Turcia prima va construi o centrală electrică de tip nou (+ Video)
Turcia prima va construi o centrală electrică de tip nou (+ Video)
Pentru prima dată în lume într-o singură staţiune, în acelaşi timp, vor fi utilizate trei surse de energie - gaze naturale, vânt şi soare. La o astfel de hibridizare turcii vor fi ajutaţi de partenerii lor din Statele Unite.
Pe 7 iunie 2011, a fost anunţat că compania turcească MetCap Energy Investment a ales ca bază pentru staţiunea electrică inovatoare tehnologia FlexEfficiency, recent dezvoltată de compania americană GE.
Este o centrală electrică cu turbine cu gaze de înaltă performanţă, caracterizată printr-o construcţie raţională, uşor reparabilă, de o flexibilitate extraordinară în setări ( a seta – a configura parametrii de funcţionare ai unui sistem tehnic computerizat).
GE a anunţat că complexul dezvoltat FlexEfficiency 50 Combined Cycle Power Plant, care lucrează pe gaze, ocupă suprafaţa unui cartier şi are o capacitate nominala de 510 MW, la un randament de 61% (Ilustraţia GE).
Esenţa ideii noi constă în următoarele: instalaţia energetică bazată pe turbine cu gaze( ca nucleul central al complexului) va fi completată de centrala electrică termică pe energie solară şi o fermă eoliană de mici dimensiuni. Completarea este realizată astfel, încât aceste unităţi vor avea un număr maxim de piese şi sisteme comune.
De exemplu, părţile solare şi de gaze ale staţiei vor avea un generator comun unic. Acesta este instalat pe acelaşi arbore ca şi turbinele cu gaze şi cu aburi. Aburile pentru turbină sunt furnizate din cazan instalat pe turnul solar (solar power tower), iluminat de oglinzi, generatorul de aburi funcţionează în baza căldurii, emanate de gaze de evacuare de la turbina principală de metan.
Vom nota, că ideea cuplării a centralei electrice termice de tip clasic cu cea alternativă nu este nouă. De exemplu, vara trecută, în Statele Unite a fost lansată centrala electrică pe energie solară şi cărbune. Iar acum turcii şi americanii intenţionează să unească într-un singur obiect, instalaţia termică, solară şi eoliană.
Instalaţia eoliană, de asemenea, va beneficia de integrare – aceasta va folosi sisteme comune de control şi de conectare la reţeaua electrică, explică Technology Review.
Pentru partea solară a proiectului internaţional răspunde partenerul GE - compania americană eSolar, care deja a construit în California, turnul solar Sierra Sun Tower (imaginea arată că instalaţia propriu-zisă include doua turnuri adiacente). Se produce numai 5 megawaţi de energie electrică, dar este singura centrala comercială de acest gen din Statele Unite, care furnizează curentul electric la reţea (fotografii de eSolar).
Astfel, FlexEfficiency dispune de o serie de avantaje în urma aplicării ideii privind tehnologie încrucişată. În primul rând, se reduce costul surselor alternative. Aceeaşi instalaţie solară în cadrul noului complex nu are nevoie de un generator şi echipament de control separat şi, chiar de turbină cu abur proprie, ci utilizează cele, care sunt montate pentru centrala electrică, care funcţionează pe gaze. Un ansamblu de mori de vânt exclude din valoare toate tipurile de transformatoare şi linii electrice, precum şi electronica de control.
În al doilea rând, componenţa pe gaze a complexului poate reacţiona flexibil la schimbările vântului şi a soarelui, netezind fluctuaţii în generarea energiei electrice din aceste surse. Doar pentru sistemul său FlexEfficiency, GE a dezvoltat o instalaţie staţionară de tip turbina cu gaze, care este capabilă mult mai rapid, decât predecesorii, să schimbe puterea generată, păstrând randamentul ridicat chiar şi la o sarcină parţială.
În clădirea principală a centralei electrice sunt demonstrate turbina cu aburi (galben), generator (verde) şi turbina cu gaze (albastru). Mai jos - aceleaşi unităţi sunt prezentate separat (ilustraţii de GE).
Toate cele trei părţi ale centralei se completează reciproc, astfel, conform calculelor GE, noua centrala electrică alternativă pe gaze poate fi competitivă, deci ea va furniza energie electrică la un preţ rezonabil.
Problema preţului pentru energie alternativă este tocmai una din cele mai mari provocări - prea mari, de obicei, sunt costurile iniţiale ale construcţiilor "verzi", fie turnuri solare cu oglinzi sau parcuri cu mori de vânt.
Potrivit unui comunicat de presă de la GE, centrala avansată, care pune în aplicare un ciclu combinat cu integrarea surselor de energie regenerabile (Integrated Renewables Combined Cycle) ar trebui să înceapă activitatea în 2015. Centrala va fi situată în oraşul turc Karaman.
Această centrală electrică ar trebui să dezvolte o capacitate de 530 MW, din care vântul şi soarele vor produce 22 şi, respectiv, 50 de megawaţi. Eficienţa totală estimativă a centralei turce constituie 69%.
Sursa: membrana.ru