ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Topinamburul – soluția tuturor problemelor pentru fermierii moderni

Fermierii din regiunea Leningrad cultivă topinamburul pentru lupta cu buruienile și nu numai. Proprietățile unice ale topinamburului fac din această plantă unul dintre cele mai interesante produse pentru masa noastră…

În regiunea Leningrad a avut loc conferința internațională „Topinamburul și capacitățile lui”.

Evenimentul a fost organizat de șeful unei gospodării de fermieri Natalia Anușkevici, care obținut un grant ca un fermier începător, pentru creșterea topinamburului.

La conferință au participat reprezentanții academiei arare a raionului autonom Mongolia interioară a Republicii Populare Chineze, ai Academiei de la Moscova „K.A Timireazev”, Institutul de horticultură „N.I.Vavilov”, companiilor agricole și organizațiilor din regiunea Leningrad și Sankt-Petersburg.

În cadrul conferinței, fermierul și șefa centrului științifico-practic pentru creșterea semințelor de topinambur din regiunea Nord-Vest, Natalia Anușlevici a menționat că nici dintr-o plantă din lume nu se obține atîtea produse ca din topinambur. În urma procesării topinamburului se obține inulina, fructoza, pectină, alcool, biocombustibil, furaje pentru păsări și animale etc.

În cadrul părții practice a conferinței a fost demonstrată cea mai mare colecție din lume de topinambur, ce include peste 300 de soiuri din 30 de țări ale lumii. Colecția a fost obținută la stația experimentală pentru raionare de la Maicop a Institutului Agrofizic. Colecția a fost creată la inițiativa lui N. Vavilov și a fost completată timp de 80 de ani, datorită selecționerilor autohtoni și străini.

În cadrul conferinței a fost efectuat un schimb de material semincer de topinambur între China și Rusia, datorită căruia colecția s-a suplinit cu încă 20 de soiuri.

Totodată, participanții la reuniune au demonstrat rezultatele experimentului practic de recultivare a pămînturilor cu ajutorul plantării topinamburului.

Organizatorii experimentului au fost compania SRL „Agro-Tehnoparc Razvitie”, Institutul Agrofizic, fermierul Anușkevici.

În iunie 2016, pe terenurile scoase din circuitul agricol a fost plantat topinamburul. Timp de peste patru luni, plantația a fost monitorizată, iar rezultatele – fixate. În final, dacă la începutul experimentului pe 1 m.p. erau de la 5 pînă la 12 buruiemi, atunci la finalizarea experimentului erau doar cîte 1-2 buruieni. Datorită rădăcinilor puternice topinamburul a exclus celelalte buruieni.

Autorii experimentului propun această luptă împotriva buruienilor, accentuînd asupra faptului că topinamburul contribuie la curățirea solurilor și a aerului. „E o plantă „sanitar”, ce poate crea în termeni restrînși zone curate în jurul centrelor industriale, traseelor auto, în locurile poluate cu radionuclizi și chimicale. El poate fi plantat pe terenurile scoase din circuitul agricol la dobîndirea cărbunelui, petrolului, pe fostele cariere, pe rampe insdustriale. Topinamburul crește bine unde sunt depozitate deșeuri ale industriei forestiere și de celuloză și hărtie. După 3-5 de cultivare a acestei plante, solul se restabilește complet și își redobîndește fertilitatea”, a menționat Natalia Anușkevici.

 

Sursa: mcx.ru

Citiţi de asemenea

El petrecea o oră pe drum până la serviciu și o oră înapoi. Cu troleibuzul. Cum s-ar zice, de la un capăt la altul. Asta...
152
O astfel de combinație neobișnuită de arome, probabil, nu poate fi lăudată nici măcar de fructele exotice. Dar cătina în...
115
Cupa Toamnei la Curățenie va organiza cel puțin o sută de Jocuri doar în septembrie 2024.Cel puțin cinci țări din Europa...
185
Celebrul naist și compozitor, Artistul Poporului din Moldova Constantin Moscovici i-a îndemnat pe toți iubitorii de muzi...
269