Un cunoscut om de știință a numit cea mai probabilă cauză a mirosului neplăcut din Chișinău
Una dintre cele mai probabile surse ale emisiilor atmosferice rău mirositoare din Chișinău sînt compușii cu miros urît din clasa mercaptanurilor, care se formează în „geotuburi” la stațiile de epurare din cauza dezvoltării procesului de fermentație anaerobă a biomasei depunerilor formate (așa-numitul digestat), care apare datorită supraîncălzirii în perioada de vară.
O astfel de opinie a fost exprimată de profesorul Universității de Stat din Moldova (Catedra de Chimie Ecologică), un cunoscut inventator în domeniul tehnologiilor alimentare și de epurare, Victor Kovaleov, prezentîndu-și viziunea sa cu privire la sursele mirosurilor neplăcute din Chișinău, transmite Noi.md. În același timp, după cum a remarcat omul de știință, problema mirosurilor are un caracter sezonier: în fiecare an, anume în perioadă de vară apar mirosuri neplăcute, care, pe măsură ce afară se răcește în perioada de toamnă, acestea scad și dispar treptat pînă în vara următoare.
El a subliniat că geotuburile sînt sisteme voluminoase de tip sac confecționate din țesătură de polipropilenă extrem de deansă de culoare neagră, unde se depun tone întregi de sedimente ale stațiilor de tratare sunt pompate pentru deshidratarea lor gravitațională. Anterior, acestea au fost create și sînt utilizate în principal pentru desfășurarea lucrărilor de construcții inginerice pentru curățarea și reabilitarea fluviilor, rîurilor și a altor obiecte hidrologice.
Citește mai mult: noi.md