Tratament prin basm
Tratament cu povești nu este un mit, o minciună sau o metaforă, ci o direcție modernă și eficientă în psihologie. Metoda complexă de terapie prin povești a fost dezvoltată, justificată și verificată științific de psiholog Tatiana Dmitrievna Zinkevici - Evstigneeva. În prezent dna este director al Institutului de terapie prin povești din Sankt Petersburg, autor a mai mult de 60 de cărți, ea desfășoară cursuri de instruire cu privire la terapie prin povești în toată lumea.
Terapeutul prin povești are un dispozitiv foarte sensibil pentru a ajuta omului bolnav cu o poveste terapeutică care acționează neobservat, inconștient, la un nivel simbolic. La început terapeutul prin povești "efectuează o curățenie generală în interiorul omului". Pune totul la locul său, elimină lucruri inutile. Și dacă este necesar, povestea terapeutică va face "o reparație cosmetică". Ca urmare la omul se va schimba percepția evenimentelor, va apărea o înțelegere a lecțiilor curente. Dar lucrul cel mai important, el va începe să vadă nu atât cu ochii ... cât cu inima".
Terapia prin povești câștigă rapid popularitate. Acest lucru se datorează alegerii metodei bazate pe lucrul cu arhetipurile conștiinței umane. Într-adevăr, povestea este primul "manual științific" cu care copilul face cunoștință în viața sa. El încă nu știe să citească, dar ascultă deja povești de la părinți și în subconștientul său sunt fixate personaje fabuloase din basm și comportamentul lor.
Povestea nu este doar o operă literară, ci un fel de îndrumător/ghid de acțiune în diferite situații. Aceasta este o narațiune cu foarte multe fațete: în basme pot fi găsite, de obicei, mai multe straturi semantice, fiecare dintre care este important. De asemenea, fiecare poveste poartă un mesaj criptic care trebuie să fie găsit și înțeles.
Putem spune că basme sunt un fel de "enciclopedia vieții", care reflectă metaforic diferite situații vitale și soluții. Iar terapia prin basm este un instrument pentru dezvoltarea fanteziei, creativității, instruirii și construirii mecanismelor de căutare și de luare a deciziilor.
Ca instrument al psihologului povestea terapeutică este foarte eficientă și totodată ecologică. Fără a perturba personalitatea generală a cititorului, ea afectează selectiv și subtil corzile sufletului care reacționează. Trasând o analogie cu tratamentul tradițional al corpului fizic, putem spune că terapia prin basm este un tratament homeopatic blând cu remedii naturale, cele mai potrivite pentru sufletul uman.
Bucurați-vă de un tratament plăcut și lasă povestea să fie pentru dvs. un remediu magic împotriva tuturor relelor!