Ultima centrală electrică pe cărbune se închide la Beijing
Problema emisiilor de carbon este o problemă globală pentru toți locuitorii pămîntului, dar, în special, această problemă stă în fața Chinei. Aerul din orașe este poluat atît de tare, încît oamenii poartă măști speciale. Această problemă în China este soluționată treptat și în Beijing a fost închisă ultima stație electrică pe cărbune.
Beijingul a stopat oficial activitatea ultimei stații electrice, ce funcționează pe bază de cărbune. Acest pas a fost susținut de multe organizații ecologiste. De asemenea, el apropie China de atingerea scopului de a reduce emisiile de gaze, asumate în cadrul conferinței istorice de la Paris.
În 2013, guvernul de la Beijing a promis că patru stații electrice mari din raza orașului ce funcționează pe bază de cărbune, vor fi închise și și-a ținut promisiunea. Închiderea stației Huaheng a fost reflectată pe larg în presa chineză, deoarece Beijingul a devenit prima municipalitate din țară care nu folosește cărbunele pentru producerea energiei electrice și încălzirea locuințelor.
Generatorul în bază de cărbune nu va fi demontat imediat. El va fi ținut drept rezervă în cazul în care vor apărea probleme cu stația ce se construiește, care va funcționa pe bază de gaz natural. În celelalte trei stații au fost montate instalații de gaze.
Reprezentanții companiei Huaheng spun că odată cu închiderea generatorului consumul de cărbune va fi redus cu 1,6 milioane de tone pe an. De aceea, închiderea stației este un pas important spre îndeplinirea de către China a obligațiilor de a reduce consumul combustibililor murdar cu 11,8 milioane de tone pînă la finele anului 2017 față de 2012. Odată cu acest pas, țara deja și-a atins 70% din scopul trasat.
De asemenea, această decizie va ușura viața locuitorilor Beijingului, care demult suferă de poluarea aerului și a smogului din oraș. Și deși stațiile pe gaz nu sînt ideale, deoarece ele elimină în atmosferă oxizi de azot, ele totuși sînt mai inofensive decît substanțele eliminate de stațiile pe cărbune.
În întreaga țara deja se implementează proiecte de energetică alternativă. Țara se poată lăuda cu cea mai mare capacitate de stații solare și eoliene, înregistrată anul trecut. Aceste proiecte corespund angajamentelor Comisiei pentru dezvoltare națională și reformă din China de a reduce ponderea cărbunelui pe piața energetică pînă la 58% pînă în 2020 și de majorare a procentului de surse curate de energie cel puțin pînă la 15%sînt și a gazului natural pînă la 10%.
Următoarea sarcină a guvernului va fi redistribuirea energiei și integrarea energiei verzi în sistemul energetic al țării.
Sursa: rodovid.me