ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ucraina amenințată de dezastru ecologic




Lipsa măsurilor de utilizare a armamentului chimic de pe fundul mării Mării Negre și Mării Azov amenință Crimeea cu un dezastru ecologic.

Amintim că Ucraina are arme chimice din timpul celui de-al doilea război mondial. Containere și muniții cu iprit, luizită, zarin și zoman se află de-a lungul coastei Crimeii și în Marea Azov. În 1941, înainte de ocupația Crimeeei de către trupele germane, comandamentul sovietic a decis: munițiile cu substanțe otrăvitoare, deja atunci interzise de mai multe convenții, să fi ascunse în mare.

În prezent, Rusia dispune de toate coordonatele locurilor de plasare a substanțelor otrăvitoare, dar refuză să ofere date pentru partea ucraineană, astfel încît Ucraina a fost nevoită să caute singură armele chimice scufundat, scrie ZN.UA.

Tehnologia de decontaminare este simplă: containerul (de obicei, butoaie metalice) este plasat într-un sarcofag – carcasă de fier, umplută apoi cu beton special) și apoi scufundat la adîncimi mari, de cel puțin 130 de metri.

În 1996, Ucraina a adoptat programul de căutare și neutralizare a armelor chimice reziduale scufundate în zona economică exclusivă a Ucrainei.

Inițial efectuarea lucrărilor a fost planificată pentru anii 1997-2002, dar apoia fost prelungită de două ori - pînă în 2006 și apoi - pînă în 2010. Termenul programului a expirat în 2010, cu indicele de realizare 36%-44% a, dar Cabinetul de miniștri a refuzat să-l prelungească.

" În prezent , 46 de sarcofage ( 77 % din cele prelucrate special) sînt pe terenul de lucru pe coasta Strîmtorii Kerci, la o adîncime de cinci metri, dar nu au fost transportate la mare adîncime potrivit procesului de neutralizare a containerelor cu resturi de arme chimice " – l-a informat pe președintele Viktor Ianukovici șeful Curții de conturi, Valentin Simonenko.

 

 

Sursa: noi.md

ABONAȚI-VĂ
Luni, 28 octombrie 2013 17:01
Vizualizări: 2162

Citiţi de asemenea

Departamentul pentru Eficiența Guvernului SUA (DOGE), creat în ianuarie 2025, s-a afirmat deja ca una dintre cele mai în...
122
Conform prognozelor meteorologilor, anul 2025 ar putea intra în top trei cei mai călduroși ani din istorie. În combinați...
126
IntroducereÎn secolul XXI, schimbările climatice au devenit una dintre cele mai mari provocări, amenințând ecosistemele,...
204
Înțelegerea termenilorÎn ultimii ani, a apărut tot mai multă confuzie între conceptele de „moșie familială” și „eco-sat”...
147