Turbine meteosensibile
Turbine meteosensibile
Pentru ca turbina eoliană să funcţioneze cu o eficienţă maximă, aceasta trebuie "să se adapteze" la fluxuri de vânt. Însă acest lucru nu este întotdeauna posibil, deoarece de multe ori viteza şi direcţia vântului pot varia chiar şi în cadrul unei ferme eoliene. Dacă turbinele eoliene ar poseda inteligenţa meteorologilor, acestea ar putea răspunde instantaneu la schimbări – o astfel de concluzie a fost făcută de oamenii de ştiinţă, scopul cărora - îmbunătăţirea tehnologiilor de producere a energiei electrice din vânt.
Ideea constă în dotarea turbinelor eoliene cu echipament, care ar putea determina cu exactitate parametrii regimului de vânt şi ar reacţiona rapid la orice schimbare. Cu aceste opţiuni, dispozitivele ar putea realiza producerea eficientă a energiei eoliene.
Compania israeliană Pentalum Technologies a dezvoltat un dispozitiv, care este analogul sistemelor de monitorizare a regimului eolian de la distanţă, cum ar fi, de exemplu, LIDAR.
Dezvoltarea nouă se numeşte SpiDAR. La bord sunt instalate senzori complicate de distribuţie care sub controlul calculatorului central măsoară parametrii regimului de vânt şi transmit date la punctul de control. Analizând aceste informaţii, controlorii introduc ajustări în funcţionarea turbinei eoliene.
Potrivit dezvoltătorilor, principalul avantaj al SpiDAR rezidă în creşterea semnificativă a vitezei de măsurare a vântului. Senzorii vor putea stabili parametrii de curent eolian într-o fracţiune de secundă înainte, ca acestea vor atinge paletele turbinei. Această caracteristică a sistemului permite turbinelor de a reglementa viteza şi direcţia rotaţiei paletelor mai exact, pentru a face faţă fluxurilor de vânt. Potrivit estimărilor lui Gil Shamai, vice-preşedinte al companiei de dezvoltare, datorită acestei funcţiuni SpiDAR va asigura o eficienţă imbunătăţită a turbinelor eoliene de până la 15% în comparaţie cu sistemele, care măsoară parametrii regimului de vânt din spatele paletelor.