Uimitoarele acoperișuri din stuf
Datorită însuşirilor sale fizice stuful reprezintă un material de construcţie ideal: acesta este uşor, dar, în acelaşi timp, stabil. Aerul din şi dintre firele de stuf asigură o izolaţie termică şi fonică deosebită, asigurând astfel un confort ridicat şi poate fi uşor combinat cu alte marteriale de construcţie cum ar fi lutul, lemnul, argila, varul și cimentul.
Aceste calităţi îl face apreciat şi în arhitectura modernă. În acest cadru materialele prefabricate din stuf şi-au dovedit eficacitatea, combinând calităţile fizice cu cele ecologice. Producerea acestor materiale necesită un consum redus de energie şi are loc fără utilizarea unor componente chimice, fără emisii şi reziduuri. Plăcile pot fi transformate în compost.
Exemplele din Austria şi Germania au demonstrat că folosirea stufului în construcţii nu este depaşită ci din contră, ea reprezintă o technologie orientată spre viitor. În cazul Deltei Dunării folosirea acestui material poate oferi, culturii tradiţionale un impuls economic şi ecologic în direcţia dezvoltării durabile.
Ca nici o altă resursă naturală, stuful este parte integrantă din ecologia şi economia Deltei Dunării – atât ca habitat important şi plantă purificatoare naturală pe de o parte cât şi ca materie primă versatilă pe de altă parte – fapt ce se reflectă foarte bine în arhitectura tradiţională.
Thatching-ul (confecționarea acoperișurilor din stuf) este arta construcției unui acoperiș de vegetație uscată cum ar fi paiele, papura, stuful, vegetația fiind stratificată în așa fel încât apa să se poată scurge în exterior fără să pătrundă și in interior. Este o metodă foarte veche de acoperire a caselor și a fost îndelung folosită atât în zone tropicale, dar și în zone cu clima temperată. Tehnica este încă folosită în unele țări dezvoltate, iar acum reprezintă alegerea celor care doresc un aspect rustic al casei sau a celor care au cumparat deja o casă acoperită de stuf.
Sursa: natural-home4u.com