ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Un alt pericol la adresa albinelor, noxele de la masini
Abilitatea albinelor de a gasi flori ar fi afectata de o substanta chimica din noxele de la masini, spun oamenii de stiinta. Testele au aratat ca noxele degradeaza mirosul albinelor cu ajutorul caruia gasesc florile.
Studiul, publicat in Scientific Reports, arata ca un grup specific de chimicale gasite in noxele de la masini diminueaza raspunsul insectelor la mirosurile florale. Cercetatorii spun ca rezultatul reprezinta dovada necesitatii imbunatatirii calitatii aerului.
Pentru a evidentia efectele poluarii asupra insectelor care asigura polenizarea, cercetatorii au facut un amestec de chimicale care compun mirosul rapitei. Apoi, au folosit un generator pe baza de motorina pentru a crea un amestec de aer si noxe care se aseamana cu noxele emanate pe o strada aglomerata. Cercetatorii au combinat, ulterior, poluarea creata in laborator cu amestecul floral.
Prima observatie a fost ca s-au pierdut doua componente ale amestecului floral, in urma reactiei cu o componenta din noxe, a spus dr. Tracey Newman de la University of Southampton.
In a doua parte a testului, cercetatorii au invatat albinele sa asocieze mirosul unei substante chimice anume cu a primi o picatura de zahar lichid. Albinele au raspuns la gustul zaharului scotand limba afara, exact cum fac cand beau nectar de la o floare. Dupa cateva incercari in care mirosul era urmat imediat de o picatura de zahar, albinele au ajuns sa scoata limba imediat cum au detectat mirosul. Dupa ce acest miros floral a fost contaminat cu noxe, albinele nu au mai scos limba.
Daca pana acum cercetarile pe albine s-au axat pe efectul pesticidelor, cercetatorii arata ca insectele care asigura polenizarea si sunt vitale pentru omenire se confrunta cu mai multe pericole, intrucat poluarea aerului intervine in relatia complexa care a evoluat intre plante si animale.

 

ABONAȚI-VĂ
Luni, 10 februarie 2014 14:14
Vizualizări: 1832

Citiţi de asemenea

Când o persoană deja știe să vorbească, apare nevoia de a împărtăși cu ceilalți ceea ce știe, fie planuri și fantezii. D...
238
Socrate a învățat să cânte la multe instrumente muzicale la vârsta de 70 de ani și a reușit să stăpânească această artă ...
224
În Europa există legende despre femei misterioase care construiau structuri din piatră — dolmene și cromlehuri. Creatoar...
304
Monumentul natural „Suta de Movile” se întinde pe o suprafață de aproximativ 1600 de hectare, la sud-sud-est de satele B...
243