ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Totul despre beneficiul rodiei




 

 

Cu rodiele sunt asociate multe mituri. Una dintre ele spune că fiecare rodie conţine 613 boabe, tot atîtea porunci are Tora.

 

Acest fruct dulce și acru în acelaşi timp este, de fapt, o pomuşoară căreia din cele mai vechi timpuri i-au atribuit o origine divină și au onorat-o ca pe regele tuturor fructelor pentru gust şi coroana de un roşu aprins pe partea de sus a fructului. Denumirea latină Punica, indică faptul că locul de naștere al rodiei a fost Cartagina (în prezent, Tunisia contemporană), fondată de fenicieni. Numele speciei granatum (granulat) se datorează abundenţei semințelor în fruct, prin urmare în unele ţări, rodia a devenit un simbol al fertilității. În Orient, florile și fructele de rodie sunt un simbol al prieteniei şi afecţiunii. Maurii i-au dat numele plantei preferate, celui mai frumos oraş al lor - Granada, situat în sudul Spaniei.

Rodia este o cultură termofilă. Chiar și sorturile cele mai reci nu pot tolera temperaturi sub 15 grade, astfel încît Israelul este foarte potrivit pentru cultivarea ei. În natură, rodiile cresc ca arbuştii denşi sau arborii mici din specia Punica granatum cu ramurile spinoase. Arborii de rodie aduc fructe în fiecare an și nu au nevoie de multa grijă. Arborele de rodie trăiește pînă la 300 de ani, dar după 50-60 de ani, fertilitatea scade și în grădini, copacii vechi sunt înlocuiţi cu specii tinere.

Rodia nu are nimic inutil, toate părţile sunt extrem de utile. Fructele conţin vitamine, fibre, substanţe minerale și microelemente - calciu, magneziu, potasiu, mangan, sodiu și dau 60% de suc, cu un conținut ridicat de antociani*. Sucul speciilor cultivabile de rodie, conţine 8%-20% de zahar (glucoză și fructoză) şi 10% de acid citric, acid malic, acid oxalic și acizi organici, substanțe volatile, azotate, tanin, sulfați, cloruri și alte săruri.

În coaja fructului, rădăcini și scoarța copacului sunt până la 32% de taninuri. Scoarța și rădăcinile copacului de rodie au proprietăţi medicinale, din frunze se prepară un ceai medicinal. Florile uscate de rodie sunt folosite pentru ceai care are gustul ceaiului din flori de Hibiscus.

Ca şi multe alte fructe, rodia a fost folosită în scopuri medicinale din cele mai vechi timpuri. În Babilon, rodia a fost cultivată în mileniul III î.Hr. ca o plantă medicinală. Medicii roman și greci, printre care "părintele medicinii", Hippocrates, l-au considerat un fruct foarte valoros și îl administrau pacienților cu afecțiuni ale stomacului și intestinelor. Mai târziu, Avicenna, de asemenea, a apreciat proprietățile de vindecare ale rodiei: el a recomandat rodia pentru a trata dizenteria, maladii ale gîtului, febra și sîngerările. În țările orientale, mulţi vindecători folosesc rodia în tratamentul multor boli.

 

Care este beneficiul rodiei?

Beneficiul rodiei se datorează compoziției ei, deoarece rodia este un adevărat depozit de minerale, vitamine şi alte substanţe utile. Ea conține vitaminele A, C, B1, B2, B6, B12, E, și P. Din minerale rodia conține iod, fier, potasiu, siliciu, calciu, magneziu, fosfor, sodiu, mangan, cupru, sulf, crom, aluminiu, litiu, nichel. În plus, rodia conține 15 aminoacizi, care nu se găsesc în orice alt fruct. O jumătate din aceşti aminoacizi, în afară de rodie se găsesc doar în produsele din carne, aşa că beneficiul rodiei pentru vegetarieni și cei care respectă postul este evident.

Principalul beneficiu al rodiei se conţine în boabele sale suculente, totodată este utilă pulpa (sau, mai degrabă, sucul de rodie) și seminţele. În sucul de rodie sunt concentrate vitamine şi alte elemente nutritive, de aceea el este utilizat pentru recuperarea organismului după intervenţia chirurgicală sau maladii infecțioase.

Sucul de rodie este prescris pentru astm, ateroscleroză, anemie, tulburări gastro-intestinale, imunitatea scăzută. El ajută la reducerea fragilităţii vaselor sanguine, de aceea este utilizat pentru tratarea și prevenirea bolilor sistemului cardiovascular.

Sucul de rodie este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali. În special, acesta conține un grup de antioxidanţi, numiţi polifenoli, flavonoide*. Aceste substanțe chimice de origine vegetală au proprietăţi anti-virale, anti-bacteriene şi anti-inflamatorii.

Antioxidanţii protejează organismul de efectele negative ale radicalilor liberi, care sunt substanțele produse în organism în timpul metabolismului, ca urmare a impactului negativ al poluării mediului înconjurător. Radicalii liberi cresc riscul de boala Alzheimer, stenocardie, maladii de inimă şi tumori canceroase. Deci, utilitatea rodiei pentru prevenirea acestor maladii este evidentă.

Proprietăţile anti-inflamatorii a sucului de rodie sunt utilizate pentru a trata arsurile, răni și dureri de gît. Scoarța de copac, fructele au proprietăţi astringente, ceea ce permite utilizarea lor pentru tratamentul colitei, enterocolitei, diareei. Sucul de rodie, de asemenea, ajută la normalizarea microflorei intestinale și creşterea poftei de mîncare.

Este de neprețuit utilitatea rodiei pentru diabetici - consumul regulat de cantități mici de suc de rodie sau boabe, scade nivelul de glucoză în sînge. Rodia este, de asemenea, utilă şi la hipertensiuni arteriale – ea ajută la reducerea tensiunii arteriale. Dar, pentru acelaşi motiv, consumul excesiv al rodiei este periculos pentru persoanele cu tensiune arterială scăzută. Rădăcinile și scoarţa copacului de rodie, dimpotrivă, cresc tensiunea arterială, prin urmare hipotonicii ar trebui să utilizeze cu prudență fructul în scopuri medicinale.

Seminţele rodiei au un efect analgezic. Ele pot ajuta la dureri de cap, dureri menstruale, precum și la creșterea pragului de durere după o menopauză.

Multe femei cunosc beneficiul rodiei pentru piele şi păr. Sucul de rodie este folosit pentru îngrijirea părului gras, albirea feţei (împotriva pistruilor și pigmentărilor pielii) și eliminarea acneei.

Din păcate, proprietăţile utile ale rodiei sunt paralele proprietăților sale nocive. Ele nu sunt atât de numeroase, dar merită să fie cunoscute. Sucul de rodie conține un număr mare de diferiţi acizi (acid boric, acid succinic, acid oxalic, acid malic, acid tartric). Prin urmare, nu se recomandă să-l consumaţi curat, mai bine să diluaţi sucul cu apă la un raport de 1:3. Rodia este contraindicată persoanelor care suferă de hiperaciditate, ulcere gastrice și gastrită.

 

Beneficiile rodiei sunt evidente, așa că vă sfătuim să includeţi neapărat acest fruct în regimul dvs de iarnă.

 

* Antocianii sunt coloranţi - pigmenţi, care apar in multe legume si fructe (trad.).
* Flavonoide reprezintă o clasă de metaboliţi secundari ai plantelor, cunoscuți pentru proprietățile lor antioxidante (trad.).

 

 

Sursa: facebook.com/TerraMed

 

ABONAȚI-VĂ
Joi, 20 decembrie 2012 10:57
Vizualizări: 15906

Citiţi de asemenea

Haideți să ne amintim programa școlară, să zicem, de literatură. Și să începem, de exemplu, cu clasicii. Ce studiem la ș...
133
La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
244
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
372
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
450