ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Tot ce trebuie să știți despre proteinele vegetale și animale

Rich Roll este unul dintre cei mai rezistenți și instruiți fizic oameni de pe planetă. Rich, ca și mulți alții în tinerețe, avea probleme cu alcoolul și drogurile, iar la vîrsta de 31 de ani a nimerit la un centru de reabilitare. Apoi el s-a îngrășat cu 25 de kilograme. În ajunul celei de-a 40-a aniversări, cînd nu putea urca fără durere pe scări, Rich și-a dat seama că în viitorul apropiat va suferi un atac de cord, dacă nu va avea grijă serios de el și nu-și va schimba stilul de viață. De aici a început totul.

Acum Rich este un sportiv super-rezistent, un propagandist înflăcărat al dietelor vegetale, un soț și tată a patru copii, o sursă de inspirație și un exemplu de curaj pentru oameni din întreaga lume. Este unul dintre cei doi participanți care au reușit să finalizeze competiția de triatlon Ironman pe cinci insule din Hawaii în timpul unei săptămînii.

Iată ce spune el despre alimentație într-un interviu:

Sînt un vegetarian-consumatori de alimente crude, acum am 47 de ani și deja de mulți ani nu mai mănînc produse de origine animală. Și sînt un atlet extrem de rezistent. Adică, nu alerg rapid, dar pot să alerg foarte mult timp. Se crede că un vegan pur și simplu nu poate fi un sportiv - și viceversa. Și eu vreau să vă spun că toate acestea sînt prostii.

Dar de unde obții proteine?

Nu trece o zi fără să nu fiu întrebat despre acest lucru. Dacă aș fi primit cel puțin un dolar, de fiecare dată cînd răspund la ea, toți cei din familia mea ar fi condus deja o Tesla.

Trăim într-o societate în care oamenii sînt în mod intenționat înșelați și forțați să creadă că carnea și produsele lactate sînt singura sursă valoroasă de proteine alimentare. Fără o cantitate suficientă de proteine animale, este imposibil să fii sănătos, ca să nu mai vorbim de sport. Proteine, proteine, proteine - cu atît mai multe, cu atît mai bine.

Indiferent dacă sînteți un sportiv profesionist sau stați mereu pe canapea, acest principiu s-a înrădăcinat foarte adînc în sistemul nostru de convingeri colective.

Dar, prin experiența mea directă, am ajuns la concluzia că această abordare comună este în cel mai bun caz o eroare, dacă nu o minciună completă... Minciuna că este alimentată o campanie de dezinformare bine finanțată bazată pe interesele producătorilor agricoli bogați. Reprezentanții industriei de creștere a animalelor cheltuiesc sume uriașe de bani pentru publicitate, menite să convingă societatea că aceste produse sînt absolut necesare pentru a putea continua să respiram.

Mitul despre proteinele animale nu doar că se bazează pe minciuni, ci ne ucide, atragîndu-ne să alimente de la plante și ferme pline de hormoni și pesticide, cu conținut scăzut de fibre și extrem de bogate în grăsimi saturate. Rămîn convingător că o astfel de dietă contribuie efectiv la epidemia bolilor cardiovasculare - criminalul numărul unu în lume - și multe alte afecțiuni care duc la faptul că națiunea noastră prosperă să fie una dintre cele mai bolnave de pe Pămînt.

După exemplul personal pot spune: după ce cu opt ani în urmă am trecut la un stil de viață vegetal, am reușit să-mi restabilesc complet sănătatea și să-mi ajut organismul, care deja nu mai este tînăr, să se simtă din nou sportiv. Realizările mele sportive nu au avut loc în ciuda schimbărilor alimentare, ci mai degrabă ca rezultat direct al unui nou mod de alimentare și de trai.

Și eu nu sînt singurul cu o asemenea convingere.

Ca exemplu, vizionați videoclipul despre puternicul Patrick Beybumeyne, care a depășit recordul mondial de ridicare a greutăților.

Sau despre dublul campion mondial, alergătorul și tracerul Timothy Schiff, sărind pe acoperișuri precum eroul unui joc video.

Și veți fi surprinși să vedeți videoclipul despre atletul Frank Medrano - un miracol al naturii, care este adeptul unei alimentații vegetale. Apoi luptători MMA/UFC, cum ar fi Mac Danzig, Jake Shields și James Wilkes.

Sau multisportivii Brendan Mangal, Rip Esselstin și Ben Bostrom - motocicliști, bicicliști, cîștigători și participanți la cursa prin America în acest an.

Aflați despre extraordinarul alergătorul la maraton Scott Jurek, mentorul căruia ,Michael Arnstein, se alimentează numai cu fructe și vechiul meu prieten Jason Lester, cu care am finisat triatlonul Ironman pe cele cinci insule hawaiiene. Jason a traversat SUA pe jos și se pregătește în prezent să traverseze China în 100 de zile.

Ideea este următoarea. Fiecare dintre acești sportivi, ca mulți alții, vă va spune același lucru: în loc de friptură, lapte, ouă și lactate, alegeți astfel de surse de proteine cum ar fi semințele de chia, migdale, semințe de cînepă, spirulină și quinoa. Chiar și alimentele care nu sînt prea bogate în proteine, cum ar fi bananele, vă vor oferi multe din ceea ce aveți nevoie.

Dacă nu mîncați nimic altceva decît diferite fructe proaspete, oricum nu veți avea deficiență de proteine.

Și în ciuda tuturor lucrurilor pe care le puteți spune, sînt convins că mai multe proteine nu înseamnă mai bine. În ceea ce privește sportivii, din cîte știu, nici o cercetare științifică nu a demonstrat vreodată că aportul de proteine dincolo de minimul necesar (10% din caloriile zilnice) stimulează creșterea musculară suplimentară sau accelerează recuperarea fiziologică după exercițiu.

În același timp, consumul excesiv de proteine nu numai că nu este de ajutor, ci și dăunător. Mai mult decît atît, există dovezi că excesul de proteine este adesea depozitat în celulele grase, ceea ce contribuie la apariția diferitor boli, cum ar fi osteoporoza, cancerul, disfuncția renală și bolile cardiovasculare.

Încă stați la îndoială? Luați acest exemplu: unele dintre cele mai mari și mai puternice animale din lume - elefanți, rinoceri, hipopotami și gorile - sînt erbivore. Și nimeni nu le întreabă de unde iau proteine.

Luni, 10 iunie 2019
Vizualizări: 696

Citiţi de asemenea

Președintele Comisiei pentru Construcții, Arhitectură și Relații Funciare din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, Vas...
19
Ayurveda învață metode foarte exacte de detectare a unui proces dureros înainte de apariția oricăror semne externe ale b...
31
Iahtul electric SolarImpact cu o lungime de 24 m este un concept creat pentru a fi drept primul iaht oceanic de acest ge...
26
Președintele Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a Consiliului Municipal Chișinău, Vasile Chirt...
42