ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Uleiul extra-virgin de masline previne cancerul de colon

Uleiul extra-virgin, nerafinat si fara adaosuri de substante chimice, are cele mai bune efecte terapeutice, iar in alimentatie este foarte hranitor, ideal pentru prajit, deoarece are un punct de ardere (de fum) la 210 grade C, mult mai ridicat decat temperatura obisnuita de prajire in untura sau in alt ulei vegetal (180 grade C). Din acest considerent, uleiul extra-virgin de masline nu poate deveni toxic prin descompunere termica.

Specialistii au descoperit ca acizii grasi nesaturati si monosaturati, care reprezinta circa 75% din compozitia uleiului, sunt similari cu cei prezenti in laptele matern, ceea ce explica de ce uleiul de masline este atat de bine tolerat de organism.

In uz intern, actiunile vindecatoare ale uleiului sunt datorate continutului ridicat in acizi grasi mononesaturati, in vitamine si in substante antioxidante, care intaresc sistemul imunitar al organismului, reduc riscul bolilor cardiace si canceroase, maresc rezistenta vaselor sanguine, inclusiv a peretilor arteriali, si previn imbatranirea celulelor.

Principalele proprietati terapeutice ale uleiului sunt: laxative (fara sa produca colici), colagoge, coleretice, emoliente, decongestionante hepatic, antiinfectioase, cicatrizante, antirahitice, antianemice, antihelmintice, antiglicemiante si anticolesterolice.

Uleiul are efecte pozitive in:

– reglarea metabolismului complex al lipidelor, cu prevenirea cresterii colesterolului daunator (LDL) si reducerea depozitelor depuse pe vasele sanguine (se consuma cate doua linguri ulei pe zi, pe stomacul gol, timp de 8 saptamani)

– imbunatatirea functionarii ficatului, a bilei si a intestinelor, evitand steatoza hepatica, litiaza si dischinezia biliara, gastritele si ulcerele gastro-duodenale, avand rol de pansament gastric (se iau 250 ml ulei masline si 250 ml zeama de lamaie, fractionate, alternativ, cate o lingura din fiecare, pana la terminarea cantitatii, asigurand eliminarea pietrelor biliare si degajarea cailor biliare)

– tratarea constipatiei spastice prin efecte laxative (se iau 2-3 linguri cu ulei seara la culcare)

– eliminarea viermilor intestinali prin actiuni antihelmintice (se inghit 20-40 ml ulei pe stomacul gol)

– cresterea nivelului compusilor antioxidanti din sange, prevenind cancerul de colonș

– protejarea aparatului cardiovascular, evitand bolile de inima, hipertensiunea arteriala si ateroscleroza coronariana (se iau cate doua linguri ulei seara la culcare)ș

– prevenirea diabetului zaharat

– prevenirea si combaterea unor afectiuni ginecologice, a durerilor de urechi, guta si intervine in franarea dezvoltarii bacilului Koch, implicat in declansarea tuberculozei.

 

Sursa: farmacia-verde.ro

ABONAȚI-VĂ
Joi, 10 martie 2016 16:00
Vizualizări: 4693

Citiţi de asemenea

- Nu vă bazați pe medicină. Ea poate "vindeca" multe boli, dar nu poate face pe cineva să fie sănătos. Deocamdată, nici ...
111
Republica Moldova nu poate fi considerată un lider mondial în ceea ce privește resursele forestiere. Mai mult, pădurile ...
185
Papagalii suportă bine frigul... ...
81
În inima Himalayei, acolo unde vârfurile înzăpezite se întâlnesc cu cerul, membrul grupului din Moldova - Andrei Elistra...
410