Transformarea unei insule industriale abandonate Seguin în suburbiile Parisului într-un eco-centru cultural
În 1929 Louis Renault a deschis un magazin pe o insulă mică Seguin, situată pe rîul Sena, la sud-vest de Paris. Pînă la sfîrşitul secolului, a fost deja un teren pentru cea mai mare uzină de automobile din regiune. Dacă totul va merge conform planului, pînă în 2017 insula Seguin va fi transformată în centrul cultural aproape utopic, în care arta, business şi viaţă privată se vor amesteca într-un echilibru ecologic.
Noi eco-cartiere
Renovarea acestui loc a fost sugerată încă în 1997, cu cinci ani în urmă după ce Renault a închis magazinele sale. Insula şi terenul continental adiacent acoperă o suprafaţă de 74 de hectare în oraşul Boulogne-Bilancourt. Ideea dezvoltării unui peisaj industrial devastat constă în transformarea lui într-un centru urban, cu o jumătate de milioane de metri de spaţiu locativ pentru persoane (din care o treime sunt oamenii săraci) şi birouri, precum şi un sfert de milioane de metri pătraţi, destinate pentru magazine şi spaţii publice.
Proiectul se va concentra asupra dezvoltării ecologice durabile şi creării unui mediu înconjurător calitativ pentru habitatul uman. În cadrul proiectului social multilateral „eco-cartiere” se va pune accent asupra dezvoltării transportului public comun în loc de cel individual (o întorsătură ironică a destinului pentru o insulă cu un trecut auto), precum şi organizării zonelor publice mari pentru recreare, pline de verdeaţă şi alei pietonale.
Insula Culturii extraordinară şi inovaţională
Punctul cheie al renovării va deveni întreaga insula Seguin. Planurile includ crearea unui complex muzical mare cu spaţii pentru înregistrarea muzicii şi diverse spectacole, precum şi centrul artelor pe mal. Aici vor fi construite cinematografe, restaurante, hoteluri şi şcoală, însă prioritatea va rămîne pentru parcuri şi grădini. Sistemul de planificare a proiectului implică utilizarea la 100% a surselor de energie regenerabile.
În realizarea proiectului a fost implicat arhitectul la modă Jean Nouvel, care va coordona toate lucrările şi conduce activitatea unui grup de colegi. Nouvel a proiectat deja un turn verde (deşi pînă în prezent, fără pasaje şi coridoare) la Los Angeles şi o clădire neobişnuită a muzeului Quai Branly Museum la Paris.
Cum se proiectează oraşele?
În Boulogne-Bilancourt se planifică lansarea lucrărilor de construcţii deja în anul următor şi terminarea pînă în 2017. Dacă totul va merge bine, peste cîţiva ani suburbiile Parisului pot deveni un model al designului urbanistic cu idei despre natură, destinat oamenilor. Dar care este valoarea acestui loc?
Unii spun că urbanismul neordinar este mai bun, decît clădirile verzi de ochii lumii. Potrivit lui Stephen Platt din Centrului de Cercetări arhitecturale din Cambridge: "Problema-cheie este de a transforma acest loc într-un mediu durabil pentru mai mulţi ani în care oamenii vor dori să trăiască şi să prospere".
Echipa lui Nouvel a pus dezvoltarea durabilă pe prim plan al proiectului, fără a pierde din vedere faptul că ea dezvoltă un spaţiu pentru oameni care vor putea aici trăi, munci şi se juca. Pînă ce Boulogne-Bilancourt va rămîne o suburbie, aceasta va fi dens populată, decît întinsă pe o suprafaţă mare. Proiectul se bazează pe restaurarea unei zone cîndva dezvoltate şi apoi devastate.
În cele din urmă, Seguin va deveni un centru al mediului cultural, cum îşi închipuie Nouvel şi echipa lui, atunci oamenii neapărat vor dori să trăiască aici, mai ales că acest lucru va deveni real, fără a merge departe de centrul Parisului. Şi dacă această zonă într-adevăr va lucra pe energie alternativă şi populaţia insulei va renunţa la maşini, ea pur si simplu va fi de nepreţuit.
Sursa: zelife.ru