ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Un bărbat a plantat 8 milioane de copaci

MC Davis, fost jucător în cărți și businessman a investit 90 de milioane de solari pentru a deschide cea mai mare rezervație naturală din SUA.

În ultimii 20 de ani el a plantat 20 de milioane de puieți și acum pădurea lui este plină de specii de animale pe cale de dispariție.

Programul de dezvoltare a rezervației este prevăzut pentru 300 de ani.

La ai săi 70 de ani MC Davis a făcut o cale lungă de la un trailer îngust pe un drum de țară pînă la un milionar.

Acumulîndu-și capitalul primar la jocurile de noroc, el s-a ocupat de comercializarea terenurilor și drepturile de proprietate.

Astfel, el a cîștigat sute de milioane … însă cu 20 de ani în urmă s-a produs un declic în conștiința lui.

„Totul a început cînd am rămas blocat în ambuteiaj. Ploua și eu eram foarte iritat”, povestește MC Davis.

„Și atunci eu am văzut un cort cu inscripția „Prezentarea ursului negru”.

„Nu știu pentru ce am plecat încolo. Eu nici nu știam dacă în statul Florida au fost vreodată urși negri sau nu”.

Era o simplă lecție despre meleagul natal pentru copii, despre faptul cu piere natura noastră, că ea trebuie ocrotită și păstrată. Uneori, cei maturi, se pare că uită despre asta …

Pentru Davis aceasta a fost o revelație și el s-a cufundat în tema ecologiei, cu aceeași pasiune cu care juca anterior în cărți.

A început să citească cărți despre ecologie și atunci i-a venit o înseninare: el și-a dedicat întreaga avere protecției naturii.

Pe parcursul a 20 de ani, Davis a investit circa 90 de milioane de dolari pentru a cumpăra terenurile de la companiile forestiere și a restabili pădurile, ce au fost distruse complet cu 100 de ani în urmă.

El și-a numit proiectul Nokue, ce în traducere din limba triburilor indiene înseamnă „Ursul Negru”.

El a găsit pinul de baltă, care creștea anterior aici și a plantat 8 milioane de puieți. Însă aceștia nu sînt doar copaci. Timp de 20 de ani el a restabilit complet ecosistemul.

Se considera că anterior anume pe aceste terenuri (10 milioane ha) erau păduri de pin de baltă, care în anii 1930 au fost tăiate complet și folosite drept materiale.

Acum aici a crescut o nouă pădure, unde viețuiesc vulpi, rîși, enoți, vulturi etc.

În realitate, este doar începutul proiectului Nokuse, prevăzut pentru 100 de ani.

Lui Davis i-a rămas să trăiască puțin, el are cancer la plămîni în faza a patra, iar afacerea lui va fi continuată de echipa lui.

Or, toți banii el i-a investit într-un program de dezvoltare, precum și pentru întreținerea centrului de studii ecologice, creat de el pentru mii de elevi din statul Florida.

„Eu nu pot schimba oamenii de vîrsta voastră”, zice el, „dar dați-mi clasa a patra”.

Și cu această idee Davis zîmbește.

 

Sursa: brenik.livejournal.com

Marţi, 12 aprilie 2016
Vizualizări: 1095

Citiţi de asemenea

Rezultatele sînt uimitoare!Astăzi, adesea consumăm alimente dăunătoare, prelucrate, precum și numeroase băuturi dulci și...
38
Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
327
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
186
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
299