ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Turism la sfîrşitul verii

Dat fiind că în acest an vacanţa peste hotare nu este varianta cea mai sigură, Republica Moldova urmează schema altor ţări europene şi plănuieşte să se concentreze pe turismul intern. Persoanele care au rezervat o vacanţă în alte ţări, dacă nu doresc să meargă în acest an, au posibilitatea să transfere vacanţa în străinătate pentru anul 2021.

Pronosticuri timide

În mod normal, odată cu sosirea lunii mai, vacanţele şi-ar fi început turaţiile, pentru ca la mijlocul lui iunie să se desfăşoare în forţă. Dar pandemia de coronavirus, iscată în acest an bisect, a pus sub semnul întrebării organizarea odihnei de vară în multe ţări ale lumii. Nimeni nu riscă să prognozeze termenul de deschidere a hotarelor, nici dacă sfera turismului îşi va putea reveni rapid după carantină şi starea de urgenţă, pentru a se orienta şi a încerca să obţină ceva venituri din apropiata perioadă estivală.

Însă la vre-o două luni după izolarea ţărilor, au apărut pronosticuri privind perioada în care primii turişti, care nu şi-au epuizat sursele financiare rezervate odihnei, vor putea merge spre destinaţiile alese. Conducătorii mai multor ţări şi experţii îşi expun opiniile cu privire la genul de turism care va deveni cel mai solicitat de călătorii înverșunați.

La mijlocul lunii aprilie, Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen spunea pentru ziarul german Bild am Sonntag, că în iunie nu se va putea vorbi despre odihna de vară şi că e dificil ca aceasta să fie prognozată sută la sută pentru perioada iulie-august. Conducerea Asociaţiei germane a turismului, care a înţeles sugestia şefei CE, a propus ca vacanţa de vară să fie transferată pentru august şi septembrie, dar nu a obţinut încă un sprijin în acest sens.

Conducătorii ramurilor turistice din diverse ţări, în special cele care au staţiuni balneare pe litoral, speră să apuce, măcar o parte a sezonului estival, pentru ca să obţină nişte mijloace băneşti.

Este foarte problematică odihna în două dintre ţările cele mai populare printre turişti, dar care au fost afectate puternic de COVID-19 – Spania şi Italia. Chiar dacă presupunem că ele îşi vor deschide hotarele pentru turişti, puţin probabil ca oamenii să meargă masiv încolo, din teamă să nu contracteze infecţia.

Azi mass-media spaniolă scrie că guvernul intenţionează ori că reducă puternic fluxul turiştilor pe timpul verii şi să inaugureze sezonul nu mai devreme de luna august, ori să renunţe total la turiştii străini, care ar putea aduce masiv infecţia în ţară. Autorităţile spaniole, ca şi cele austriece, germane, intenţionează să stimuleze turismul intern. Deşi, din spusele experţilor, populaţia de 47 mln. a Spaniei nu poate compensa cifra de 84 mln. de turişti. Anume acest număr de persoane a vizitat Spania în 2019.

Şi Italia începe să-şi revină după pierderile suportate în rezultatul pandemiei. Şi chiar dacă victoria deplină asupra virusului este încă departe, autorităţile acestei ţări deja caută posibilitatea de a compensa cel puţin parţial pierderile ramurii turistice. În unele regiuni ale ţării autorităţile preconizează să ofere turiştilor reduceri la chirii. În Sicilia, turiştilor li se promite că fiecare a treia noapte în hotel va fi gratuită, excursii la muzee, în locurile săpăturilor arheologice.

Ţările europene fac planuri pentru sezonul estival, reieşind din realităţile zilei de azi. Putem presupune că, în caz că hotarele se vor deschide, turiştilor le vor fi puse la dispoziţie nu toate serviciile dintr-o dată – doar acelea, care permit respectarea condiţiilor de igienă şi securitate. Astfel, la început turiştilor le vor fi oferite locuri de trai izolate - case particulare, vile în chirie, amplasate în suburbii şi localităţi mici, în afara marilor oraşe. Se vor deschide campingurile, dat fiind că acolo corturile pot fi instalate la distanţă unul de altul, şi sub cerul liber. Amatorii iahturilor şi catamaranelor vor putea închiria aceste unităţi de transport acvatic, sigure din punct de vedere al izolării. Mai dificil le va fi hotelurilor. Va trebui să renunţe la obişnuita închiriere a camerelor, pentru a exclude contactul direct între turiştii care le vor solicita. Probabil, hotelurile vor fi populate în volum de doar 25-30%. În timp ce unele numere vor fi ocupate, altele vor fi supuse dezinfectării şi unei perioade de carantină.

Fiecare îşi face alegerea

Din cele aflate de Noi.md, în ţările europene, unde odihna tradiţional ţine de litoral şi de mare – Grecia, Turcia, Croaţia, Bulgaria, Muntenegru şi altele – deja se lucrează asupra hărţilor turistice pentru sezonul estival. În acest an, aproape peste tot el va începe nu în mai-iunie, ci cu o lună-două mai tîrziu. Multă lume, care a făcut din timp rezervări pentru vacanţa de vară, acum trebuie să decidă: să mai meargă în acest an undeva sau să stea acasă.

Irina Moghiliova, organizatoare a unei tabere pentru copii pe insula greacă Thasos, deocamdată nu se grăbeşte cu concluziile. Dat fiind că Grecia este una dintre ţările cu o statistică mai favorabilă privind îmbolnăvirile cu coronavirus, şi una dintre primele care s-a orientat şi şi-a închis graniţele, există şansa că ea va începe sezonul printre primele. Mai ales că tabăra este amplasată pe teritoriul unui camping, iar în Grecia şi Croaţia acesta este considerat unul dintre cele mai sigure genuri de odihnă.

- În campinguri oamenii trăiesc în propriile corturi, căsuţe, ei nu se întîlnesc cu ceilalţi în timp ce iau masa, nu participă la evenimente în masă, nu fac nataţie în piscine, deoarece, spre deosebire de hoteluri, au la dispoziţie minunata mare, care dezinfectează cu de la sine putere, - spune I.Moghiliova. -Adică, e de presupus un contact minim între oameni, cu respectarea distanţei sociale. De aceea, în acest an noi nu excludem organizarea tradiţionalei odihne de vară a copiilor în campingul public de pe insula Thasos. Apropo, OMS consideră că această ţară este un exemplu demn de urmat. Potrivit Ministerului Sănătăţii din Grecia, insulele greceşti nu au fost afectate de epidemie şi la moment este elaborat mecanismul reluării transportului regulat între ele şi a refacerii treptate a ramurii turismului.

Totuşi, interlocutoarea Noi.md nu neagă că în acest an taberele turistice pentru copii mai au de lucru asupra unui şir de momente organizaţionale. Este vorba şi despre formarea corectă a numărului de copii în fiecare grup, despre transportarea lor (amplasarea corectă a copiilor în autocar şi respectarea măsurilor sanitare), despre anumite schimbări de program cu privire la alimentarea copiilor şi organizarea unor evenimente, cu excluderea excursiilor în locurile cele mai periculoase din punct de vedere sanitar. Vor fi modificate şi condiţiile de trai.

”Totuşi, dacă situaţia ne va permite, odihna copiilor pe litoral, în pădure este acum foarte necesară. Din cauza izolării şi a carantinei, mulţi copii au fost lipsisţi de activitate fizică şi chiar de plimbări în perioada cea mai complicată pentru organism, care trebuie restabilit după lunile de iarnă. Le-a fost redusă la zero şi comunicarea cu semenii lor”, crede Irina Moghiliova.

Şi cei care timp de un an au adunat bani pentru călătorie şi au achitat prima rată sau chiar întregul preț al pachetului propus de agenţia de turism, trebuie să decidă ce fac. Să renunţe la călătorie ei nu mai pot. Banii, cel mai probabil, nu le vor fi returnaţi.

Interlocutoarea Noi.md, Natalia Nichitina, ne-a spus că a comandat foi de drum pentru ea şi fiul său în primele zile ale lunii martie, pe atunci nimeni încă nu credea că situaţia cu coronavirusul va lua asemenea proporţii şi se va solda cu carantină şi stare de urgenţă aproape în toată lumea.

- Am achitat 30% din costul foilor de drum, achitarea deplină urma să o fac cu o lună înainte de plecare, în cazul nostru – la 22 mai, - spune N.Nichitina. – La agenţia de turism mi s-a spus că pot transfera rezervarea cu o lună-două, la dorinţă. Dar că toate detaliile vor fi cunoscute după 15 mai. Acum operatorii de turism din Moldova nu activează. Nici businessul hotelier în ţările în care merg turiştii noştri. Majoritatea ţărilor sînt închise pentru intrări. Deocamdată trebuie doar să aşteptăm âşi să sperăm. Apropo, în Grecia, unde intenţionăm să mergem, numărul bolnavilor este cam la fel ca în Moldova, iar locuitori –de trei ori mai mulţi. Aşa că acasă noi avem mai multe şanse să contractăm infecţia, ca la odihnă în unele ţări.

Clipa siderală a turismului intern

Dar fiecare are propria opinie în acest sens, de aceea doar el poate decide unde anume îşi va putea reface puterile în siguranţă şi confort. Mai ales că o călătorie în afară necesită destui bani, iar după două luni de carantină nu-ţi arde de călătorii.

Aşa crede şi Stanislav Rusu, ex-directorul fostei Agenţii de turism din RM, care în comentariul pentru portalul Noi.md a menţionat, că ramura turistică este una dintre cele mai afectate de criza provocată de pandemie.

- Acum toată lumea stă acasă şi este clar că bugetul, rezervat în timpul anului pentru odihnă, a fost irosit în cele două luni, în care nu au existat alte surse de venit, - se arată convins S.Rusu. – De aceea mulţi vor decide să nu meargă în acest an la odihnă, pentru a economisi banii pe care îi vor utiliza anul viitor. Dar chiar dacă o anumită categorie de cetăţeni dispun de mijloace în plus, pe care le-ar putea cheltui pentru odihnă, ei vor analiza dacă merită să meargă în direcţiile preferate de moldoveni (Turcia, Egipt, Grecia), dat fiind că acolo nivelul deservirii va fi redus din cauza crizei. Aşa că ramura va încerca să revină, cu paşi mărunţi, la starea de dinaintea crizei. Spre exemplu, în hotelurile greceşti se fac economii pe salariile angajaţilor, pe investiţiile în infrastructură. Toate acestea vor afecta calitatea serviciilor. Multe ţări cer UE bani pentru menţinerea calităţii serviciilor, dar aceşti bani, cu siguranţă, de cele mai multe ori vor fi direcţionaţi spre achitarea serviciilor comunale, salarizarea personalului. Eu recomand în acest an renunţarea la călătorii şi odihnă cu familia în propria ţară.

Nina Belei, preşedinta Asociaţiei ghizilor din RM, a spus în comentariul pentru Noi.md, că în opinia operatorilor de turism, în această vară la noi, ca şi în multe alte ţări europene, se va dezvolta în special turismul intern. După ce va fi scos regimul de urgenţă, ei vor începe să lucreze cu colectivele, cu grupuri mici de persoane. Şi spre sfîrşitul verii, dacă în ţările vecine – România, Ucraina - situaţia epidemiologică se va ameliora, intenţionează să valorifice aceste direcţii.

Ideea de a pune accent pe turismul intern pare a fi una perfectă, dar apare întrebarea: se va isprăvi oare ramura cu această povară, în caz că cetăţenii noştri vor dori să călătorească prin Moldova?

”Acum turismul moldovenesc are şansa să se dezvolte, cerere va exista, problema e dacă va exista şi oferta, asta chiar dacă în ultimul timp în RM turismul, în special cel de ieşire, s-a dezvoltat. Să nu uităm, că după reforma guvernamentală, în rezultatul căreia a fost redus numărul ministerelor şi desfiinţată Agenţia turismului, nu a mai rămas un organism public de profil, care să reglementeze şi să promoveze politica în sfera turismului. Aşa că nu putem aştepta careva rezultate deosebite în această sferă”, spune ex-directorul Agenţiei turismului.

În opinia lui S.Rusu, pentru mulţi dintre cetăţenii noştri Moldova turistică este o terra incognita: ei habar nu au unde să meargă, iar dacă au auzit undeva ceva, nu ştiu cum să ajungă acolo, şi chiar dacă au ajuns, nu ştiu ce să facă acolo.

- Dintre obiectele turistice, care în ultimii ani au atras atenţia cetăţenilor noştri, fac parte întreprinderile vinicole, care s-au orientat şi au început să investească în componenta turistică – au construit căsuţe, au deschis restaurante, săli de degustare în stil naţional, însă avem puţine obiecte turistice de acest fel. Unde mai pui, că în timpul Zilelor Vinului, organizate anual în Moldova, mulţi dintre cetăţeni au reuşit să viziteze aceste vinării. Poţi merge o dată într-o direcţie anume, apoi îţi doreşti altceva. Veţi spune că avem pensiuni rurale, dar ele pot fi numărate pe degete. Şi-s orientate, în fond, spre turiştii străini, cărora le propun cazare şi hrană. Dar ai noştri nu au nevoie de aşa ceva. Ei preferă un picnic în parc, în loc să parcurgă între 50 şi 200 km pentru a gusta din plăcinte şi din zeamă. Ţin să menţionez că ieşirile cetăţenilor cu propriul automobil, cu opriri în pădure, nu pot fi considerate turism. Turismul presupune cheltuieli financiare. Sper că autorităţile vor vedea în ce stare se află obiectele turistice din Moldova – muzeele, parcurile naţionale, care au nevoie de investiţii serioase”, menţionează fostul şef al Agenţiei Turismului.

Iar Nina Belei, preşedinta Asociaţiei ghizilor din Moldova, este convinsă că ramura turistică a Moldovei se va isprăvi cu această sarcină. 1- pentru că ţara nu este chiar aşa de mare. 2- pentru că majoritatea celor care vor dori să călătorească prin Moldova nu vor avea nevoie de cazare în hotelurile săteşti, specializate în turism. 3- pentru că o parte din populaţie va renunţa la călătorii din teamă să nu contracteze virusul în timpul excursiilor de grup. 4- deoarece pentru o parte din populaţie şi suma de 150-200 lei, necesari pentru călătoria de o zi, este una destul de mare.

- Dă Doamne să avem suficienţi turişti, pe care să nu reușim să-i deservim, - a spus N.Belei. – Dar cu transportul vor exista probleme. Mulţi operatori care efectuau curse din Moldova spre România şi Bulgaria, şi transportau turiştii spre staţiunile balneare, acum stau în faţa dilemei: să anuleze cursele ori să majoreze preţurile.

Problema transportului îi nelinişteşte şi pe conducătorii companiilor turistice care organizează tururi interne. Irina Mironic, proprietara unei companii turistice, presupune că va avea probleme doar în privinţa respectării condiţiilor de securitate. Aceasta poate duce la majorarea costurilor pentru excursii.

- Noi vom fi nevoiţi să asigurăm condiţiile unei călătorii sigure – respectarea distanţei dintre persoanele din autocar, - spune I.Mironic. – Cred că mulţi se vor feri să stea alături de cineva şi vom fi nevoiţi să aşezăm pasagerii cîte unul în fotoliile duble. Noi nu vom putea efectua teste ori cere certificate cu rezultatul negativ. Aşa că un autocar cu 50 locuri va putea transporta 25-30 persoane. Deci, proprietarii unităţilor de transport închiriate de noi vor majora preţul călătoriei. Dacă acum noi discutăm această problemă cu şoferii, le propunem călătorii mai scurte în timp, cam cu 20%, pentru o anumită perioadă ei ar fi de acord, însă şi ei au de achitat costul chiriei, deservirea tehnică, salarizarea. Cu un venit mizerabil nimeni nu va supravieţui. Iar companiile turistice care au propriile unităţi de transport, cel mai probabil, vor oferi preţuri mai mici, şi vom avea o concurenţă acerbă. Sper, totuşi, să reuşim!

Peste hotare – la dorinţă

Cu privire la începutul perioadei de ieşire a turiştilor moldoveni peste hotare, a menţionat N.Belei, toţi operatorii cu care Asociaţia ghizilor are încheiate contracte, o prognozează pentru începutul lunii iulie.

- Dar toate ofertele de odihnă peste hotare vor fi efectuate în funcţie de situaţia epidemiologică. Se vor schimba condiţiile, vor fi restricţionate programele de odihnă. Cetăţenii care au reuşit înainte de introducerea stării de urgenţă să rezerveze un tur şi să achite prima tranşă, pot să nu se neliniştească pentru banii lor. La 29 aprilie, în cadrul întrevederii cu preşedintele, s-a decis că operatorii vor oferi âoamenilor posibilitatea de a merge în direcţiile alese pînă la finele a.ânului 2021. S-ar putea ca mulţi dintre cetăţenii nevoiţi să se afle acasă în martie-aprilie, să nu poată merge în concediu în vara lui 2020, de aceea ei vor avea dreptul să folosească rezerva şi în 2021. În toate ţările cu care menţinem legături se procedează la fel. Iar cei care vor dori să-şi primească banii înapoi, puţin probabil să reuşească, deoarece banii primiţi în avans au fost transferaţi furnizorilor de servicii hoteliere, iar ei au folosit aceşti bani pentru pregătirile de sezonul turistic. Nimeni nu putea presupune că se va dezlănţui pandemia”, previne N.Belei.

”Dacă situaţia epidemiologică va fi favorabilă, cetăţenii moldoveni care vor dori, vor putea merge la odihnă peste hotare, iar venirea tiriştilor străini la noi va depinde de faptul, în ce măsură Moldova va insista în campaniile sale de marketing”, este convins ex-directorul Agenţiei turismului S.Rusu.

”Mulţi vor alege destinaţia în funcţie de nivelul de igienă, securitate şi de starea sistemului de sănătate. Condiţia din urmă este importantă în caz că li se va întîmpla ceva pe parcursul călătoriei. Ei trebuie să ştie, că asigurarea medicală le garantează servicii medicale de calitate în RM. Mult depinde şi de preţul pachetelor turistice. Noi le avem pe cele mai scumpe nu doar în Europa, dar şi în lume. Doritorii de a călători pot merge la odihnă în ţările din vecinătatea imediată. Conform datelor statistice, cca 80% dintre turiştii care vin în RM de sine stătător, vin din România şi Ucraina”, îşi argumentează pronosticul interlocutorul NOI.md.

Iar în grupuri organizate, de cele mai multe ori, la noi vin polonezii, nemţii, englezii. Turiştii de pe pieţele tradiţionale vor prefera direcţiile atractive ca preţ. Moldova este scumpă din cauza preţului biletelor de avion şi a cazării în hotel. Noi nu avem hoteluri ieftine, ele toate au fost orientate spre turiştii-business. Străinul va prefera o călătorie de trei zile în Cehia, care-l va costa €100 şi nu una de trei zile în Moldova, pentru care va trebui să achite €700, inclusiv zborul, cazarea şi alimentaţia.

Dar S.Rusu admite totuşi că printre străini se vor găsi şi din cei care vor prefera Moldova ca destinaţie. Explicaţia este simplă: ţara noastră este necunoscută încă, iar cei care se feresc de turismul în masă pot veni aici pentru a se simţi protejaţi de numeroase contacte şi o posibilă infectare cu coronavirus.

Ei, dar în ce ne priveşte, fiecare dintre noi decide cum să se odihnească în această vară: să sprijine turismul autohton sau, la fel ca străinii, să caute o ţară favorabilă călătoriilor.

Lidia Ceban

Sursa: noi.md

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 13 mai 2020 16:04
Vizualizări: 1026

Citiţi de asemenea

El petrecea o oră pe drum până la serviciu și o oră înapoi. Cu troleibuzul. Cum s-ar zice, de la un capăt la altul. Asta...
154
O astfel de combinație neobișnuită de arome, probabil, nu poate fi lăudată nici măcar de fructele exotice. Dar cătina în...
116
Cupa Toamnei la Curățenie va organiza cel puțin o sută de Jocuri doar în septembrie 2024.Cel puțin cinci țări din Europa...
186
Celebrul naist și compozitor, Artistul Poporului din Moldova Constantin Moscovici i-a îndemnat pe toți iubitorii de muzi...
274