ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Trotuarele care inghit poluarea
 

 

Cercetatorii de la Universitatea Eindhoven, Olanda, au gasit un mod inedit de a reduce poluarea in orase, si anume trotuarele aspirate cu oxid de titan, un compus chimic care curata aerul de impuritati, transformandu-le, apoi, in particule mai putin nocive, scrie slate.fr.

 

Cercetatorii au “echipat” o strada din orasul olandez Hengelo cu trotuare care “inghit poluarea”, denumite si trotuare fotocatalitice, lasand, spre comparatie, pe o strada adiacenta, trotuare normale, netratate cu oxid de titan.

Dupa 1 an de masuratori, oamenii de stiinta au constatat ca pe strada echipata cu trotuare fotocatalitice poluarea cu oxid de azot era mai redusa cu 45%, in conditii meteo ideale, si cu 19%, pe parcursul unei zile”, potrivit slate.fr.

Oxizii de azot, denumiti generic NOx, sunt produsi de masini si de centralele electrice si reactioneaza in prezenta altor compusi chimici din atmosfera contribuind semnificativ la aparitia poluarii.

Acest studiu demonstreaza potentialul suprafetelor modificate chimic de a ameliora calitatea vietii, mai ales in zonele urbane unde emisiile din trafic sunt din ce in ce mai mari”, a spus David Brown, director executiv, Institution of Chemical Engineers.

 

 

 

Sursa: green-report.ro

 

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 22 septembrie 2013 12:28
Vizualizări: 2542

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
145
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
129
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
184
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
117