ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Transportul municipal va folosi biocomubustibilul din canalizare

Autorităţile din statul american Colorado intenţionează să treacă transportul la combustibilul obţinut din ape reziduale. Sună nu chiar atractiv, însă, în schimb, este o soluţie pentru a economisi combustibil. În urma procesării a 30 milioane de litri de deşeuri, se va obţine o cantiate de combustibil pentru 40 de tipuri de transport, inclusiv, autospecial, camioane şi autobuze de tranzit.

Proiectul a fost lansat de autorităţile oraşului Grand Junction din statul Colorado, SUA, şi se preconizează că investiţiile vor fi recuperate în 7 ani.

O asemenea instalaţie de biogaz poate produce pînă la 1700 de litri de combuistibil pe zi.

Ideea de a transforma apele reziduale în biogaz nu este una nouă, or, în esenţă, acestea sunt o sursă inepuizabilă de materie primă. Timp de teci de ani, în multe ţări dezvoltate, bogazul este utilizat pentru încălzire, alimentarea generatoarelor şi microturbinelor pentru producerea energiei electrice.

„Însă, din cîte sunoaştem, suntem singurul oraş, care transformă apele reziduale în biogaz, care ulterior este folosit drept carburant pentru motoare”, spune Dan Tonello, managerul serviciului de ape reziduale „Grand Junction”.

Majoritatea municipalităţilor practică metoda anaerobă pentru transformarea deşeurilor în biogaz, care ulterior este ars. Această metodă este considerată drept cea mai ecologică soluţie de procesare a deşeurilor, cu emisii reduse de metan şi alte gaze.

În Europa există circa 282 de astfel de fabrici în 15 ţări. Acest sistem este utilizat pe larg în Germania şi Suedia.

În proiectele de acest gen au fost investite circa $ 2,8 milioane timp de 10 ani. Proiectul se răscumpără peste 7 ani, iar în al 8-lea an, combustibilul obţinut este „gratuit”.

Sursa: rodovid.me

Luni, 08 februarie 2016
Vizualizări: 932

Citiţi de asemenea

Locurile abandonate, împrăștiate în diferite colțuri ale planetei noastre, sperie și fascinează în același timp. Datorit...
220
Copacii nu numai că sînt capabili să îmbunătățească bunăstarea, capacitatea de concentrare și viteza de reacție a omului...
189
Brandul „Viorica”– temelia celei mai mari companii de produse cosmetice și parfumerie din Republica Moldova – a fost rem...
126
”Studiile oamenilor de știință arată că acest volum de fitoncide este capabil să distrugă cel mai mare număr de microbi ...
194