Ucraina amenințată de dezastru ecologic
Lipsa măsurilor de utilizare a armamentului chimic de pe fundul mării Mării Negre și Mării Azov amenință Crimeea cu un dezastru ecologic.
Amintim că Ucraina are arme chimice din timpul celui de-al doilea război mondial. Containere și muniții cu iprit, luizită, zarin și zoman se află de-a lungul coastei Crimeii și în Marea Azov. În 1941, înainte de ocupația Crimeeei de către trupele germane, comandamentul sovietic a decis: munițiile cu substanțe otrăvitoare, deja atunci interzise de mai multe convenții, să fi ascunse în mare.
În prezent, Rusia dispune de toate coordonatele locurilor de plasare a substanțelor otrăvitoare, dar refuză să ofere date pentru partea ucraineană, astfel încît Ucraina a fost nevoită să caute singură armele chimice scufundat, scrie ZN.UA.
Tehnologia de decontaminare este simplă: containerul (de obicei, butoaie metalice) este plasat într-un sarcofag – carcasă de fier, umplută apoi cu beton special) și apoi scufundat la adîncimi mari, de cel puțin 130 de metri.
În 1996, Ucraina a adoptat programul de căutare și neutralizare a armelor chimice reziduale scufundate în zona economică exclusivă a Ucrainei.
Inițial efectuarea lucrărilor a fost planificată pentru anii 1997-2002, dar apoia fost prelungită de două ori - pînă în 2006 și apoi - pînă în 2010. Termenul programului a expirat în 2010, cu indicele de realizare 36%-44% a, dar Cabinetul de miniștri a refuzat să-l prelungească.
" În prezent , 46 de sarcofage ( 77 % din cele prelucrate special) sînt pe terenul de lucru pe coasta Strîmtorii Kerci, la o adîncime de cinci metri, dar nu au fost transportate la mare adîncime potrivit procesului de neutralizare a containerelor cu resturi de arme chimice " – l-a informat pe președintele Viktor Ianukovici șeful Curții de conturi, Valentin Simonenko.
Sursa: noi.md