ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Transferul albiei râului Yangtze: lansarea liniștită a proiectului grandios




Guvernului chinez întotdeauna i-a plăcut să se laude cu construcția barajelor și canalelor fluviale, considerând  aceste obiecte ca un triumf al spiritului ingineriei. Însă nu de astă dată. Cu ceva timp în urmă a început  prima etapă a proiectului, care ar trebui să fie cel mai grandios transfer al albiei râului din istoria lumii.

S-a început pomparea apei din râul Yangtze și transferul acesteia în partea de Dezhou (provincia Shandong), în care din cauza urbanizării și industrializării au fost epuizate resursele acvatice locale. Acest proiect ( împreună cu construirea barajului "Trei defileuri") este un exemplu al dorinței guvernului chinez de a utiliza resursele uriașe pentru a supune râurile locale dezvoltării naționale.

Construcția a început cu 11 ani în urmă, după ce guvernul a acceptat un plan conceput să rezolve problema lipsei de apă în China. Conform acestui proiect, apele vor fi mutate din zonele de sud relativ bogate în resurse acvatice (în principal este vorba  de bazinul hidrografic Yangtze ) în două noi canale, care vor curge prin provinciile centrale și cele de est la nord pentru a alimenta cu apă Beijing și alte zone defavorizate din nord.

Cu toate acestea, proiectul de mai multe ori a fost compromis. Întârzieri, depășiri de costuri, dispute între autorități cu privire la viitorul proiectului și repartizarea responsabilității pentru reinstalarea a 300 000 de familii mai sărace care locuiesc în partea centrală a țării .... Apa destinată pentru a fi "livrată" la nord  are un grad ridicat de contaminare.

Prima etapă de construcție a canalului de est a fost lansată oficial, însă acest lucru nu s-a întâmplat cu mediatizări cu fanfare . Președintele Xi Jinping a rostit un discurs care a fost mai mult ca un avertisment decât o laudă.

" Sper că toți oamenii vor face concluziile juste", - a declarat domnul Xi Jinping într-un comunicat publicat pe site-ul guvernului. - " Avem nevoie să consolidăm sistemele de gestiune, precum și să depunem toate eforturile pentru a asigura dezvoltarea în continuare a proiectului și a ridica calitatea apei în conformitate cu standardele".
După finalizarea primei etape de construcție în China vor apărea 1,467 km de canale și căi navigabile noi, prin care apa din râul Yangtze va curge în provinciile Anhui și Jiangsu. Calea centrală pornește de la Barajul Danjiangkou în provincia Hubei. Pe ea în anul următor apa va curge prin canale de 1276 km lungime în Beijing. Apa va fi luată de la afluenții râului Yangtze. Ramurile canalului central vor oferi de asemenea resurse acvatice orașului cu portul de nord Tianjin.

Ma Jun - un avocat în problemele protecției mediului, care activează la Institutul de Societate și Mediu - a declarat cu o voce  semi-oficială că, deși proiectul este în măsură să atenueze problema lipsei de apă în nordul Chinei, acesta nu poate fi considerat pe termen lung.
" Proiectul ar trebui să fie văzut ca ajutor de urgență" , - a spus el într-un interviu telefonic . El a mai menționat că, deși nivelul de poluare a fluxului de apă la est a fost redus, problema încă persistă, din care cauză apele transferate nu pot fi folosite ca apă potabilă, ci numai în scopuri industriale.

"Nu este momentul pentru a sărbători victorie. Trebuie să reevaluăm situația cu luciditate, pentru că trebuie să luăm în considerare impactul proiectului asupra societății și mediului înconjurător", - a spus el. - " Într-o anumită măsură, cetățenii din nordul Chinei sunt de vină pentru lipsa de apă. Ei au exploatat fără milă resursele lor naturale, știind că într-o zi acestea se vor epuiza.

Se pare că oficialii au subestimat inițial urmările sociale și ecologice ale proiectului. De altfel, inițial a supravegheat pregătirea administrația președintelui precedent Hu Jintao, care are o diplomă universitară în domeniul hydro. Cu toate acestea, chiar și cei care au stat la originea proiectului, astăzi exprimă îndoieli în privința succesului său.

Într-un interviu din octombrie acordat ziarului Zhang Ziyang, director al comisiei centrale guvernamentale pentru supravegherea punerii în aplicare a proiectului de transfer al apelor de la sud la nord în anii 2003-2010 a declarat că costul primei etape de construcție a crescut de la 124 miliarde de yuani la 300 miliarde . El de asemenea și-a exprimat  îngrijorarea cu privire la costul apelor transferate. În opinia sa, cu un astfel de cost ridicat, fabricile și fermierii vor continua să sape fântâni pentru a consuma resursele acvatice subterane prețioase.

" Sincer, eu încă nu mă pot relaxa", - a spus el într-un interviu. - "Sunt îngrijorat dacă vom putea asigura calitatea apei pentru o lungă perioadă de timp. În cazul în care calitatea apei se va deteriora sau în cazul în care canalele vor suferi de contaminare din cauza protecției slabe a mediului înconjurător, toate eforturile noastre pentru a implementa proiectul de deviere a apei de la sud la nord se vor solda cu nimic".

ABONAȚI-VĂ
Joi, 09 ianuarie 2014 11:03
Vizualizări: 2819

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
169
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
141
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
128
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325