca pe 1 m). umbra densă de topinambur suprima complet toate buruieni, deci de plivitul nu poate face griji - terenul va rămâne aproape goale, doar persoanelor care suferă de câteva buruieni va încerca să supravieţuiască, în picioare, în căutare de lumină. Aceasta include iarba de grâu - în cazul în care el a fost, el nu a crescut într-o umbră.

Dăunători şi boli în anghinare nr. E ciudat, poate, citiţi acest lucru, după o mulţime de alte culturi Jumătate este dedicată descrieri a tot felul de calamităţi şi de măsuri împotriva lor. Dar acum - nu a avut nici dăunători şi boli, şi toate.

Solul este potrivit pentru aproape orice anghinare. Slaba el ar răspunde numai în zone umede, cu picioare de apă, sol perekislennuyu. Restul este în creştere foarte bine, si cel mai important - mare senzaţie pe soluri nisipoase sărace, acolo unde nu părea să fie de acord ce plante cultivate să crească. Acest lucru se datorează faptului că napi sistem radicular puternic şi profund, pe care le produce hrană şi apă la mare adâncime. Aşa se explică, de asemenea, faptul că anghinare Ierusalim nu este epuizează stratul de sol - îndepărtarea substanţelor minerale aproape niciodată nu se întâmplă. Aceasta este una dintre puţinele plante care pot fi cultivate de zeci de ani într-o monocultură, fără a aduce atingere solului. anghinare Ierusalim seceta nu se teme - chiar si in timpul secetei prelungite severă, el aproape ca nu au pierdut frunzele lor, dar se opreşte creşterea.

În grădină anghinare Ierusalim, plantate pe perimetrul (de preferat pe partea de nord - astfel încât să nu ascundă gradina), îndeplineşte o funcţie importantă de protecţie împotriva vântului - crearea de alte plante microclimat mai favorabile. La centura dacha anghinare plantaţi de-a lungul frontierelor, în special cu strada - este un perete mare verde, care este cea mai mare parte de vară vă va oferi confort si aproape de opiniile altor oameni, deşi nu lipsit de valoare, şi va arata mult mai atractiv decât peretele de beton de trei metri. Cu toate acestea, gard viu este bun nu numai la vara cabana lor, dar în sat.

Recoltarea şi depozitarea

Topinambur

Verde masă trebuie să fie eliminate de la începutul lunii octombrie până la sfârşitul lunii octombrie. Utilizat pentru a elimina iraţional - tuberculii afectate de recoltă, iar mai târziu - verde începe să dispară şi pierde calitatea acestora. ierburi de uscare anghinare incomode, asa ca este cel mai bun de a combina de recoltare de consum. În fermele mari de la siloz ei pregătite şi, în calitate pe care le întrece porumb.

Tuberculii poate curăţa imediat după recoltare verde, şi înainte de debutul de vreme rece, precum şi de primăvară - de la terenuri razmerzaniya moment şi înainte de creşterea active, şi anume la sfârşitul lunii aprilie. În teren de tuberculi supravieţui iarna foarte bine.

Dar, cu stocare de tuberculi, lucrurile sunt mult mai rău. Spre deosebire de cartofi şi sfeclă, care sunt condiţiile de dreapta sunt cu succes până la noua recoltă, adică practic an - napi în pivniţă menţine aproximativ o lună. Apoi dispare, sau începe să putrezească. Problema este că pielea tubercul este foarte subţire, şi nu are strat de plută, şi, prin urmare nu pot rezista de uscare şi sunt deteriorate cu uşurinţă. Te mai poate salva tuberculi, interspersing-le cu un nisip umed sau sol, dar acest eveniment a fost deja complică foarte mult problema.

Nutriţionale

În calorii anghinare Ierusalim compara cu cartofi (şi aici şi acolo de carbohidrati la 16%), în timp ce valoarea nutriţională a unora dintre superiorului său (în 2 proteine de cartofi%, napi - aproximativ 3%), conţinutul de vitamine B1, B2, C si oligoelemente napi semnificativ mai bogat. Unul ar putea crede - de ce ar trebui să ne apoi cartofii? Kozhaleniyu, trebuie să recunoaştem că cartofii sunt mult mai gustoase. Tuberculii de topinambur gusturi prime precum bontului varza, doar mai moale şi dulce. De primăvară napi, overwintered în sol, şi dulce, toamna mai gustoase. În fierte, cu toate acestea, de la anghinare Ierusalim pot face o mulţime de lucruri bune, dar feluri de mâncare de cartofi el încă nu se poate depasi. Dacă adăugăm aici problema de stocare (care sunt absente în cartofi) - devine clar de ce, în ciuda tuturor lui demnitatea şi valoarea nutritivă considerabilă, anghinare Ierusalim nu ia cartofi loc în nutriţia umană, şi nu va.
Există mai multe reţete de anghinare Ierusalim, şi să le găsiţi uşor, astfel încât nu le vom repeta aici. Cele mai multe dintre aceste feluri de mâncare necesită, în plus faţă de anghinare Ierusalim, şi multe alte produse, asa ca nu este surprinzător faptul că un fel de mâncare gustos va fi - dacă există, de asemenea, prezent, de exemplu, sunca, crabi bete, şi aşa mai departe prin lista. Un alt lucru este interesant - care pot fi preparate din anghinare Ierusalim, în special fără a utiliza o achiziţie, produse mai scumpe? Dovedeşte că este posibil.

Cotlete de napi

Topinambur curat, se spală, se fierbe apa cu sare şi oţet, aruncaţi, frecati printr-o sită, se răceşte, se amestecă cu gălbenuşuri de ou crud, cu pesmet de grâu ecran (pesmet) cu unt topit, sare şi piper. Pentru a decupa în forma de chiftele, roll în făină şi se prăjeşte. Servesc cu sos de perişoare şi la masă. Sos de gatire. Faina uşor paine prajita cu unt bulion, diluat de anghinare Ierusalim, se adaugă bulionului de roşii, zahăr, smântână, se amestecă, se fierbe.
Ingrediente: 800 g anghinare - 3 gălbenuşuri de ou, 1 cm. Lingură de oţet 3% sau suc de lamaie, 0,5 st. făină, 0,5 cm. linguri de unt, 0,5 pahare pesmet, sare si piper dupa gust.
Pentru sos: 1 cu art. lingura faina, 1 cu art. lingura de unt, 200 g bulion de anghinare Ierusalim, 2-3 cm. linguri de piure de tomate, 2 linguriţă de zahăr, 1 cm. Lingură smântână.

Sărat napi

Cartofi preparaţi tăiate în felii subţiri şi inele. Strâns într-un ambalaj de sticlă sau vase emailate, se toarna saramura rece, cercul de top şi a pus un jug de lemn. Lasă într-un loc întunecos să fermenteze timp de 2-3 zile, apoi trece la un loc răcoros. anghinare Ierusalim este gata pentru utilizare în 15-20 de zile. Felii de ea adaugă la salata, utilizarea ca garnitură, etc
Ingrediente: Pentru saramura: 1 litru de apă - 1,5-2 cm. linguri de sare.
Curăţenie napi pieliţă - nu uşor de locuri de muncă, având în vedere forma de complexe, dar acest lucru nu neapărat. Pielea nu este dur şi nu strice gustul şi, în plus, este cel mai concentrat de vitamine. Deci, mai bine să nu taie, şi se spală în schimb tuberculi cu o perie. Acelaşi lucru se aplică la utilizarea de tuberculi în formă brută. Să adăugaţi o mai mult, extrem de utile în primăvară, vitamina primavara reteta salata.

Salata de primavara.

Ei bine spălate şi curăţate cartofi taiata in fasii inguste de anghinare sau grătar. Bust, se spală, blanşate fierbere apă sărată şi se ivi fin măcriş frunze. Adauga rasterty căţel mare de usturoi. Pregătiţi sos. Rezultă masa toarnă sos şi se amestecă bine.
Ingrediente: 200 g de tuberculi de anghinare Ierusalim, 200 g de măcriş, usturoi.
Un alt anghinare Ierusalim are valoare mare ca medicament, precum şi o sursă de fructoză la persoanele cu diabet zaharat (pentru că în loc de amidon, format din glucoză, anghinare Ierusalim conţine inulină, un polizaharid compus din fructoză - inofensiv pentru diabetici). Pentru Ierusalim anghinare cartofi intestinale benefice, pentru că de mai multe fibre, şi acţiunea benefic asupra microflorei. Lista bolilor pentru care anghinare Ierusalim poate oferi ajutor real este foarte mare - util ca aplicarea acesteia în alimente, şi lasă decocturi, tincturi, bai.Dar este o chestiune merită separat, luarea în considerare detaliată, astfel încât nu vom îngropa în ea acum.

Napi ca o recoltă de furaje

Ca o plantă furajeră în anghinare Ierusalim este de mare valoare. 100 kg de masă verde au de 20-25 de unităţi nutritive alimente. Acest lucru este de 1,5-2 ori mai mare valoarea nutriţională a masă verde de floarea-soarelui. 1 kg de tuberculi cuprinse 0,23-0,29 unităţi alimentare. Pentru a compara: la 1 kg de sfeclă furajeră cuprinse 0.12 unităţi de furaje (1 unitate de furaje adoptat valoarea nutriţională a 1 kg de ovăz).

Favorizată de napi aproape toate animalele din fermă sau agricole ţărăneşti - vaci, cai, capre, oi, porci, şi la fel de fericit pentru a le mânca şi inch şi rădăcini. Animale mici mănâncă frunze mici şi tulpinile şi roade stem şi mari, cum ar fi un cal, apoi a fi fericit mâncând culese rezultă, în ciuda faptului că el este lignified şi un hard (la baza cu un diametru de până la 2 cm) că pentru recolta cea mai potrivită instrument - un topor de mici dimensiuni. Un succes deosebit este faptul că anghinare de curăţare verde este octombrie - atunci când iarba lunca începe să-şi piardă calitatea, şi se încheie sezonul de păşunat - acest lucru face posibil să se amâne începutul hrănirii fân.

Tuberculii pot fi hrănite animalele din prime, imediat după excavare, ci din pământ se agită. Nociv solanina, ca un cartof crud, anghinare tuberculi acolo, astfel încât hrănirea prime, de preferinţă în orice condiţii. Dacă lăsaţi tuberculi în primăvară - este, de asemenea, foarte fericit coincide cu perioada în care sfârşitul iernii sau pentru hrana animalelor pierd bani, şi anghinare de Ierusalim se va închide această perioadă de mare valoare nutritivă alimentare. Cel mai simplu mod in acest sezon de sapat numărul necesar de tuberculi chiar înainte de hrănirea animalelor. Daca aveti un porc - că munca poate fi, în general, redus la minim: suficient de ele pentru a elibera terenul cu anghinare Ierusalim, şi apoi încep să curăţaţi-o ei înşişi - în acelaşi timp, fertilizarea terenurilor. In natura, porci, atât în teren şi să mănânce - săpat rădăcini şi tuberculi de topinambur pentru ei - un vas plin de graţie. Carne şi grăsime de porc hrănit cu napi - cea mai bună calitate. Vaci în dieta, în primăvara anului sunt napi, creşte în mod semnificativ producţia de lapte.

Ar trebui remarcat faptul că după ce mâncaţi porcilor, precum şi după recoltare, de mână, în pământul este destul de o mulţime de tuberculi de topinambur la terenuri nu ar putea produce - pe al doilea şi ulterioară, se poate curăţa numai, dar el creste. Se poate crea unele probleme, chiar dacă doriţi să-i elibereze terenul de la anghinare pentru altceva, cu toate acestea, pe terenuri agricole mici de anghinare Ierusalim este uşor de a scăpa de tragere mâna lui.

Aşa cum vom vedea, napi ca are o recoltă de furaje proprietăţi foarte valoroase. Se pune întrebarea - de ce ţăranul şi fermă că nu a fost încă aplicat pe scară largă? La urma urmei, nu ştia că primii o sută de ani. Poate este din cauza cerinţelor impuse de anghinare incorecte şi aşteptările. În cazul în speranţa că aceasta va deveni culturilor alimentare principale, şi înlocuiţi sfecla şi fân - nu vor funcţiona. Dacă vă aşteptaţi că va înlocui cartofului în alimentaţia umană - este, de asemenea, o dezamăgire sfârşitul natural.

Si ce te astepti de la anghinare Ierusalim? Ce el de fapt ar putea da, dar poate da foarte mult. Lui loc în ţărăneşti şi ferme individuale - suport de culturi furajere, low-cost (atât monetare şi "muncă"). Acesta prevede, în primul rând, utilizarea eficientă a terenurilor marginale, incomod, pante. În al doilea rând - extinderea sezonului de hrănire furaje verzi pentru cel puţin o lună. În al treilea rând - asigurarea de înaltă calitate în furaje suculente două luni de primăvară, atunci când cel mai greu să se hrănească. Învăţayvaya că, în pivniţă de anghinare Ierusalim este normal se poate afla de o lună -, această perioadă poate fi extinsă şi mai mult în lună de toamnă - noiembrie - şi o lună în primăvara anului - mai. Astfel, perioada de hrănire acoperite de anghinare Ierusalim, o scădere de două luni, şi trei luni, în primăvară - cinci luni, nu prea putin, mai ales având în vedere ce-i asta luni!

Dar principalul lucru care ar trebui luate în considerare - este că eforturile necesare pentru cultivarea de anghinare este practic egală cu zero. Desigur, toate animalele pot hranei pentru animale şi sfeclă furajeră, şi cartofi. Dar compara cât de mult puterea pe care o petreceti pentru aceeaşi cantitate de cartofi şi sfeclă de zahăr - şi anghinare? După aducerea pe secţiunea de anghinare Ierusalim, puteţi reduce destul de zonele aflate sub sfeclă de zahăr şi alte culturi - şi, astfel, primăvara şi vara veti avea mult mai mult timp liber pentru odihna si alte cazuri. Acesta este principalul avantaj de anghinare - nu este "încă o altă cultură hrana animalelor, o planta care poate da de timp, care nu este întotdeauna suficient.

În plus, produsele alimentare şi primeneniae nu pot fi reduse. Teren anghinare, chiar mici, poate acţiona ca un stoc tampon de alimente - care, în caz de extremă necesitate de a asigura hrana oamenilor. Acest fenomen ca criza alimentară (înainte de a fi fost numit mai prozaic - foame), însoţite de-a lungul istoriei omenirii, noi nu sunt imune la ea în viitor.

Victor Sergienko
vicsrg.ho.com.ua

Joi, 19 martie 2009
Vizualizări: 14447

Citiţi de asemenea

Ovăzul - elixirul vieții - va pune pe picioare chiar și pe cel mai grav bolnav: rezolvă multe probleme de sănătate și ...
541
Nu se știe cum animalul a ajuns atît de departe de apă.Foca  nu avea un comportament agresiv, dar a intrat în panic...
228
Bolile oncologice sînt rezultatul acidificării organismului și sînt tratate ca toate bolile fungice, prin alcalinizare...
310
Marca de îmbrăcăminte Dich din Sankt Petersburg a hotărît să facă nasturi din cutii de aluminiu.Pentru primul lot a fost...
172