Trei paşi spre o casă eficientă energetic. Pasul 3
Pasul 3. Încălzire fără gaz
A treia cale de a realiza economii de energie şi confort în casă – cea de elită. Aceasta ia în considerare cerinţele maxime şi corespunde conceptului de"casă pasivă" (în astfel de case, de obicei, lipseşte un boiler, cazan de gaz). Proiectarea clădirilor de acest grup include echipament pentru utilizarea surselor de energie regenerabile şi alternative (panouri solare, pompe de căldură, acumulatoare de căldură sezoniere, recuperatoare de ventilaţie). Acesta este grupul cel mai scump de clădiri după investiţiile iniţiale (costul lor este, de obicei, cu 10-15% mai mare, decît valoarea clădirilor din grupul precedent), dar acesta oferă economii de energie pe termen lung). Perioada de recuperare a astfel de clădiri - 5-8 ani.
Colectoare solare, heliocolectoare. (în greacă helios - soare) – sisteme pentru încălzirea apei şi încălzire prin panouri solare.
Cîtă apă caldă şi temperatura acesteia - depinde, în primul rînd, de numărul mediu de zile însorite din zonă. De exemplu, locuitorilor din Republica Crimeea producătorii sistemelor solare promit un program de asigurare cu apă caldă din mai pînă în septembrie. Astfel de instalaţii pot fi deja văzute pe acoperişurile caselor particulare, hotelurilor şi pensiunilor din Crimeea. În funcţie de suprafaţa totală a panourilor solare, proprietarii casei pot obţine mai mult de 100 de litri de apă caldă pe 1 m2 al modulului.
Cu toate acestea, în zona climaterică mijlocie celulele solare sunt la fel de eficiente. "Pentru a obţine apă caldă din sistemul solar, de exemplu, în oraşul Cernigov, putem alege două moduri - să folosim colectoare mai eficiente Buderus Logasol SKS 4.0 sau să creştem numărul colectoarelor în sistem, - spune Alexandru Murzin, directorul de marketing în compania Bosch Termotehnică Ucraina. - Apropo, sistemele solare sunt foarte răspîndite în Germania - o ţară nu dintre cele mai însorite. Unul din cei mai importanţi producători germani de tehnologie solară este compania Bosch (brandul comercial Junkers şi Buderus). Echipamentul produs de compania Bosch, instalat în Germania noroasă, respectiv, satisface cele mai înalte cerinţe privind eficienţa. O tehnică specială va permite să să se calculeze cu precizie productivitatea sistemului, astfel încît consumatorul va primi exact ceea ce promite publicitatea - apa caldă pe gratis.
Panourile solare pot fi instalate pe acoperişuri înclinate şi plate, indiferent de materialul de acoperămînt. Ele pot fi încorporate în acoperiş sau instalate pe standuri.
- Putere: în medie 40 de waţi.
- Capacitate: 100 de litri de apă şi mai mult pe 1 m2 de panoul solar .
- Temperatura apei: +60 ° C.
Sisteme fotovoltaice – dispozitive pentru prelucrarea energiei solare în energie electrică. Un modul oferă o putere prea mică, de aceea, de obicei, se folosesc două sau mai multe module care se conectează în cîmp.
Sistemele fotovoltaice sunt împărţite în două tipuri: autonome şi conectate la reţeaua electrică (acestea înapoiază excesul de energie în reţea, care serveşte drept o rezervă în caz de deficit intern al energiei).
La crearea sistemelor fotovoltaice se recomandă o reducere a puterii consumatorilor. De exemplu, în calitate de iluminat se utilizează numai lămpi fluorescente. Astfel de lămpi, cu un consum de 5 ori mai mic, oferă un flux luminos, echivalent cu lămpile incandescente.
Pentru sistemele fotovoltaice mici, se recomandă să se instaleze modulele pe suport pivotant de rotaţie optimă la razele incidente. Acest lucru va spori capacitatea instalaţiei cu 20-30%.
"Principalul motiv al atenţii sporite pentru fotovoltaice - energia solară este mult mai eficientă, decît toate sursele tradiţionale combinate, - explică Alexandru Murzin. –Totodată ,potrivit pronosticurilor Ministerul Federal al Economiei din Germania, în 2100, mai mult de 60% din energia mondială vor fi generate de sistemele fotovoltaice. Compania Bosch consideră această ramură foarte importantă şi depune eforturi semnificative pentru a avea grijă de mediul înconjurător şi a conserva resursele naturale. Primul pas a fost achiziţionarea, în 2008, a producătorului de module fotovoltaice Ersol, iar primăvara anului 2009, cancelarul german Angela Merkel a pus prima cărămidă în noua uzina Bosch de producere a unităţilor fotovoltaice".
Putere: modulele solare pot fi fabricate cu orice tensiune de ieşire, dar, în medie, aceasta se ridică pînă la 0,45-0,47 W pe celulă, la 25 °C.
Instalaţiile eoliene. Este recomandabil să se instaleze turbinele eoliene,dacă viteza medie a vîntului depăşeşte 3 m / sec. Cu cît mai mare este viteza vîntului,cu atît mai multă electricitate, ea poate produce. Viteza medie a vîntului în zona dvs. poate fi aflată la cea mai apropiată staţie meteo sau în cadrul Serviciului Meteorologic al aeroportului. Puteţi comanda acest serviciu companiei de vînzare a turbinelor eoliene.
Puterea instalaţiei este selectată, reieşind din consumul energiei la domiciliu. Dacă casa este exploatată, este posibil să se afle acest lucru din facturile de energie electrică. Dacă casa este în construcţie sau proiectare –se examinează partea de inginerie a proiectului, care conţine reţeaua de energie viitoare. Dimensiunea casei nu poate ajuta la calcule, deoarece casa de 200 m2 poate consuma 150 sau 3000 kW pe lună, în funcţie de numărul aparatelor electrice.
Zgomotul de funcţionare admisibil, conform standardelor de sănătate în Ucraina - pînă la 80 dB. În realitate, acesta este mult mai puţin. De exemplu, la viteza vîntului de 3 m / s, nivelul zgomotul, în funcţie de capacitate, constituie 20-30 dB, şi la 12 m / s - 60-70 dB (la o distanţă de 12 m de la sursă, ţinînd seama de fonul acustic - foşnetul copacilor, zumzetul firelor). Pentru comparaţie, nivelul de zgomot al frigiderului - 36-40 dB.
Înălţimea catargului poate fi 6-18 m. Pe echipament cu catarg pot fi instalate cîteva panouri solare. Acest lucru este util, mai ales dacă nu aveţi posibilitate să le instalaţi pe acoperiş.
Echipamentul suplimentar pentru turbina eoliană (controler, invertor, baterii, comutator automat al sursei de energie) trebuie să fie plasat într-o încăpere separată cu o suprafaţă de 0.5 - 4 m2.
Turbina eoliană (cu o capacitate pînă la 75 kW şi o înălţime pînă la 30 de metri pentru uz personal, necomercial) este egală cu un generator diesel intern, astfel încît pentru instalarea lui nu este nevoie de orice permis sau certificat.
Putere: de la 0,25 kW pînă la 0,9 kW. Pentru dacea va fi potrivită o capacitate de 0,3 kW.
Pompa de căldură - un dispozitiv pentru încălzire şi aprovizionare cu apă caldă cu ajutorul căldurii luate din măruntaiele pămîntului, rezervoare de apă sau aerul înconjurător. Acestea au indicii excelente de eficienţă (costurile lunare se reduc cu 2-10 ori).
Pompa de căldură este adesea numită "frigiderul inversat", deoarece ambele unităţi funcţionează după principiul similar. Sistemul este alcătuit din conducte care sunt îngropate în pămînt sau scufundate în apă, un schimbător de căldură mic şi două rezervoare pentru apă încălzită - apă caldă şi încălzire. Prin conducte circulă lichidul. Trecînd sub pămînt, lichidul se încălzeşte pînă la +3 ° C, într-un schimbător de căldură, compresorul îl comprimă, mărind temperatura lichidului pînă la +60 ... +65 ° C. Apoi, dispozitivul de reglare reduce presiunea lichidului şi el din nou este pompat în conducte. Procesul se repetă ciclic.
Cînd ataşaţi la o pompă de căldură un modul suplimentar, pompa poate fi utilizată pentru sistemul de aer condiţionat.
Pompa de căldură necesită energie electrică pentru funcţionare, 20-30% - din reţea, şi 70-80% - din mediul înconjurător. Conductele prin care va circula lichidul, pot fi plasate în pămînt vertical (în fîntîni), dacă terenul este mic, şi pe orizontală, în tranşee, la o adîncime sub nivelul de permafrost (aproximativ 2 m) - cu o suprafaţă mare a terenului. După instalarea conductei, terenul se acoperă cu pămînt şi se foloseşte, de exemplu, pentru a crea spaţii verzi (cu excepţia arborilor mari).
Sursa: ekopower.ru