Un alt mod de a proteja bicicliștii
Dispozitivul proiectează o imagine iluminată a transportului cu două roți
pe drum în fața biciclistului (foto: Kickstarte)
Fondatoarea proiectului, Emily Brooke, a decis să protejeze bicicliștii care doresc să călătorească pe timp de noapte, alegând pentru acest obiectiv măreț un mod destul de original. Dispozitivul creat proiectează o imagine luminoasă a transportului cu două roți pe drum, în fața ciclistului. Inițial, ideea a fost anunțată în luna iunie a anului trecut. De atunci, Brooke și-a lansat propria ei companie, a dezvoltat prototipuri de funcţionare și a deschis o pagină pe Kickstarter, pentru a finanța producerea primului lot de articole.
Esența conceptului în ultimii ani a rămas neschimbată: BLAZE reprezintă o lanternă, care este fixată de volanul bicicletei, totodată, lampa proiectează o imagine simbolică a unui transport cu două roți pe pământ, la un intervalul de 4-6 metri. Ideea va ajuta la prevenirea accidentelor rutiere atunci când șoferii auto tamponează bicicliștii. În aceeași Marea Britanie, în 2011, astfel de incidente au constituit 79 la suta din toate accidentele cu participarea bicicliștilor.
Prototipul lui BLAZE reprezintă un tub de aluminiu de 11-cm, în care este introdusă o lampă cu LED și un modul de laser, deci, un far și un proiector. Se pare că în versiunea finală a dispozitivului ar putea interveni schimbări esenţiale, dar prototipul curent este alimentat de o baterie litiu la 1500 mAh. Rezerva de energie a bateriei este suficientă pentru 6 ore de iluminat continuu sau 12 ore, în cazul în care dispozitivul funcţionează în modul bliț.
(foto: Kickstarte)
LED-uri, utilizate în prototip, emit 80 de lumeni, cu o eficiență de peste 90 de lumeni / watt. În BLAZE este folosit un laser de clasa II, care este clasificat ca inofensiv și este accesibil publicului pentru vânzare liberă. Pericolul pe care îl reprezintă laserul pentru sistemul vizual uman este redus datorită faptului că lentilele montate în interiorul lui BLAZE împrăștie raza lui, iar senzorul magnetic minimizează şansa de activare accidentală atunci când BLAZE este deconectat de la bicicletă. Lampa cu LED, la rândul său, își păstrează funcționalitatea completă atunci când este deconectată de bicicleta, deşi puterea ei în același timp scade. Oricum, Blaze poate fi folosit ca o lanternă temporară.
Este evident, că toate dispozitivele care îmbunătățesc vizibilitatea biciclistului sunt spre bine, deși gradul de creștere al securității este o temă de discuție. Dacă vom presupune că șoferul într-adevăr va vedea imaginea proiectată pe asfalt, timpul de reacție, pentru a evita o coliziune cu un biciclist care se mișcă foarte repede, va fi mai puțin de o secundă.
Sursa: energy-fresh.ru