Ucrainenii vor fi obligaţi să colecteze separat deşeurile

/ Vizionări: 2586

Ucrainenii vor fi obligaţi să colecteze separat deşeurile

Un grup de deputaţi a propus obligarea populaţiei la nivel legislativ de a efectua colectarea separată a deşeurilor menajere şi, începînd cu 1 ianuarie 2013, a încheia contracte de transportare a gunoiului cu persoanele fizice, care oferă servicii la locurile de reşedinţă.

Abordarea europeană a deşeurilor
Abordarea europeană a deşeurilor

Proiectul de lege prevede modificarea unor acte legislative din Ucraina privind gestionarea deşeurilor, autorii lui sunt deputaţii poporului Julia Levocikina şi Iurie Miroşnicenco (Partidul Regiunilor), Vladislav Kaskiv (Blocul Ucraina noastră –autoapărarea naţională), a fost înregistrat în Parlament pe 17 februarie 2012.

Documentul prevede, de asemenea, începînd cu 1 ianuarie 2016, interdicţia de îngropare a deşeurilor neprelucrate (nereciclate).

Actul legislativ stipulează şi introducerea sancţiunilor pentru încălcarea regulilor de tratare a deşeurilor menajere, în special, pentru cetăţeni: de la 5 pînă la 10 venituri minime neimpozitate şi pentru persoanele responsabile: de la 50 pînă la 100 de venituri minime neimpozitate. Pentru o încălcare repetată în termen de un an amenzile se măresc, pentru populaţie, cu 50-100 de minime neimpozitate, şi pentru persoanele responsabile: pînă la 100-300.

Colectarea separată a deșeurilor în Moscova de Ziua oraşului
Colectarea separată a deșeurilor în Moscova de Ziua oraşului

Proiectul de lege prevede introducerea sancţiunilor pentru încălcarea interdicţiei de îngroparea deşeurilor neprelucrate, care pentru populaţie vor constitui: 100-300 de unităţi de impozit minim non-plătitor, pentru persoanele responsabile: 300-500. Pentru o încălcare repetată în termen de un an, aceste sancţiuni se vor mări pînă la 300-700 de minime neimpozitate şi 500-1000, respectiv.

Nota explicativă la actul legislativ indică că, în Ucraina există o tendinţă constantă de creştere a volumului de deşeuri municipale solide, care sunt exportate pentru îngropare la 4157 de depozite de deşeuri şi poligoane, cu o suprafaţă totală de aproximativ 7.4 mii ha. Volumul deşeurilor menajere solide creşte anual cu aproape 4 milioane de metri cubi şi în 2010 volumul acestora a ajuns la aproximativ 55 de milioane de metri cubi.

 

 

Sursa: newsland.ru