Ucraina vrea să treacă la economia verde
Situația destul de dificilă în economia ucraineană a forțat conducerea țării să se gândească serios la metode de economisire a energiei și să-și canalizeze eforturi semnificative pentru dezvoltarea tehnologiilor eficiente energetic, care ar reduce în mod semnificativ consumul de energie importată.
Drept dovezi pentru alegerea vectorului în cauză a devenit o serie de decizii luate în Ucraina în ultimii ani.
În special, Ministerul Mediului intenționează să creeze o Academie de economie "verde", care se va implica în formarea cadrelor de conducere, capabile să lucreze ținând cont de cerințe tot mai mari de economisire a surselor de energie. Absolvenții din această instituție de învățământ trebuie să aibă cunoștințe necesare pentru dezvoltarea eficienței energetice în cadrul economiei și anume ei ar trebui să devină forța motrice pentru tranziția țării la folosirea eficiență a surselor energetice.
Un alt proiect educațional în această direcție va fi organizarea unei serii de ateliere de lucru și cursuri de instruire cu privire la dezvoltarea durabilă și conservarea resurselor naturale. Punerea în aplicare a acestei idei este încredințată Academiei Ecologice de Stat de Studii Postuniversitare, iar cunoștințele dobândite la aceste cursuri vor ajuta șefilor actuali ai serviciului administrativ să-și realizeze pe deplin potențialul eficienței energetice în toate regiunile din Ucraina.
Este vorba despre eficiența energetică în construcții a cărei nivel în țară este extrem de scăzut. În cazul dezvoltării și distribuirii în masă, a cumpăra o casă care îndeplinește standardele energetice și ecologice internaționale sau a închiria un apartament într-o casă eficientă energetic în orașul Harkov va fi în stare orice cetățean al Ucrainei, comunică Vlasne-Kharkov.
Ministerul Mediului așteaptă că acestea și o serie de alte proiecte vor permite crearea în Ucraina până în 2020 unui sistem de guvernare eficientă la nivel de stat, cu un principiu de bază de funcționare și anume – atragerea la maxim a tehnologiilor "verzi", tranziția de calitate la energie alternativă și creșterea eficienței energetice durabile în toate sectoarele de producție.