Tractorul avicol în 4 faze. Permacultura de la Dano Gorsich
Tractorul avicol este un instrument excelent pentru utilizarea găinilor la prelucrarea terenurilor agricole, îngrășarea și curățarea lui de buruieni. Cunoscutul designer de permacultură Dano Gorsich a elaborat un concept de tractor avicol, adaptat la condițiile climei moderate.
Dano Gorsich trăiește pe insula Molocai din Haway și este considerat un veteran al bestsellerului „Bazele permaculturii”. De 35 de ani, el își prelucrează terenul așa cum l-a învățat profesorul lui.
Mai jos vedeți descrierea unui sistem de utilizare a cotețului, elaborat de Dano Gorsich din Molocai și adaptat pentru clima moderată.
Trebuie să construiți un ocol și să-l împărțiți în patru părți, în centrul căruia se va afla cotețul. Acesta urmează a fi amplasat astfel, încît puii să poată ieși, pe rînd, în fiecare din cele 4 zone ale ocolului. În mod ideal, fiecărui pui trebuie să-i revină cîte 3 metri pătrați într-o zonă a ocolului.
Ciclul tehnologic de 4 ani
Dano propune următoarea metodă de cultivarea și prelucrarea terenului timp de 4 ani.
Timp de un an, puii, pasc în prima zonă a ocolului. Toamna, găinile sunt transferate în a doua zonă, iar în prima, pămîntul este tratat cu var și mulci. Primăvara, acolo se plantează varză, varză de Savoy, chinezească, conopidă, broccoli și varza de Bruxelles, salate, roșii, pepene verde, ardei, vinete, dovleacul, castraveți, praz, porumb, țelină și spanac.
În al doilea an, în prima secție sunt sădite plante mai puțin pretențioase la conținutul de substanțe organice. Legume rădăcinoase (fără țelină), ceapă (fără praz) și verdeață.
Se plantează plantele leguminoase, cerealele și floarea-soarelui, care vor fi folosite ulterior ca hrană pentru pe pui. Procedura descrisă se repetă, pe rînd, în fiecare secțiune.
În al patrulea an, puii, trecînd prin toate secțiunile, revin în prima. Totodată, lîngă ocol, pot fi plantați copaci fructiferi, roada cărora va fi folosită drept hrană pentru pui. Astfel, pot fi folosiți și porcii.
Tractorul avicol poate fi și mobil. Din plasă metalică se confecționează o cușcă mobilă, ce se poate fi deplasată pe teren, în măsura necesității. Cu ajutorul acestui sistem, terenurile pot fi curățate complet de buruieni și fertilizate cu găinaț. Totodată, pentru hrana puilor poate fi folosită jumătate din cantitate de cereale, deoarece în afara hranei vegetale, păsările mai găsesc în pămînt un șir de insecte.
Sursa: rodovid.me