ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Turbinele eoliene ar putea fi integrate în marile viaducte ale lumii

În viitor, morile de vânt ar putea fi încorporate în viaducte și poduri aflate la mari înălțimi. Viaductul Juncal din Gran Canaria (Spania) a servit ca punct de referință pentru cercetătorii spanioli și britanici, pe măsură ce au verificat dacă vântul dintre pilonii construcției e suficient de puternic pentru a porni două turbine eoliene.

Studiul se bazează pe modele și simulări pe computer, care au fost efectuate de către cercetătorul Oscar Soto și colegii săi la Universitatea Kingston (Londra).

Potrivit publicației Product Design & Development, cercetătorii au prezentat turbinele eoliene drept discuri poroase, pentru a evalua rezistența aerului și pentru a testa diferite tipuri de configurații.

„Așa cum este firesc, cu cât suprafața <<lovită>> de rotor este mai mare, cu atât mai multă putere poate fi produsă. Însă, s-a văzut că la turbinele mici rata de alimentare pe metru pătrat este mai mare”, explică Soto, precizând că două turbine eoliene identice ar fi cea mai viabilă soluție pentru viaducte.

Dacă e evaluată numai puterea produsă, profesorul spune că cea mai bună variantă ar fi două turbine eoliene cu dimensiuni diferite – care să valorifice la maximum spațiul disponibil, sau chiar o instalație cu 24 de turbine mici – datorită producției lor de energie per suprafață și greutatății lor reduse.

Pe de altă parte, dacă ne gândim la viabilitatea centralei eoliene, cea mai bună opțiune este cea care include două turbine eoliene de dimensiuni medii, susțin oamenii de știință.

Rezultatele confirmă că fiecare viaduct prezintă posibilități de energie și potențial eolian specifice. În cazul viaductului Juncal, puterea evaluată este de 0,25 MW per turbină eoliană. Deci, cu două turbine, producția totală de energie ar fi de 0,5 MW, producție clasificată în gama de putere medie.

„Puterea produsă echivalează cu consumul mediu a 450-500 de locuințe”, spune Soto, adăugând că „acest tip de instalare ar evita emisia a 140 de tone de CO2 pe an.”

 

Sursa: solar-magazin.ro

Luni, 09 noiembrie 2015
Vizualizări: 1021

Citiţi de asemenea

Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan” au desfășurat o acțiune ecologică în capitală, unde au acumulat circa 50 de sac...
71
Din cele mai vechi timpuri, levănțica era considerată un elixir minune cu proprietăți terapeutice uimitoare. A luat nașt...
75
Pe lacurile zonei ecologice VioPark creat de holdingul Daac Hermes s-au stabilit mai multe lebede. Acest lucru îl demons...
61
1. Nu e voie să pregăti în seră un pămînt prea bogat nutritiv pentru această cultură. Aduceți (chiar din toamnă) gunoi...
370