ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Trotuarele care inghit poluarea
 

 

Cercetatorii de la Universitatea Eindhoven, Olanda, au gasit un mod inedit de a reduce poluarea in orase, si anume trotuarele aspirate cu oxid de titan, un compus chimic care curata aerul de impuritati, transformandu-le, apoi, in particule mai putin nocive, scrie slate.fr.

 

Cercetatorii au “echipat” o strada din orasul olandez Hengelo cu trotuare care “inghit poluarea”, denumite si trotuare fotocatalitice, lasand, spre comparatie, pe o strada adiacenta, trotuare normale, netratate cu oxid de titan.

Dupa 1 an de masuratori, oamenii de stiinta au constatat ca pe strada echipata cu trotuare fotocatalitice poluarea cu oxid de azot era mai redusa cu 45%, in conditii meteo ideale, si cu 19%, pe parcursul unei zile”, potrivit slate.fr.

Oxizii de azot, denumiti generic NOx, sunt produsi de masini si de centralele electrice si reactioneaza in prezenta altor compusi chimici din atmosfera contribuind semnificativ la aparitia poluarii.

Acest studiu demonstreaza potentialul suprafetelor modificate chimic de a ameliora calitatea vietii, mai ales in zonele urbane unde emisiile din trafic sunt din ce in ce mai mari”, a spus David Brown, director executiv, Institution of Chemical Engineers.

 

 

 

Sursa: green-report.ro

 

Duminică, 22 septembrie 2013
Vizualizări: 1850

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

În întreaga lume, serviciile stomatologilor sînt foarte scumpe.... Ca toate serviciile în care cineva face pentru noi, c...
278
Cu 15 ani în urmă, întorcîndu-se dintr-o regată în Hawaii,  un tînăr yachtsman, fiul unui magnat chimic bogat, Char...
209
Cum ne-au învățat pe toți, vă amintiți? Muntele Everest este cel mai înalt munte de pe planeta noastră. Nu! De fapt, ace...
360
Cel mai vestit chirurg, profesorul Fiodor Grigorievici a avut aproape întotdeauna o greutate de aproximativ 65 de kilo...
351