Transportul municipal va folosi biocomubustibilul din canalizare
Autorităţile din statul american Colorado intenţionează să treacă transportul la combustibilul obţinut din ape reziduale. Sună nu chiar atractiv, însă, în schimb, este o soluţie pentru a economisi combustibil. În urma procesării a 30 milioane de litri de deşeuri, se va obţine o cantiate de combustibil pentru 40 de tipuri de transport, inclusiv, autospecial, camioane şi autobuze de tranzit.
Proiectul a fost lansat de autorităţile oraşului Grand Junction din statul Colorado, SUA, şi se preconizează că investiţiile vor fi recuperate în 7 ani.
O asemenea instalaţie de biogaz poate produce pînă la 1700 de litri de combuistibil pe zi.
Ideea de a transforma apele reziduale în biogaz nu este una nouă, or, în esenţă, acestea sunt o sursă inepuizabilă de materie primă. Timp de teci de ani, în multe ţări dezvoltate, bogazul este utilizat pentru încălzire, alimentarea generatoarelor şi microturbinelor pentru producerea energiei electrice.
„Însă, din cîte sunoaştem, suntem singurul oraş, care transformă apele reziduale în biogaz, care ulterior este folosit drept carburant pentru motoare”, spune Dan Tonello, managerul serviciului de ape reziduale „Grand Junction”.
Majoritatea municipalităţilor practică metoda anaerobă pentru transformarea deşeurilor în biogaz, care ulterior este ars. Această metodă este considerată drept cea mai ecologică soluţie de procesare a deşeurilor, cu emisii reduse de metan şi alte gaze.
În Europa există circa 282 de astfel de fabrici în 15 ţări. Acest sistem este utilizat pe larg în Germania şi Suedia.
În proiectele de acest gen au fost investite circa $ 2,8 milioane timp de 10 ani. Proiectul se răscumpără peste 7 ani, iar în al 8-lea an, combustibilul obţinut este „gratuit”.
Sursa: rodovid.me