ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Un dietolog a menţionat cîteva combinaţii de produse ce amplifică beneficiile acestora

Produsele nu sînt folositoare şi nefolositoare, consideră dietologul Ludmila Denisenko. Produsele sît asimilate şi neasimilate. Sau puţin asimilare. Efectul maxim al alimentelor poate fi obţinut dacă combinăm produsele în aşa fel încît folosul beneficiile fiecăruia dintre ele să fie amplificate. Acest lucru e posibil şi nu e greu de realizat.

Sînt cazuri cînd duetul sau trio-ul dublează sau chiar triplează avantajele fiecărui aliment separat. Vedeţi mai jos lista celor mai folositoare combinaţii, alcătuite de către dietolog.

Ouă+roşii (ouă+ceapă) = tinereţe veşnică

Cel mai bine este să preparaţi din aceste produse nişte ochiuri pe ulei vegetal. Ceapa şi roşiile sînt bogate în selen, care are un rol important în dezvoltarea sistemului reproductiv al organismului. Această substanţă se asimilează corect în combinaţie cu vitamina E, care la răndul ei se conţine în ouă şi ulei vegetal.

Totodată, aceste produse trebuie consumate simultan. De aceea, o omletă cu ceapă sau roşii, sau şi mai bine – şi cu una, şi cu alta – constituie o sursă excelentă de selen şi vitamina E. Important este să socoateţi la timp tigaia de pe foc, deoarece la o prelucrare termică îndelungată substanţele hrănitoare se distrug.

Ouă+bloccoli (ouă + spanac) = viaţă fără sindromul premenstrual şi osteoporoză

Potrivit rezultatelor unui studiu publicat în revista „Archives of Internal Medicine”, femeile care primesc cu produsele alimentare cantitatea necesară de calciu şi vitamina D, suferă cu 30-40% mai puţin de sindromul premenstrual. Ouăle de găină sînt cea mai bună sursă naturală de vitamina D, iar inflorescenţele verzi de broccoli şi frunzele de spanac sînt bogate în calciu, care fără vitamina D se asimilează prost.

Totodată, fruzele de spanac sînt bogate în vitamina K, care este importantă pentru coagularea sîngelui şi sănătatea oaselor.

S-a stabilit că vitamina K funcţionează împreună cu alte două vitamine – D şi A, îndeplinind rolul de regulator, direcţionînd calciul acolo, unde îi este locul şi luîndu-l de acolo unde nu trebuie să fie. Iar spanacul şi broccoli sînt sure excelente de beta-caroten – predecesorul vitaminei A. Totodată, asemenea duete contribuie la fortificarea oaselor. Vă închipuţi ce va fi dacă aceste produse le unim? De exemplu, în omletă, sau frittata – omletă italiană cu umplutură. Iar dacă mai adăugăm şi caşcaval (sursa de calciu uşor asimilabil) vom obţine o super combinaţie!

Linte + ardei dulce (seminţe de susan+verdeaţă) = alungă oboseala

Dietologii afirmă că în alimentaţia fiecărei a patra femei există un deficit de fier, care ne oferă energie. Situaţia poate fi aplanată dacă vom mînca alimente bogate în fier. De exemplu, lintea este un adevărat depozit de fier – 12 mg la 100 g de produs, mai mult decît în ficatul de vită (8,2 mg la 100 g). Iar seminţele de susan şi floarea soarelui, în general, sînt nişte „bombe de fier” – ele conţin aproape 61 mg de fier!

Însă, precum se ştie, fierul se asimilează mai bine din ficat, pentru că acolo el intră în componenţa hemoglobinei. Fierul ce ajunge în organism cu produsele vegetale se asimilează prost. Reiese că sursa de energie din linte este inutilă?

Nu! Încercaţi să adăugaţi în bucatele din linte ardei gras, iar salata cu ardei şi verdeaţă presăraţi-o cu seminţe de susan şi de floarea soarelui. Vitamina C, ce se conţine în ardei, pătrunjel, mărar, usturoiul ţiganului, este ca o cheie pentru eritrocite în hambarele umplute cu fier.

Roşii+ulei vegetal=ten tănăr şi lupta cu cancerul

Licopenul este un puternic antioxidant, ce se conţine în roşii, reduce efectele adverse ale soarelui asupra epiteliului. Uleiurile vegetale ajută lecopenul să se asimileze mai bine. Rezultatele unui studiu, publicate în revista American Journal of Clinical Nutrition, au arătat următoarele: oamenii ce consumă mult ulei de măsline, au mai puţine riduri. Iar uleiul de in, bogat în acizi graşi omega-3 contribuie la ameliorarea stării pielii şi părului.

Apropo, roşiile pot fi mîncate cu măsline, ceea chiar e mai folositor decît cu ulei. Recent, în SUA a fost efectuat un experiment, în rezultatul căruia s-a stabilit că bărbaţii care consumă în cantităţi mai mari salată din roşii şi măsline, s-au vindecat mai repede de cancerul la prostată decît cei care nu au făcut acest lucru.

În plus, roşiile şi uleiul sînt pur şi simpul create pentru a fi consumate împreună sub formă de bruschette sau salată caprese. Efectul cosmetologic al acestui duet mediteranean poate fi amplificat. Înăbuşiţi la foc mic (110 C) roşiile în ulei de măsline (la încălzire se elimină mai mult licopen).

Spanac+avocado= vedere excelentă

Spanacul este pur şi simplu un depozit de luteină şi vitamina A. Avocado conţine şi mai multe, iar pulpa e bogată în grăsimi „bune” necesare organismului pentru a dizolva substanţele hrănitoare.

Iaurt + seminţe zdrobite de in = digestie minunată

Iaurturile fabricate pentru ameliorarea digestiei conţin probiotice. Dar numai cu produse lactate situaţia nu poate fi aplanată. Pentru a supravieţui şi a se înmulţi, probioticele au nevoie de prebiotice – fibre vegetale speciale, ce se conţin în seminţele de in.

E foarte uşor să restabiliţi să şi să păstraţi un echilibru sănătos în sistemul digestiv: adăugaţi o linguriţă de seminţe măcinate de in în iaurt.

Fulgi de ovăz + mere (fulgi de ovăz + suc de portocale) = vase sangvine şi inimă sănătoase

Fulgii de ovăz conţin beta-caroten glucan şi aventramide, ce protejează vasele noastre sangvine de colesterol. Efectul curativ poate fi amplificat cu ajutorul bucăţilor de mere, ce conţin mulţi flavonoizi – antioxidanţi importanţi, ce protejează organismul de radicalii liber şi luptă împotriva proceselor inflamatoare.

Şi puteţi să beţi la final şi suc din portocale – studiile Departamentului agriculturii din SUA au arătat că sucul de portocale consumat cu terciul din ovăz cu mere este un remediu excelent pentru curăţarea vaselor sangvine şi profilaxia atacurilor de cord. Toate aceste produse consumate împreună stabilizează nivelul de colesterol „rău”.

Pîine+caşcaval (terci +lapte)= oase şi nervi puternici

Asimilarea calciului depinde de proporţia lui cu grăsimile şi acizii graşi, proteinele, magneziul, fosforul. Deficitul de proteine reduce asimilarea calciului. De aceea, cel mai bine e să mîncaţi pîine cu caşcaval, terciuri pe lapte, carnea şi peştele cu legume etc.

Ceai verde+lămîie = profilaxia cancerului

Recent, savaţii niponi au constatat că amatorii de ceai verde care beau cel puţin două căni pe zi, au mai puţine şanse să moară de ictus sau alte boli cardiovasculare. Acest efect este asigurate de catehine – polifenoli, care sînt antioxidanţi puternici, care inhibă creşterea celulelor canceroase.

Însă, din păcate, în stomac, acestea supravieţuiesc doar în proporţie de 20%. Cercetătorii de la Universitatea Perdu au stabilit că dacă într-o cană cu ceai verde adăugăm suc de lămîie, catehinele capătă proprietăţi, datorită cărora supravieţuiesc în proporţie de 80%.

Mere+ciocolată (hrişcă cu ceapă) = sănătate şi bucurie

Merele sînt bogate în substaţe antiinflamatoare, care reduce risctul alergiei, infarctului miocardului, maladiilor Alzheimer şi Parkinson, cancerului prostatei şi plămînilor. Ciocolata conţine catehene, care reduc riscul apariţiei aterosclerozei şi canerului. În combinaţie, quercetina şi catechina previn trombozele şi ameliorează starea sistemului cardiovascular. Apropo, din acest motiv este folositor şi terciul de hrişcă cu ceapă.

Nu trebuie să curăţaţi merele de coajă, pentru că aşa vă privaţi de antioxidanţii, ce luptă cu cancerul ficatului, sînului şi intestinului. Mîncaţi mai bine merele necurăţate şi mestecaţi-le bine. Iar cel mai bine acestea se combină cu ciocolata.

 

Sursa: fithacker.ru

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
167
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
139
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
127
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325