Turbinele eoliene pentru «uz casnic»
Turbinele eoliene pentru "uz casnic"
După cum se ştie majoritatea unităţilor electrice eoliene sunt instalate la o distanţă suficientă de clădirile rezidenţiale. Motivele pentru această decizie sunt mai multe, începând cu nivelul destul de ridicat de zgomot, produs de turbinele eoliene, şi terminând cu faptul că pentru o funcţionare eficientă turbinele eoliene necesită un spaţiu deschis, care este de neatins în oraş.
Cu toate acestea, studioul olandez de design NL Architects a propus o construcţie nouă de turbine eoliene cu o axă de rotaţie verticală. Aceste instalaţii se aseamănă cu copaci şi au primit numele corespunzător – Power Flowers.
Desigur, fiecare din aceste turbine eoliene are o putere mai mică în comparaţie cu "fraţii" lor plenipotenţiari, situaţi undeva pe vârful unui deal. Dar luate împreună, ele pot genera suficientă electricitate pentru alimentarea câtorva case într-un oraş sau sat. Un avantaj important al instalaţiilor este apropierea nemijlocită a casei, ceea ce presupune o reducere semnificativă a pierderilor la transportarea energiei prin intermediul reţelelor de înaltă tensiune.
Dezvoltând proiectul, arhitecţii studioului au acordat o importanţă considerabilă şi percepţiei estetice a turbinelor eoliene proiectate. Ca urmare instalaţiile eoliene au primit un design exterior atractiv datorită mai multor turbine, grupate în formă de copac. În locul turbinelor tradiţionale de trei-lame, dezvoltatorii au preferat structuri mai puţin voluminoase, cu o axă verticală, construite pe baza turbinelor existente, numite Eddy, dezvoltate de către compania Urban Green Energy şi destinate pentru instalarea într-un cadru urban. Montarea fiecărei turbine Eddy necesită doar o oră, iar fiecare instalaţie este complet inofensivă pentru mediu la folosirea vântului cu o viteză de 193 km/h.
Pe fiecare structură de arbore, fabricată din tuburi goale, pot fi instalate până la 12 turbine. Power Flowers pot fi plasate în parcuri, de-a lungul străzilor şi drumurilor. Potrivit dezvoltatorilor, fiecare turbină eoliană va genera peste 13.000 kW/h de electricitate pe an, la o viteză medie a vântului de 5 m/s, iar nivelul de zgomot este de doar 42,8 dB. Puterea anuală a fiecărei instalaţii cu 12 turbine va fi 55000 kW/h.
Sursa: zelife.ru cu trimitere la Inhabitat.com