Un linoleum… ecologic?
Potrivit cercetărilor, aerul din casele noastre este de 6-8 ori mai poluat decât acela de pe stradă. Unul din motivele – materiale de finisare ne ecologice. În lista materialelor dăunătoare pentru sănătatea noastră se numără și linoleumul.
Știați că sensul originar al cuvântului "linoleum" în limba latină înseamnă nimic altceva decât ulei de in? Acest material de finisare a fost inventat în 1863 și se producea inițial doar în câteva culori, însă odată cu dezvoltarea industriei chimice, a început să apară în cele mai neașteptate texturi, facturi și culori. Și cine ar fi crezut că în timp linoleumul va căpăta reputația unui material nociv, care are în componența sa diverse substanțe toxice ce afectează grav sănătatea umană?
Cu toate acestea, în ultimii ani, pe piața materialelor de finisaj a apărut o tendință pozitivă, și în cadrul acesteia, producătorii pardoselelor au decis să se întoarcă la tradiții și au reluat producția linoleumului natural. Acesta poate fi găsit la mai mulți producători, dar pentru a se asigura în calitatea sa căutați pe ambalaj eticheta ecologică "Leaf of Life" (anume astfel producătorii certificați marchează produsele ecologice).
Materia primă pentru eco-linoleum sunt: ulei de in, colofoniu, făină de lemn, plută, cretă, coloranți. În ciuda faptului că materialul este destul de subțire, e și foarte rezistent.
Beneficii:
- Componente naturale
- Inflamabilitate scăzută
- Previne dezvoltarea bacteriilor patogene
- Nu generează electricitatea statică
Un astfel de linoleum, spre deosebire de "frații" săi, este inofensiv și poate fi folosit în camere de locuit, chiar și celea pentru copii, e tolerant la praguri de temperatură și nu emite substanțe toxice în aer.
Sursa: rodovid.me