ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Un colector solar din cutii de bere




 

Este un colector solar extrem de simplu și ieftin pentru o încălzire suplimentară a casei, care încălzește direct aerul din încăpere. Cel mai interesant moment e că panoul acesta solar este făcut aproape în întregime din cutii de bere din aluminiu.

Baza se face din lemn ( placaj de 15 mm), iar panelul de față - din plexiglas sau policarbonat (puteți folosi și sticlă obișnuită) cu grosimea de 3 mm. În partea de dos pentru izolare termică se instalează vata minerală sau masă plastică expandată ( de 20 mm). Receptorul solar este alcătuit din cutii goi de bere sau alte băuturi, vopsite în negru cu o vopsea rezistentă la temperaturi înalte. Partea superioara (căpacul) este conceput special pentru a facilita schimbul de căldură eficient între aer și suprafața cutiilor. (E necesar de a urmări strict tehnologia!)  

În fundul cutiilor colectate și spălate din aluminiu (verificați-le cu o magnetă) se pune un chiron și se fac găuri, acestea pot fi făcute și cu bormașină. După ce se pune un suport și orificiile se deformează conform desenelor nr. 1,2,3.  Aici puteți folosi instrumente speciale sau o șurubelniță potrivită. Partea de sus a cutii se taie cu foarfecă și se deformează în formă de aripioară, asta se face pentru a stimula fluxul de aer turbulent și de a acumula cât mai mult posibil aer cald de pe suprafața cutiilor. Urmați tehnologia! Toate acestea se fac înainte de a încleia cutiile. 

Înlăturați grăsimea de pe suprafața cutiilor, puteți folosi orice soluție potrivită. Procesul se petrece în aer liber sau într-o încăpere bine aerisită. Fundul și partea de sus se potrivesc perfect, ungeți-le cu un strat subțire de clei. Detaliile pe desenul nr. 4 și 5.

Pe desenele nr. 7,8 și 9 puteți vedea procesul de încleiere și conexiune. Un șir de cutii încleiate formează tuburi solare. Pe des. nr. 10 se arată că tubul trebuie să fie fixat până ce cleiul nu se va usca complet.

Plăcile de intrare-ieșire sunt făcute din lemn sau aluminiu cu o grosime de 1 mm (des. nr. 11 și 12); găurile se astupă cu silicon sau bandă adezivă specială. Găurile rotunde, conform mărimii cutiilor se fac cu un cap de sfredelit cu bormașină. Părțile perforate le puteți vedea de des. nr 12 și 13, primul rând este încleiat la capacul ferestrei de absorbție. Pe des. nr. 13 puteți vedea toate detaliile asamblate și gata pentru vopsire. Cleiul se usucă foarte încet. Este nevoie de cel puțin 24 de ore ca să se usuce bine.

Corpul receptorului solar este făcut din lemn (des. nr. 14). Partea de dos – din placaj. Pentru a întări construcția, puteți face un perete interior. Între parțile acestea se pune izolarea – din vată minerală sau masă plastică expandată, construcția se acoperă cu un capac din placaj subțire (des. nr. 15).

După ce se instalează ”urechiușile” cu care colectorul se atașează de perete, părțile lemnoase se dau cu vopsea. Cutia goală se instalează pe perete și în acesta se fac găuri pentru ieșirea aerului rece și întrarea celui cald. În găurile făcute se instalează o țeavă din materiale la îndemână.

La finele procesului receptorul solar se vopsește în culoarea neagră și se pune în cutie. Se acoperă cu sticlă / policarbonat de dimensiuni potrivite. Ar fi bine ca acesta să fie convex pentru a obține o duritate și rezistență mai mare (des. nr. 18,19,20).

Aviz important: construcția în cauză nu poate acumula căldura produsă. Dacă noaptea e frig, e mai bine să închideți colectorul, de altfel casa se va răci. Se rezolvă cu o metodă simplă – instalați o clapă pentru a diminua pierderile de căldură.

Sursa: invenția și pozele – Mladen (elaboratorul); textul, desenele, web-designul, SEO – dr. Drașco – Republica Serbia.

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 08 noiembrie 2014 13:08
Vizualizări: 10253

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
167
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
139
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
127
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325