ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Triburi ariene din punct de vedere al hinduismului
 

 

Site-ul Lenta.ru a organizat o conferinţă de presă cu prof. Ramakant Pandey, directorul Asociației Indiene de sanscritologi, specialist în sisteme filozofice indiene recunoscut în toată India.

 

Personal, am fost interesat să aud opinia lui privind migrația triburilor ariene, inclusiv de pe teritoriul Rusiei moderne. Întrebările au fost puse după cum urmează:

- Este cunoscut faptul că triburile ariene, care au format mai tîrziu cultura indiană şi hindusă au venit de la nord, de pe teritoriul Rusiei moderne (și Kazahstan). Limba rusă are rădăcini comune cu sanscrita. Oare hindușii moderni consideră Rusia ca o patrie istorică și spirituală? Cum apreciați perspectivele turismului spiritual în India sau pelerinajul hinduşilor indieni în locurile sfinte din Rusia (cum ar fi Arkaim)?

- Istoria Indiei, așa cum este văzută de istoricii moderni și istoria glorioasă a Indiei descrisă în Purane și conservată în tradiție, sunt foarte diferite în anumite aspecte. În special, acest lucru se referă la noțiunea de "arye". Din secolul XIX mulţi oameni de ştiinţă din lume şi-au exprimat opinia că cuvîntul "arya", folosit adesea în literatura indiană veche și contemporană, se referă la un anumit grup etnic și au dezvoltat mai multe teorii despre cum și de unde acești oameni au venit în India ( în special, o mulțime de teorii au fost create în secolul XX). Concepţiile privind exodul triburilor ariene din Asia Centrală, Siberia, etc., sunt drept exemple ale numeroaselor teorii. Toate acestea sunt bazate pe similitudinea de netăgăduit a limbilor, care aparțin familiei indo-europene, pe săpături arheologice și elemente comune ale culturii, în țările în care se presupune că au locuit triburile ariene.

Tradiția hindusă are un punct de vedere diferit în această privință. Monumentele indiene istorice și anume Purane, de asemenea, descriu diferite popoare care au populat teritoriul Indiei și țările vecine, cum ar fi shaka, hunii ș.a (Srimad-Bhagavata mahapurana, kIrAta-huna-Andhra-puliNDa-pulkaSAH). Cu toate acestea, triburile ariene nu sunt menționate. În literatura indiană clasică, cuvîntul sanscrit "Arya" întotdeauna a fost folosit în sensul de "om nobil, decent onorabil". Se poate cita exemplul versetului "Bhagavad Gita", în care Arjuna refuză să lupte, numind lupta "anArya-juSTam" – indecentă pentru un domn onorabil.

Ați putea întreba, cum este posibil de a explica astfel de fapte istorice ca similitudinea limbilor și culturilor diferite, dacă nu a existat un trib de arieni? Tradiția hindusă ne dă răspunsul. Conform credințelor hinduse, cultura antică care a dat lumii Vede și a marcat începutul hinduismului modern, altă dată a fost larg răspândită în întreaga lume. Pămîntul era un singur spațiu cultural, în care oamenii au fost uniţi de conceptul ”sanatana-dharma” și alte valori etice spirituale. Astfel, toate țările civilizate au fost parte a acestui spațiu cultural numit Aryavarta, țara oamenilor nobili, iar cei mai buni reprezentanți ai societății - "Arya". (Dicționar lui Sir Monier Williams, Arya-VARTA: respectarea legilor și ordonanțelor arienilor sau oamenilor onorabili; a se comportă ca arieni). Această idee este motivul pentru care indienii tratează frăţeşte alte țări și religii. Ei recunosc pe deplin faptul că în trecut, Rusia ar putea fi o parte din acest spațiu cultural și că pe teritoriul ei s-au păstrat vestigii ale unui trecut mare. Dacă știința dovedeşte că în Rusia sau în orice altă țară, au fost găsite rămășițele acestei culturi "ariene", înalte și nobile, desigur, indienii vor dori să viziteze acest loc.

Totodată, hindușii nu cred în teoria migrației ariene și prin urmare, nu văd în Rusia originea patriei spirituale. Deoarece, în opinia lor, cultura ariană îmbrățișa întreaga lume, ei consideră tot Pămîntul patria sa. La urma urmei, pentru ei nu contează de unde această cultură a venit şi faptul că aceasta a existat cu siguranţă și a lăsat lumii o moștenire bogată.

 

 

Sursa: vitsky.livejournal.com

 

Duminică, 30 septembrie 2012
Vizualizări: 4879

Citiţi de asemenea

Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
130
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
110
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
218
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
83