Un alt oraş al viitorului
Metropole din viitor: mori de vînt în loc de cazane, asistenţi robotizaţi în loc de măturătorii gastarbeiteri, palaturi de sticlă gigantice în locul pieţelor năpădite de gunoi. În oraşul din viitor casele vor fi inteligente, iar vehiculele - zburătoare.
Oraşul din viitor se numeşte Masdar, ce în arabă înseamnă sursă. Acesta se află în Emiratele Arabe Unite. Primii rezidenţi vor apărea acolo în 2018. Pe 6 km2 vor locui 50 000 de oameni. Ei vor ocupa casele inteligente, în care totul va fi automatizat. Smart house va controla toate sistemele: de la iluminat pînă la microclimă.
Mîndria principală a arhitecţilor oraşului din viitor sunt clădirile asemănătoare cu umbrelele gigantice, necesare pentru a proteja locuitorii de la razele solare arzătoare, doar în Emiratele Arabe Unite, în zilele de vară temperatura aerului ajunge la 50 de grade.
În viitor, oraşele vor fi complet autonome. Cu alte cuvinte, ele nu vor depinde de sistemul energetic existent. În acest oraş vor lipsi liniile electrice şi centralele obişnuite. Oraşele se vor încălzi, ilumina şi răci de la centralele solare, care vor acumula energia soarelui şi o vor transforma în electricitate pentru case. În cazul zilelor posomorîte şi reci sunt prevăzute morile de vînt care, de asemenea, produc electricitate din energia eoliană. Astfel de mori de vînt se vor întinde de-a lungul perimetrului viitorului oraş.
Transportul public din viitor se compune din rutele feroviare, mini-taxiuri şi metroul uşor. Pentru a ajunge în colţul îndepărtat al oraşului, locuitorii vor beneficia de metroul terestru uşor. În limita cartierelor apropiate orăşenii se vor deplasa cu funicularul pe şine în mini-taxiuri. Va lipsi aglomeraţia în transportul public, deoarece taxiurile vor fi frecvente şi proiectate pentru trei sau patru pasageri. Pentru a ajunge la un magazin din apropiere, puteţi lua un mini-taxi subteran. Ele sunt fără conducător: pasagerul doar trebuie să spună maşinii unde merge, şi ea îl va duce. Cel mai important lucru: mini-taxiul, autobuzele marşrutizate, metroul uşor sunt dotate cu motoare electrice, ceea ce înseamnă că transportul public va fi inofensiv pentru mediul înconjurător.
Sursa: ecofuture.ucoz.ru