Un kazah de origine cehă a crescut o pădure în stepă (+Foto)
Locuitorul orașului Pavlodar, un manager obișnuit a sădit în stepa goală o pădure de 3.500 de copaci. Încă șapte mii de puieți au plantat locuitorii așezării, care s-au mutat pe terenurile pustii de la marginea satului și au construit case, înconjurându-le cu gard viu.
Iurie Gașek de 43 de ani este un descendent al migranților din Cehia. Amenajând stepa kazahă, el aduce un omagiu poporului care a primit și a găzduit strămoșii săi.
”Unii spun că a trăi într-o așezare ecologică e greu, neconfortabil, ne amenajat. Condițiile de trai sunt foarte dificile, aproape imposibile. Uneori suntem reproșați că respingem civilizația și ducem o viață de pustnici. Poate că într-o oarecare măsură așa și este... ”
Iurie lucrează ca manager la un magazin de materiale de construcție. Cu nouă ani în urmă, reflectând asupra vieții sale, el a realizat că n-a făcut nici însemnat sau demn în viața sa. Următorul pas a fost mutarea în afara orașului.
”Sistemul ne ține, nu ne permite să gândim independent. Oamenii sunt ca niște zombi care consumă, cumpără, mestecă, iar apoi cheltuie bani pe medicamente. Nu spun de fel că trebuie să distrugem orașele! Dar e nevoie să construim paralel o lume nouă - verde. Acum toți vorbesc despre economie "verde", dar ce se face de fapt? ” se întreabă Iurie.
În anul 2004 Iurie împreună cu soția sa, Olga, au început să amenajeze terenurile abandonate lângă satul Danilovka, la 40 de kilometri de Pavlodar. El a profitat de dreptul oricărui cetățean pentru beneficierea de un teren de pământ, existent în Kazahstan. Și-a ridicat casa în aproape trei ani, și s-a mutat acolo cu traiul în 2006.
Mai multe familii au urmat exemplul cuplului Gașek. Ca urmare, proprietarii terenurilor au fondat o întreagă comunitate, "Așezarea alcătuită din moșii de familie ”Tugan Jer – Pământ Natal”.
”Ne-am numit pe noi înșine ”Așezarea de moșii de familii”. Fiecare familie își creează o astfel de oază”, ne povestește Iurie.
Astăzi aici locuiesc șapte familii, care, de asemenea, sădesc copaci împrejurul moșiilor sale. Însă pe tot parcursul anului aici rămân doar trei perechi – familia Gașek, părinții săi și încă o familie. Copiii adulți a lui Iurie și Olga preferă să trăiască în Pavlodar., – считают Гашеки.
”Sensul expresiei "moșie de familie" nu constă în faptul că am devenit moșieri, ci că construim pentru noi, pentru familie o vatră a neamului și o vom transmite prin moștenire. Nu vreau să las urmașilor apartament într-un oraș nu prea curat, pentru care ei vor trebui, de asemenea, să plătească în mod constant. Orașul suge energie din noi, iar stepa, dimpotrivă, doar ne dă”, - spune Iurie.
.
Între timp, în fiecare zi Iurie pleacă la oraș la muncă, asta înseamnă o cursă de aproximativ 80 de km pe zi.
Cândva în acest loc a fost un spațiu lipsit de viață - iarbă uscată și vânt. Astăzi, după evaluare lui Gașek, aici cresc mai mult de 10 mii de copaci de 20 de specii. În primii ani de ”moșierii” a trebuit să aibă multă răbdare, căci nu toate puieții se prindeau. Iurie spune că timp de patru ani a avut grijă literalmente de fiecare copac.
Copiii lui Iurie și Olga ei înșiși au devenit deja părinți, de trei ori făcându-i bunici.
Sursa: voxpopuli.kz