Triumful naturii vii — un rîu care a învins betonul
Centrul istoric al capitalei de Coreea de Sud - Seul - este situat în oraşul vechi al dinastiei Joseon şi abundă în vechi palate, învecinate cu construcţii ultra-moderne în districtul de afaceri: clădiri înalte cu birouri, sedii centrale corporative şi hoteluri. Aceste terenuri sunt situate într-o vale a rîului mic Cheonggye, canalul căruia trece pe lîngă Primărie şi se întinde de-a lungul oraşului la o distanţă de 6 km. Timp de aproape de o jumătate de secol (de la sfîrşitul anilor 50), rîul a fost îngropat sub o magistrală de mare viteză, acum rîul, fiind înconjurat de un parc verde luxuriant, aduce din nou bucurie localnicilor.
La mijlocul secolului trecut, industrializarea în marele centru industrial şi de afaceri al ţării a dictat rigid clauzele proprii, cerînd în continuare creşterea „pînzei” rutiere. Fără ezitare fluxul natural a fost ascuns într-un tunel subteran, sub o autostrada mare, care lega diferite părţi ale oraşului şi în acelaşi timp separa centrul lui. Poate că la acel moment a fost un pas necesar, inevitabil, deoarece rîul a fost murdar, noroios, o potenţială sursă de maladii. Cu toate acestea, noua autostradă s-a dovedit a fi foarte zgomotoasă şi polua aerul în oraşul istoric.
Timpurile se schimbă, şi la un moment dat, guvernul oraşului s-a implicat activ în reducerea nivelului de poluare a mediului înconjurător. Ar fi mai corect să spunem că acest moment a venit cu venirea în funcţie a primarlui Lee Myung-bak, care este în prezent preşedinte al republicii. Anume el a devenit autorul proiectului „Cheonggyecheon River Project”, care a întors viitorul luminos rîului urban. La mulţi oameni de afaceri această idee nu a căzut la suflet, - în cele din urmă, au fost necesare milioane de dolari -, dar o mare parte a fluxului a fost eliberat din închisoare la sfîrşitul anului 2005 şi înconjurată de plantaţii verzi. Cheonggye este un rîu foarte mic şi arată ca un pîrîu mare, deoarece la suprafaţă nu vine întregul volum de apă curgătoare, însă el este filtrat la ieşire lîngă Cheonggyecheon Plaza. Prin urmare, apele rîului sunt curate şi inofensive: în ele vieţuieşte şi peşte.
Parcul acvatic nou a devenit artera principală din centrul oraşului - vară rîul ajută la răcirea aerului, iar copacii şi răsadurile îl purifică activ. Acum, linia albastru-verde a parcului, care trece prin oraş, în orice anotimp al anului este locul preferat pentru plimbări şi întîlniri al locuitorilor.Vara copiii se joacă în apă, tinerii stabilesc rendez-vous-uri romantice şi în timpul iernii Cheonggye îmbracă veşminte din ghirlandele luminoase de Crăciun. În timpul săptămînii, angajaţii din birourile adiacente se odihnesc în acest colţ de natură de la întîlnirile de afaceri, documente şi monitoare. În week-end parcul este vizitat de o mulţimile de orăşeni, deoarece nu toată lumea are posibilitate de a ieşi în afara oraşului sau a merge la mare la sfîrşit de săptămînă. La sărbători aici este, de asemenea, aglomerat, iar de-a lungul rîului sunt organizate parade.
Succesul de reorganizare a Cheonggye a devenit primul în programul de înnobilare a altor părţi ale oraşului –următorul a fost rîul Han, înconjurat de cărări pentru pietoni şi piste pentru biciclete. Lee Myung-bak a transformat piaţa din faţa Primăriei într-un gazon imens,şi a creat o pădure a Seul doar într-un an, care a devenit adăpost pentru multe specii de animale! Iniţiativa lui a ajutat la rezolvarea problemei de transport în oraş: cu creşterea numărului vehiculelor private, blocajele de trafic au adus orăşenilor mai multe necazuri. Şi pentru a oferi un avantaj semnificativ transportului public şi a reduce timpul călătoriilor pentru pasageri, au fost construite linii speciale de autobuze. Acum, fiind 8 ore la locul de muncă, oamenii nu cheltuiesc alte 4 pentru drum acolo şi înapoi.
Acţiunile guvernamentale pe scară largă au făcut o mare favoare mediului urban: aerul în Seul este mult mai curat, decît în Beijing, acesta poate fi comparat doar cu aerul din Tokyo. Nu numai locuitorii capitalei au apreciat contribuţia uriaşă al lui Lee Myung-bak în îmbunătăţirea calităţii vieţii: în 2006, versiunea asiatică a revistei „Time” a publicat un articol: cîndva Seul a fost simbol al junglei de beton, iar acum s-a transformat într-o oază de verdeaţă. Acest oraş oferă o imagine vie a modului de dragoste şi de grijă pentru mediul înconjurător".
Sursa: facepla.net