ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Un acoperiş verde
 

 

"Vechea" tendinţa nouă a arhitecturii ecologice moderne.

 

În design-ul din ultimul deceniu domneşte ferm trendul ecologic dictat de dorinţa minţilor creative înclinate a face viaţa noastră cît mai posibil inofensivă şi a o aduce în armonie cu natura. Arhitectura nu este o excepţie: de la utilizarea unui număr mare de materiale naturale, constructorii trec la sinteza spaţiului de locuit cu ecosisteme create de om, devenind la modă casele cu acoperişuri vii, asemănătoare cu cele care apar din timpuri imemoriale în Scandinavia. Arhitecţii contemporani au decis să transforme acoperişurile verzi din artefactele aborigenilor în partea componentă a mediului urban actual. Cele mai bune lucrări şi idei sunt prezentate în aceasta trecere în revista al lui Enrique Ruiz-Geli.

Un acoperiş verde 

 Un acoperiş verde

 

Bio-Villa

 

Arhitectul spaniol Enrique Ruiz-Geli a construit pentru unul din clienţii săi o casă la care acoperişul trece treptat în gazon şi un teren de joacă pentru golf. Astfel, autorul a reuşit să păstreze frumosul peisaj mediteranean. În plus, sistemul de hidroponică, gîndit minuţios, permite de a organiza pe acoperiş o mică livadă sau o grădină, care la dorinţă poate oferi nu numai beneficii estetice, ci, de asemenea, practice.

Un acoperiş verde 

 Un acoperiş verde

 

Mill Valley Residence

 

Angajaţii din studioul american de arhitectură şi de design McGlashan Arhitecture inspiraţi de priveliştea dealurilor din California, au decis să construiască într-un deal o casă pentru familii numeroase. În final a ieşit o cascadă de terenuri private cu terase şi acoperişuri verzi.

Un acoperiş verde 

 Un acoperiş verde

 

Complexul rezidenţial Mountain Dwellings de la studioul BIG Arhitects

 

La crearea unui complex mare pentru 80 de familii în Copenhaga designerii s-au inspirat de munţii ale căror vîrfuri sunt acoperite cu pajişte şi păduri. Ceva asemănător ei au încercat să reproducă în oraş pentru că locuitorul urban să poată simţi întotdeauna atmosfera păşunilor şi cîmpiilor – pentru acest lucru este nevoie doar să urce pe acoperiş.

Un acoperiş verde 

 Un acoperiş verde

 

Şcoala de Design Nanyang

 

Facultatea de Design, Arte Aplicate şi Mass-media din Universitatea tehnologică din Singapore a primit recent o clădire nouă, în care structura acoperişului este echipată cu un sistem de colectare a apei de ploaie şi de rouă, care se consumă în scopuri de irigare. Acest lucru oferă Facultăţii economii semnificative - un bun exemplu de design aplicativ în acţiune şi totodată un material didactic pentru studenţi.

Un acoperiş verde 

 Un acoperiş verde

 

Paraty House de la studioul Marcio Kogan Arhitects

 

Paraty House este situat pe o insulă din largul coastelor Braziliei. Pentru a conserva mediul natural, arhitecţii au transferat o parte din plante tropicale direct pe acoperiş. Tot acolo este prevăzută şi o plantaţie mică pentru cultivarea legumelor şi plantelor aromatice, care în mîinile unui bucătar-şef se transformă în capodopere din bucătăria tradiţională.

Un acoperiş verde 

 Un acoperiş verde

 

Showroom studioului Vector Arhitects

 

Vector Arhitects timp de mulţi ani este implicat în dezvoltarea "tehnologiilor verzi". Recent, în China, pentru a demonstra realizările lor, studioul a deschis un showroom, în care nu numai acoperişul, ci şi pereţii sunt realizaţi din gazon. Această soluţie nu este deosebit de practică, dar vara arată foarte impresionant!

Un acoperiş verde 

 Un acoperiş verde

 

Clădirea Academiei de Ştiinţe din California de la studioul Renzo Piano 

 

Cine ar fi crezut că, sub acest acoperiş deluros este ascuns un observator, un planetariu, o sera şi un acvariu maritim. Renzo Rosso este acelaşi care a proiectat centrul Volcano Buono, şi-a arătat din nou calităţile sale rare de a ascunde sub stratul ierbos cele mai neobişnuite obiecte.

Un acoperiş verde 

 Un acoperiş verde

 

Casa-buncăr OS House

 

Proiectul NOLASTER Architects este situat pe coasta spaniolă, în care aproape constant suflă vînturile puternice. Această caracteristică naturală nu permite construirea clădirilor fragile şi decorarea lor cu materiale noi ultramoderne - toate ar trebui să fie extrem de simple şi durabile. Cu toate acestea, pentru ca structura să nu arate sumbru, creatorii au creat o peluză pe acoperiş, pe care într-o zi senină este posibil de a se bronza şi chiar organiza un picnic cu grătar.

Un acoperiş verde 

 Un acoperiş verde

 

Historial de la Vendée

 

În 2006, în Franţa a deschis uşile sale pentru vizitatorii muzeului de la Vendée. Pe acoperişul muzeului sunt situate două acre de pajişti, gazoane şi arbuşti. La distanţă această construcţie arată ca un deal obişnuit, care se potriveşte bine cu peisajul din jur şi nu iese în evidenţă cu nimic din restul localităţii deluroase. Pînă în prezent, proiectul de la studioul PLAN01 Architects are cel mai înalt grad de integrare în mediul natural.

Un acoperiş verde 

 

OUTrial House

 

Arhitectul polonez Robert Konecny a construit în deal o casă privată cu un acoperiş ierbos. În lumina anterioarelor alte nouă proiecte acest proiect nu este cu nimic mai extraordinar. Cu toate acestea, este încă singurul proiect în care peisajul natural fiind menţinut cît mai exact posibil. Înainte de a construi fundamentul, Robert a scos stratul de gazon care după finalizarea construcţiei a fost plasat cu succes pe acoperiş.

 

 

 

Sursa: designernews.wordpress.com

 

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 14 ianuarie 2012 12:29
Vizualizări: 8044

Citiţi de asemenea

Mahabalipuram se află la 60 km de Chennai, un mare oraș din sudul Indiei. În secolul al X-lea, locuitorii au părăsit bru...
228
Warangal - o așezare fortificată antică din India, fondată în jurul unui lac și al unei stânci, de parcă ar crește din e...
239
Mulți medici, vorbind despre acțiunea celulelor stem, menționează că, alături de efectul pozitiv asupra vindecării unu...
284
Această insulă uimitoare, situată în Oceanul Indian, arată de parcă s-ar afla pe o altă planetă.Peisajul insulei nu este...
92